שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

חצור הגלילית: אושרה תוכנית ל-1,400 יח"ד

ועדות התכנון אישרו תוכנית מתאר חדשה לעיירה חצור הגלילית שבצפון הארץ, במסגרתה ייבנו שלוש שכונות מגורים חדשות אשר יכפילו את האוכלוסייה. לעומת זאת, בירושלים קבע ביהמ"ש להחזיר לדיון מחדש שתי תוכניות מתאר מקומיות. וגם: ממשיכה ההתנגדות לבנייה בבית שמש ועמק האלה

העיירה חצור הגלילית שבצפון הארץ עשויה להתפתח ולהכפיל את מספר התושבים בעשור הקרוב - מ-25 אלף איש לכ-50 אלף. כך עולה מתוכנית המתאר החדשה ליישוב שאושרה היום (ג') על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז צפון. ממשרד הפנים נמסר כי שטח התוכנית חל על כ-7,000 דונם, וכולל הקמת 3 שכונות מגורים עם 1,400 יחידות דיור. עוד כוללת התוכנית סלילת כניסה חדשה ליישוב והקמת 150 דונם של שטחי מסחר ותעשייה נקייה.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

שתי השכונות הגדולות, שיכילו 1,100 יחידות דיור, מתוכננות על הגבעות שמצפון ליישוב הקיים. ראש המועצה, שמעון סוויסה, אמר היום ל-ynet כי תכנון שתי שכונות אלה כבר החל. שכונה נוספת תוקם בכניסה ליישוב, והשכונות ייבנו כך שייצפו על נוף עמק החולה ורמת הגולן מכיוון אחד, ועל רכס הרי צפת מהצד השני.

 

כיום יש לעיר כניסה אחת בלבד מכביש 90, ובמסגרת התוכנית תיסלל כניסה נוספת, מצומת מחניים, כשני קילומטרים מהכניסה הנוכחית. בין שתי הכניסות, במקביל לכביש 90, ייבנו על שטח של כ-140 דונם מבנים מסחריים ותעשייתיים לתעשייה נקייה, וכן למסחר ולתיירות. אזור מסחרי נוסף ייבנה מדרום למסוף התחבורה בכניסה ליישוב.

 

סעיפים נוספים בתוכנית מתייחסים לעיבוי ושדרוג אזור התעשייה הקיים בעיר; הסדרת אתר קברו של חוני המעגל, אליו עולים לרגל מדי שנה עשרות אלפי מאמינים; וכן הקמת פארק במחצבה סמוכה.

חצור הגלילית. התוכנית: להכפיל את האוכלוסייה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
חצור הגלילית. התוכנית: להכפיל את האוכלוסייה(צילום: אביהו שפירא)
 

"יש הרבה תוכניות בקנה", אמר ראש המועצה סוויסה, "אבל עד שאין תוכנית מתאר - אי אפשר לקדם אותן. התוכנית הזו מסייעת להסיר את החסמים שהיו עד עכשיו". הוא העריך כי הקמת שתי השכונות המרכזיות בפרויקט תיארך כ-7 שנים, וכי הקמת האזורים המסחריים והתעשייתיים תארך בין 4-6 שנים.

 

ירושלים: שתי תוכניות בנייה יוחזרו לדיונים

בעוד בחצור הגלילית אושרה תוכנית מתאר חדשה, בירושלים הוחלט לדון מחדש בשתי תוכניות מתאר שכבר אושרו. הבוקר קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי הוועדה לדיור לאומי תדון מחדש בשתי תוכניות מתאר מקומיות בעיר: תוכנית "מורדות משואה" ל-460 דירות מדרום לשכונת גבעת משואה; ותוכנית "מורדות מלחה" ל-397 דירות סמוך לשכונת מלחה.

 

נקבע כי הוועדה לדיור לאומי, הפועלת במסגרת חוק הוד"לים להאצת הבנייה במגורים, תדון מחדש בשתי התוכניות ותבחן לעומק את האפשרות לקביעת ייעודן של חלק מהדירות, במסגרת התוכניות לדיור בהישג יד להשכרה. "הוועדה תהיה רשאית לשנות את קביעותיה הקודמות באשר לייעוד חלק מהדירות לדירות קטנות או להשכרה", נכתב בפסק הדין.

ועדות התכנון ידונו בתוכנית "מורדות מלחה" ובתוכנית "מורדות משואה" - מחדש (צילום: שי רוזנצוויג) (צילום: שי רוזנצוויג)
ועדות התכנון ידונו בתוכנית "מורדות מלחה" ובתוכנית "מורדות משואה" - מחדש(צילום: שי רוזנצוויג)

החלטה זו נקבעה בעקבות עתירות שהוגשו נגד שתי התוכניות. אחת העתירות הוגשה על ידי עמותת "במקום - מתכננים למען זכויות תכנון", האגודה לזכויות האזרח בישראל, האגודה לצדק חלוקתי ועמותת "איתך - משפטניות למען צדק חברתי", שכוננו יחד "קואליציה לדיור בר-השגה". אלה טענו כי יש להחליט מראש שהדירות שייבנו במתחמים החדשים יהיו זולות ובהישג יד, והביעו את החשש כי הן יהיו מיועדות רק "לאלפיון העליון".

 

בית המשפט קיבל באופן חלקי עתירות אלה. מצד אחד, הוא קבע כי מאחר שתוכניות במסגרת חוק הוד"לים אינן קובעת את מחירי הדירות, ייתכן כי הם יושפעו ממחירי הקרקע בירושלים - ולא יהיו זולים. עם זאת, הבהיר בית המשפט כי אין בסמכותו של חוק הווד"לים לקבוע שתוכניות באישורו יכללו רק דירות זולות, וקבע כי שתי תוכניות המתאר נותנות בכל זאת מענה מסוים גם לדיור בהישג יד.

 

עתירה נוספת הוגשה על ידי עמותת "תנו לחיות לחיות" והתמקדה בתוכנית "מורדות מלחה", מתוך חשש שהיא עלולה לפגוע בבעלי החיים המתגוררים בגן החיות התנכ"י, המצוי בסמיכות לבנייה המתוכננת. בית המשפט קיבל את העתירה במלואה, וקבע כי התוכנית תוחזר לוועדה לדיור לאומי, כדי שזו תקבע הוראות לעניין הגשת חוות דעת מומחה בנושא.

 

בית שמש: עתירה נגד בנייה בדרום העיר

אלה אינן העתירות היחידות שהתקבלו בבית המשפט המחוזי בירושלים. אתמול הגישו תושבי עמק האלה ובית שמש ועמותת אדם טבע ודין שתי עתירות לבית המשפט, בדרישה למנוע הוצאת היתרי בנייה להקמת 7 שכונות חדשות באזור המדרונות הדרומיים של שכונת רמת בית שמש שבעיר בית שמש, מצפון לעמק האלה, זאת עד שייבחנו חלופות נוספות לציפוף הבנייה ולהתחדשות עירונית בעיר.

 

התושבים טוענים בעתירתם כי "כל הליכי התכנון של הרובעים, הכוללים כיום 7 שכונות, מבוססים על מסמכי השלד - אוסף מסמכים חסרי תוקף חוקי, שמעולם לא הוצגו לציבור ולא התקיים עליהם דיון ציבורי, למרות ההשלכות מרחיקות הלכת של תוספת כוללת של 15 אלף יחידות דיור לבית שמש והכפלת אוכלוסייתה".

 

עמותת אדם טבע ודין טוענת בעתירתה כי לא ניתן להכפיל את אוכלוסיית בית שמש, מבלי שייעשה תכנון כולל שיבחן את היקף הפיתוח - אל מול מגוון האוכלוסיות הסובלות ממצוקת הדיור וערכי הנוף והטבע הרבים באזור. בעמותה סבורים כי כיום קיים תכנון עבור המגזר החרדי בלבד בעיר, "דבר שישנה את הסטטוס-קוו בבית שמש ולא יספק מענה למצוקת הדיור הכללית בישראל".

עמק האלה. מתנגדים לבנייה באזור (איל פישר) (איל פישר)
עמק האלה. מתנגדים לבנייה באזור(איל פישר)

לדברי עו"ד רפי אטינגר, המלווה את מטה המאבק של תושבי בית שמש ועמק האלה, "עצם השיטה של חלוקה מלאכותית של שטח שמהווה חטיבה נופית וארכיאולוגית אחת לשני רובעים, שנמצאים באחריות של שני גורמים שונים (רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי), והזמנת מסמכי שלד ממספר רב של מתכננים וספקים, ללא קו מנחה או סטנדרטיזציה של המסמכים - גרמה בפועל לקביעת קו גבול שרירותי בין השטחים שישומרו לבין השטחים שייהרסו, למרות שהשטחים שייהרסו אינם ערכיים פחות, אם לא יותר".

 

הוא הוסיף כי "משום מה, ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית בחרה להתעלם מטיעונים אלה. זהו אחד המקרים הבוטים ביותר של עקיפת כללי המנהל התקין וחוקי התכנון והבנייה, ולכן העותרים דורשים את ביטול הפקדת התוכניות והכנת תוכנית מתאר כוללת לעיר בית שמש, שתכלול תסקיר השפעה על הסביבה, תוך התייחסות לטבע ולערכים הארכיאולוגיים הנדירים שבשטח, ותאפשר לתושבים להביע את עמדתם. כמובן שבמקביל הגשנו בקשה לצו ביניים שימנע מתן תוקף לתכניות הללו, על מנת למנוע שינויים בלתי הפיכים בשטח."

 

בעתירה של אדם טבע ודין, שהוגשה על ידי היועץ המשפטי של העמותה עו"ד אלי בן ארי, נכתב כי "כיום, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מתגוררים בבית שמש פחות מ-100 אלף איש, בעוד שתחזית האוכלוסייה שלה לעתיד היא של כרבע מיליון איש. התוספת המשמעותית ביותר לאוכלוסייה הקיימת צפויה להיות כתוצאה ממימוש תוכניות דרום בית שמש. לכן, זהו צומת דרכים תכנוני רב השפעה שמחייב תכנון כולל, שרק לאחריו ניתן יהיה לאשר את התוכניות".

 

ראש תחום תכנון בעמותה, יעל דורי, הבהירה כי תכנון כולל מבוסס על עקרונות תכנון עכשוויים, ובהם ציפוף מושכל והתחדשות עירונית. לדבריה, "במסגרת התכנון הכולל, יש לבחון חלופות של תכנון השכונות לצרכים של אוכלוסיות שונות ולבנייה צפופה יותר, שתאפשר שמירה על השטחים הפתוחים הערכיים באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
חצור הגלילית. מתרחבת ומשתדרגת
צילום: דוד הכהן
מומלצים