שתף קטע נבחר

חזרה לבורקה? חוששות מהנסיגה באפגניסטן

נסיגתם המתוכננת של הכוחות הבינלאומיים מאפגניסטן בחודש הבא מטילה צל על זכויות הנשים שהושגו במדינה ב-13 השנים האחרונות. רק לאחרונה אירע פיגוע שכוון נגד הפגנת נשים. "הן יהיו פגיעות וחשופות באופן מבהיל"

חברת הפרלמנט והמשפטנית האפגנית שוקירה ברקזאי טוענת כי המחבל המתאבד שפוצץ עצמו לאחרונה במרכז שיירת מחאה שהובילה למען זכויות נשים, ביקש להשתיק את קולן באמצעות פיצוץ קטלני ומחריש אוזניים.

 

עוד חדשות בעולם :

הייגל הביתה. עכשיו אובמה מחפש שר מלחמה

בשנה הבאה: יותר נשים מגברים בדרום קוריאה

קנתה נשק להגנה עצמית והרגה עצמה בטעות

 

אף שמכונית התופת עמוסת חומר הנפץ שבה ישב המתאבד גרמה למותם של שלוש נשים ולפציעתם של רבים אחרים - ברקזאי ניצלה בנס ופונתה לבית חולים במצב קל. "המתקפה הזו כוונה ישירות אליי", אמרה ממיטת בית החולים שבו היא עדיין מאושפזת, "אך ורק כי אני מגנה נחרצות על זכויות נשים וזכויות אדם ולוחמת למען דמוקרטיה וחופש ביטוי".

 

נשים ייאלצו לשוב ולהסתגר בבתיהן ולהתכסות מכף רגל ועד ראש? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים ייאלצו לשוב ולהסתגר בבתיהן ולהתכסות מכף רגל ועד ראש?(צילום: AFP)

לקראת נסיגתם הצפויה של כוחות נאט"ו והכוחות האמריקניים מאפגניסטן בסוף חודש הבא, שעתידה להביא גם לעזיבה של ארגונים אזרחיים וממשלתיים בינלאומיים, ארגוני זכויות אדם חוששים כי גם המאבק למען קידום נשים למשרות ציבוריות ופוליטיות נתון בסכנה ממשית. אחד החששות המרכזיים הוא שבהיעדר נוכחות מערבית הלחץ על הממשלה האפגנית בנושא זכויות הנשים יוסר לחלוטין ויאפשר השתלטות שמרנית מחודשת מסוג שיבטל את כל ההישגים שכבר נרשמו מאז 2001.
 

המתקפה נשאה את חותמו ומאפייניו של ארגון הטרור "חקאני" המסונף לטליבאן ומתמקד בשיגור מחבלים מתאבדים נגד מה שהוגדר בעיניו "יוזמות שיש לסכל" ו"מטרות חשובות". מספר מתקפות הטרור בקאבול הבירה הולך וגובר מאז החל הנשיא החדש, אשרף ראני, לכהן בתפקידו לפני כחודשיים. קבוצות מיליטנטיות מתנגדות להסכם הביטחוני שחתם הנשיא עם ארצות הברית כמו גם לתמיכתו בזכויות נשים ובשיחות שלום עם הטליבאן. בעוד ראני מתכונן לקראת סדרת פגישות עם תורמים בלונדון בחודש הבא, מופעל עליו לחץ כבד מימין ומשמאל בעניין עמדותיו הליברליות.

ברקזאי, חברת הפרלמנט שנפצעה בשל מאבקה למען זכויות נשים ()
ברקזאי, חברת הפרלמנט שנפצעה בשל מאבקה למען זכויות נשים

 

ג'וריט קמינגה, יועץ מדיניות בארגון הצדקה אוקספם הפועל במדינה, טוען ששלום במדינה אינו אפשרי כל עוד נשים אינן משולבות בתהליך. "הדרתן של נשים תוביל לתהליך שלום לוקה בחסר ולא הולם", אמר. "אנחנו לא צריכים לקדם זכויות לנשים, זה מופיע כבר עכשיו בחוקה. מה שאנחנו צריכים הוא לדרוש מהממשלה לכבד את החוקה, לגרום למשטרה לאכוף את החוקים ולוודא שזכויות נשים משולבות במאמצי השלום".

 

תחת שלטון הטליבאן בשנות התשעים, נשים היו מרותקות לבתיהן והורשו לצאת החוצה רק בליווי בן משפחה. הן נדרשו לעטות על עצמן בורקות ולהתכסות לחלוטין ונאסר עליהן ללמוד בבתי ספר. מאז ההשתלטות הצבאית ב-2001 נסוג הטליבאן לפקיסטן, ועמו גם חלק ניכר מהאיסורים שהוטלו על נשים. בבסיסו החדש מתמקד הטליבאן בארגון פיגועים ומתקפות באפגניסטן ובשיקום צבאו של הארגון, בהתבסס על סגנונו של ארגון "המדינה האיסלאמית".

 

בשנים האחרונות חלה הסלמה קיצונית במספר המתקפות נגד נשים, ומבצעיהן לרוב לא נענשים. שוטרות, חיילות, עורכות דין, מורות, רופאות, פוליטיקאיות ופעילות זכויות אדם מותקפות באופן תדיר, מאוימות ונדרשות על ידי התוקפים שלא לעזוב את בתיהן ולהישאר תלויות באבותיהן, בבעליהן ובבניהן. גורמים שמרניים בממשלה האפגנית שואפים לכונן סדרת חוקים שיבטיחו זאת.

 

ארגון זכויות האדם הגדול במדינה טוען שנסיגת הכוחות המערביים – הן הצבאיים והן האזרחיים – תשאיר את הנשים המתגוררות בה פגיעות עוד יותר משהיו לפני 13 שנים. "הלחצים שיופעלו על גאני וידרשו ממנו לנטוש את המחויבות שלו לזכויות נשים יהיו עצומים, הנשים במדינה יהיו פגיעות וחשופות באופן מבהיל", אמרה פטרישיה גרוסמן, נציגת הארגון. "אנחנו מודאגים מאוד מהתכווצות הנוכחות הבינלאומית שתאפשר לקבוצות השמרניות, שרואות בזכויות נשים 'פריווילגיות' שהממשלה מאפשרת כדי לרצות את המערביים ושזמנן תם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
זכויות נשים באפגניסטן - הסוף? שוקירה ברקזאי
צילום: EPA
מומלצים