שתף קטע נבחר

ייאוש בדרום תל אביב: "אנחנו תיירים כאן"

אישור התיקון לחוק שנועד להפעיל סנקציות נגד מסתננים, התקבל באכזבה בקרב הישראלים והזרים שגרים בסמיכות. "חולות זה כלא", קבל מבקש מקלט מאריתריאה. גם הוותיקים סבורים שאין פתרון באופק: "השכונות לא שלנו"

"השכונות כבר לא שלנו, ואנחנו תיירים כאן". שבע שנים אחרי שהגיעו לדרום תל אביב ראשוני המסתננים ומבקשי המקלט, התבשרו אתמול (יום א') האזרחים הזרים ותושבי השכונות כי הממשלה אישרה תיקון חדש לחוק למניעת הסתננות. ההחלטה שאמורה להוות פתרון למצוקות בדרום העיר גוררת עמה ייאוש מתגבר בשני הצדדים.

לא רואים פתרון באופק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לא רואים פתרון באופק(צילום: ירון ברנר)

התיקון שאושר בממשלה ויובא לאישור הכנסת בחודש הקרוב מגביל את תקופת החזקת המסתננים ומבקשי המקלט במתקן חולות ל-20 חודשים. לצד הביקורת שנשמעת בקרב התושבים, גם ארגוני זכויות אדם סבורים שלא נראה באופק פתרון מעשי. מנסחי החוק טוענים מנגד כי האיום בתקופת ההחזקה למשך 20 חודשים יביא עמו לתוספת שורה של צעדים ובכללם איסור העסקה למסתננים שיוזמנו למתקן. האקט יביא לטעמם לכך שמבקשי המקלט ירצו לצאת מישראל "מרצון".

 

"זה ממש לא משנה אם יש הגבלת זמן או שמדובר רק על 20 חודש, חולות זה כלא ואני לא רוצה להגיע לשם", אמר ל-ynet אנדום, מבקש מקלט מאריתריאה שמנהל עסק בשכונת שפירא. "הממשלה לא יכולה לשלוח אותנו לכלא בלי משפט. אנחנו לא עבריינים, אם המדינה הייתה רוצה לפתור את הבעיות כאן, היא הייתה צריכה לתת לנו מסמכים ואישורי עבודה. בינתיים אין לנו זכויות והבעיות כאן רק גדלות".

 

אנדום, שהשתתף בהפגנות הגדולות של מבקשי המקלט בתחילת השנה, אמר עוד: "היום אני מיואש יותר. אני לא מאמין שהמצב ישתפר". אני מפחד שישלחו אותי לחולות, אבל אני לא מתכוון לעזוב את ישראל. עד שהמצב באריתריאה ישתנה אין לי לאן ללכת".

"זו הרגשה מפחידה ולא נעימה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"זו הרגשה מפחידה ולא נעימה"(צילום: ירון ברנר)

"צריכים להבין אותנו". ידריס (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"צריכים להבין אותנו". ידריס(צילום: ירון ברנר)

גם סאלח ידריס, שהסתנן לישראל לפני שש שנים מדרפור, לא נשמע אופטימי. לדבריו, ההחלטה להגיע לישראל נבעה בשל העובדה שכמה בני משפחתו נהרגו במלחמה ומתוך חשש ממשי לחייו. "הממשלה והציבור בישראל צריכים להבין אותנו. 20 חודשים זה עדיין כלא", אמר ידריס.

 

התושבים הוותיקים לא מאמינים שזה קורה להם. כך למשל רפי, בעל עסק שפועל זה 30 שנה בשכונת שפירא, אמר בעקבות אישור התיקון לחוק בממשלה: "כמו שהביאו אותם, צריך לקחת אותם, אבל הממשלה לא מספיק חזקה כדי לעשות את זה. אני לא מאמין שחוק חדש יעזור". לדברי רפי, רבים מהתושבים סובלים מנוכחותם של מבקשי המקלט.

מתקן חולות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקן חולות(צילום: רויטרס)

 

דויד אבלאס, נהג משאית שמתגורר בשדרות הר ציון בסמוך לתחנה המרכזית, אמר: "הם גרים כאן 20 אנשים לפעמים בדירה אחת. הפכנו להיות כאן תיירים, אבל הממשלה לא עשתה שום

דבר כדי לעזור לנו. גם החוק הזה לא יפתור שום דבר".

 

גלי, צעירה שמתגוררת בשכונת נווה שאנן, מספרת כי נשים מפחדות לצעוד לבדן בשעת חשכה. "יש אזורים עם תאורה חלשה, זו הרגשה מפחידה ולא נעימה. זה לא כמו להסתובב באבן גבירול, ולכן אני ערנית", סיפרה גלי. גם היא לא סבורה שהחקיקה החדשה תעזור. "מה יקרה אחרי השהייה בחולות? מבקשי המקלט יחזרו לכאן? אלה שגרים כאן יש להם כבר משפחות, ילדים ורשתות חברתיות. היו צריכים לתת להם זכויות מעמד ועבודה כדי לחזק את השכונות".

 

הנוסח המרוכך אושר אתמול בממשלה לאחר שבג"ץ פסל את שני התיקונים הקודמים לחוק. לפי התיקון החדש, מסתננים שייכנסו לישראל לאחר כניסת החוק לתוקף ייכלאו לשלושה חודשם במתקן סהרונים ולאחר מכן יעברו כאמור לתקופה של 20 חודשים במתקן חולות שמוגדר "פתוח".


פורסם לראשונה 30/11/2014 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ייאוש בדרום תל אביב
צילום: ירון ברנר
מומלצים