שתף קטע נבחר

כך כדאי להשקיע בחברות שיצאו להנפקה

מחפשים את פייסבוק או עליבאבא הבאה בהנפקה חלומית? מסתבר שהשקעה בתעודה החשופה לחברות "החדשות" בשוק, הניבה בשמונה השנים האחרונות תשואה יותר מכפולה מאשר השקעה במדד שבו הן נסחרות. הנה כל הייתרונות שבהשקעה בתעודה

משקיעי ערך נוטים להיזהר מהשקעה בהנפקות ראשוניות של מניות. וורן באפט תמצת את ההתנגדות שלו להשקעה ב - IPOs (הנפקות ראשוניות) במשפט הבא: "זה כמעט בלתי אפשרי לדמיין שמתוך אלפי המניות שנמכרות מידי יום, אלו המתומחרות מתחת לערכן הכלכלי, יהיו דווקא המניות אותן מוכרים גורמים בעלי ידע עודף (בעלי החברה) לקונים עם פחות ידע (ציבור המשקיעים)".

 

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

מתי כדאי להיזהר?

חיסרון נוסף להשקעה ב – IPOs (הנפקה ראשונית) הוא שבדרך כלל יש יותר הנפקות כששוק המניות מתחמם ואז חברות מנצלות את תנאי השוק כדי למכור מניות במחירים יקרים או של חברות חלום שאינן מבוססות.

 

התחממות יתר של שוק ההנפקות היא סימן אזהרה למשקיעים. הדוגמא הבולטת ביותר היא שטף ההנפקות של השנים 1999-2000 לאחריהן הגיעה התפוצצות הבועה. לדעתנו, כיום מבחינה של מכפילי רווח ותכיפות ההנפקות, שוק המניות איננו בועתי.

 

לצד החסרונות יש גם יתרונות משמעותיים לחברות המונפקות: ערך שיווקי - הגדלת החשיפה הציבורית לחברה מגבירה את המודעות לפועלה של החברה ומייצרת אפקט פרסומי בעל ערך כלכלי אמיתי, חשיפה זו עשויה לתרום לעסקי החברה. בנוסף ההנפקה מייצרת תשתית לגישה עתידית לגיוס הון במחירים נוחים וגיוון של אמצעי המימון.

 

איך כדאי להשקיע בהנפקה?

בשנים האחרונות היו מספר הנפקות מתוקשרות דוגמת פייסבוק, טסלה וממש לאחרונה עליבאבא. שלושת השמות הללו הניבו עד כה רווחים מרשימים למשקיעים, הרבה מעל תשואת השוק. אולם, במבחן המציאות מסתבר שהשקעה בתעודה החשופה לחברות "החדשות" בשוק, הניבה בשמונה השנים האחרונות תשואה יותר מכפולה מאשר השקעה במדד הייחוס (ה-S&P500).

 

תעודת הסל האמריקנית - ה – ETF First Trust US IPO Index Fund (סימול – FPX), הונפק בשנת 2006 והוא משקיע בחברות שבוע לאחר ההנפקה הראשונית שלהם. תשואת היתר שהשיג על המדד מאז הונפק, לפני שמונה שנים, היא משמעותית - 11.94% בממוצע בשנה לעומת 7.69% של המדד ה – S&P. התקופה הזו היא לא ארוכה במיוחד אבל היא מכסה את השוק הדובי של אוקטובר 2007 – מרץ 2009 ואת הגאות שבאה לאחר מכן. כלומר התקופה כוללת בתוכה סייקל שלילי וחיובי.

 

קרן הסל FPX, עוקבת אחרי מדד שנקרא IPOX- 100 U.S. מדד זה מכסה כ – 85% מהחברות שהונפקו ב-4 השנים האחרונות והוא נתון למגבלות שונות שנועדו לשמור על הגיוון כמו למשל אחזקה מקסימאלית של 10% לנייר. שווי השוק של FPX הוא 523 מיליון דולר ודמי הניהול הנגבים בו הם – 0.6%.

הסיכון העיקרי ב – ETF (תעודת סל הנסחרת בוול סטריט) הוא הביטא (מדד למידת הסיכון של נייר הערך) הגבוהה שלו. באופן טבעי, חברות שיוצאות להנפקה ראשונית מצויות בדרך כלל בשלב הצמיחה והן נוטות להיות עם ביטא גבוהה יותר.

 

במצב של ירידות בשוק, ה – ETF עשוי לייצר ביצועי חסר ביחס לשוק המניות. אם כי בנקודה זו חשוב לציין שבתקופה שבין הנפקת הנייר ערך ועד התחתית במרץ 2009, הביצועים של הנייר היו די דומים לאלו של מדד ה – S&P. נקודת זכות נוספת לנייר על פני המדד.

 

הכותב הוא מנהל דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים