שתף קטע נבחר

ליצמן על חוקי הגיוס והגיור: "אם רוצים אותנו בקואליציה יצטרכו להחזיר את השעון אחורה"

יו"ר יהדות התורה נשאל אם נתניהו הבטיח שינוי בחוקים שקידמה הקואליציה בתמורה לתמיכה בבחירות. "השבוע נחליט", אמר. "אם הרצוג יבוא עם הצעה נשב ונדון איתו". על התיאום מול ש"ס: "מניח שדרעי ייתן את התשובה איתנו"

"תפקידי כחבר אופוזיציה הוא להפיל את הממשלה. אנחנו רוצים בחירות. נקודה", כך אמר הבוקר (א') ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), לקראת מה שנראה כהתפרקות בלתי נמנעת של הממשלה הנוכחית ושליחת הציבור לקלפי בפעם השנייה תוך שנתיים. בראיון לאולפן ynet נשאל ח"כ ליצמן על האפשרות של הקמת ממשלה עתידית עם בנימין נתניהו, ועל משמעותה לגבי חוקי הגיור וגיוס החרדים וענה: "אם רוצים אותנו בקואליציה יצטרכו להחזיר את השעון אחורה". צפו בראיון:

 

המשבר הקואליציוני שמאיים על המשך כהונתה של הממשלה בראשותו של בנימין נתניהו, מזמן אפשרויות חדשות לסיעות החרדיות, אשר מצאו עצמן באופוזיציה עד כה. ח"כ ליצמן כבר סירב להתחייב כי סיעתו תמליץ לנשיא בסיבוב הבחירות הבא על נתניהו כמרכיב הממשלה, אך כמו יתר הסיעות החרדיות אמר כי הדברים תלויים בהתחייבויות שיספק להם הליכוד. על מידת התיאום מול ש"ס אמר: "כל החלטה תתקבל בין יהדות התורה וש"ס ביחד. אנחנו מתואמים. אני מניח שאריה דרעי יתן את התשובה יחד איתנו".

 

יהדות התורה, המפלגה החרדית האשכנזית, מורכבת משתי סיעות - אגודת ישראל (חסידים - בראשות ליצמן), ודגל התורה (ליטאים - בראשות גפני). החסידים שולטים במפלגה, ליצמן יושב הראש ויש להם יותר נציגים, אבל דווקא לדעתם של רבני הליטאים, בעבר הרב אלישיב והיום הרב שטיינמן, יש משקל משמעותי יותר בגלל מעמדם בציבור החרדי כגדולי הדור.

 

על המגעים מול יש עתיד להקמת ממשלה חלופית סיפר ח"כ ליצמן: "פנה אליי בתקופת החגים איש עסקים מטעמם ששאל אם יש אפשרות שנשב עם יאיר לפיד. שאלתי איך נשב איתו? הוא אמר שאפשר לסדר את זה. לפני שבועיים הגיעה אליי אישיות פוליטית רשמית. הוא שאל אותי שתי שאלות: אם נסכים ללכת עם לפיד לבד או אם נסכים לשבת עם הרצוג ולפיד. השבתי 'לא'". 

ליצמן, בנט ולפיד - בפתיחת מושב הכנסת  (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ליצמן, בנט ולפיד - בפתיחת מושב הכנסת (צילום: Gettyimages)
 

גם בתוך הקואליציה הרוחות סוערות לנוכח המחלוקות שהתגלעו בין המפלגות. על רקע המשבר המעמיק בממשלה ובעיקר בין בנימין נתניהו ליאיר לפיד שר האוצר, התייצב אמש נתניהו נגד החוק, ואמר בשיחות סגורות כי מדובר בחוק רע: "אני לא שלם עם העברת חוק שמבזבז מיליארדים מקופת המדינה ולא יוריד את מחירי הדיור אלא להיפך". מוקדם יותר האשימו בכירים בליכוד את לפיד כי החוק "ייטיב רק עם קבלנים המקורבים ליועציו ולמפלגתו".

זאת אף שלפיד הציג את חוק מע"מ אפס כגולת הכותרת של כהונתו, וכי החוק זכה לתמיכת הממשלה וגם לתמיכת ראש הממשלה.

 

בסביבת לפיד רואים בחוק מע"מ אפס תנאי הכרחי להמשך הישרדותה של הממשלה. לפיד תקף את ראש הממשלה ואמר שהוא משתף פעולה עם "חמישה חברי מרכז ליכוד ששולטים במדינה, משפיעים על הפוליטיקאים במפלגה ומשכנעים אותו שלא לקבל את התקציב". לפיד האשים את נתניהו שמחפש לדבריו להשיג רווח פוליטי מהנסיבות הנוכחיות ולהבטיח כי החרדים יתמכו בו אחרי הבחירות: "במקום זה מתעסקים בפוליטיקה הכי קטנה שיש - מה יהיה אחרי הבחירות, איך נעשה קוניונקטורות עם החרדים?"

 

נתניהו, מנגד, אמר בשיחות הסגורות כי "אני לא נאחז בכיסא, יכולתי בקלות להעביר את תקציב המדינה ולהישאר בשלטון עוד שנתיים אבל קיבלתי מנדט מאזרחי ישראל לנהל את המדינה כפי שאני מבין, באחריות ובניהול תקין מתוך ראיית טובת הכלל. כפי שמתנהלת כעת סיעת יש עתיד אי אפשר להמשיך למשול. ככה לא מושלים. לא אתן יד לביצוע המדיניות השגויה של לפיד ולבני. מגיעה לאזרחי המדינה ממשלה שתוכל למשול ואם אגיע למסקנה שאני לא יכול להוביל את הממשלה בדרך שאני מאמין, נלך אל הבוחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים