שתף קטע נבחר

ישראל אחרונה בעולם בהשקעה בתקציב החוץ

מלחמת הסברה? שיפור תדמית? הבאת השקעות? אפילו איראן עקפה את ישראל, שמשקיעה רק 0.38% מהתקציב שלה בנושאי חוץ. גם לפלסטינים יש יותר נציגויות, אף שהתל"ג של ישראל גבוה פי 30

מדינת ישראל דוחקת לפינה את מערך יחסי החוץ שלה, בעוד מדינות אחרות מגדילות משנה לשנה באופן משמעותי את השקעותיהן בנושאי חוץ. השנה לראשונה אפילו איראן עקפה את ישראל בהשקעה בתקציב החוץ שלה והשאירה את ישראל במקום האחרון.

 

בעוד ישראל משקיעה 0.38% מהתקציב שלה בנושא החוץ - איראן עלתה ל-0.4% אחרי שהגדילה את תקציב החוץ שלה בלא פחות מ-11%. איראן משקיעה פי 1.1 מישראל בתחום החוץ והיא גם מחזיקה 167 נציגויות דיפלומטיות בעולם - 60% יותר מישראל.


תקציב החוץ ביחס לתקציב הכללי - השוואה בינלאומית

תקציב החוץ ביחס לתקציב הכללי - השוואה בינלאומית
מדינה אחוז תקציב החוץ מהתקציב הכללי
הולנד 4%
בלגיה 3.8%
נורבגיה 2%
שבדיה 2%
בריטניה 1.7%
טורקיה 0.9%
ארגנטינה 0.6%
יוון 0.4%
איראן 0.4%
ישראל 0.38%

הפגנה נגד ישראל בהולנד במהלך "צוק איתן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד ישראל בהולנד במהלך "צוק איתן"(צילום: AFP)

הנתונים האלה נחשפו הבוקר (יום ב') בכנס הקמת השדולה לחיזוק מערך החוץ של ישראל בכנסת. בכנס נחשפו עוד נתונים עגומים:

 

  • לרשות הפלסטינית 100 נציגויות ברחבי העולם, עם תקציב פעילות (לפי אומדן) מדינית והסברתית של כ-200 מליון שקל (אם כי יש לציין שהוא מבוסס על תרומות מהעולם). מדינת ישראל, בפועל, משקיעה פחות מחצי מהסכום הזה, אף שהתל"ג של ישראל גבוה פי 30 מזה של הרשות הפלסטינית.
  • יוון צמצמה את השקעותיה ביחסי חוץ מפני שהיא נמצאת במשטר צנע, ומאולצת להשקיע את מרבית התקציב שלה בהסדר חובות, אך עדיין השקעתה ביחסי חוץ גבוהה משל ישראל ויש לה יותר נציגויות מאשר לישראל.
  • מדינות ה-OECD משקיעות פי 5-4 במערך יחסי החוץ שלהן בממוצע, באופן חסר פרופורציה לאתגרים שבפניהם ניצבת מדינת ישראל בזירה הבינלאומית לעומתן.
  • להערכת משרד החוץ, נציגויות דיפלומטיות שנפתחו בשנים האחרונות החזירו בתוך שנים אחדות את ההשקעה הכלכלית הכרוכה בפתיחתן. זאת, בעיקר בשל העובדה שבעקבות פתיחת הנציגויות נחתמו הסכמים כלכליים חדשים, הורחבו קשרי הסחר ונוצר תמריץ להשקעות בישראל. ראוי לציין שהשנה נפתחו שלוש נציגויות חדשות הודות ללחץ שר החוץ, והוגדל תקציב משרד החוץ בכ-150 מיליון שקל. יחד עם זאת, גם לאחר השינוי ההשקעה של מדינת ישראל במערך החוץ שלה נמוכה משמעותית ביחס למדינות אחרות.
  • מספר השליחים נמצא בירידה מתמדת החל משנות ה-80 ואילך. בשנות ה-80 הוא עמד על מספר ממוצע של 5.5 שליחים לנציגות, אך מאז חלה ירידה תלולה, וכיום המספר הממוצע עומד על כשלושה נציגים בנציגות בלבד. גם מספר השליחים הממוצע למדינה שעמה יש יחסים דיפלומטיים נמצא בירידה מתמדת מאז שנות ה-70: אז מספר השליחים עמד על 4.5 בממוצע, ואילו כיום הוא עומד שני שליחים בלבד למדינה.
  • ישראל נמצאת במצב נחות במיוחד כשבוחנים את אחוז תקציב החוץ בתל"ג הכולל בהשוואה למדינות אחרות. בישראל רק 0.15% מהתל"ג מושקע בתקציב החוץ, זאת לעומת נורבגיה - 0.9%, דנמרק - 0.85%, בריטניה - 0.75%, גרמניה - 0.4% וקנדה - 0.25%.

תומכים בישראל בגואטמלה במהלך המבצע בעזה בקיץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכים בישראל בגואטמלה במהלך המבצע בעזה בקיץ(צילום: AFP)

כשבוחנים היכן נמצא תקציב משרד החוץ בהשוואה לתקציב הביטחון רואים שבישראל תקציב החוץ הוא 3% בלבד מכלל תקציב הביטחון - נמוך לא רק בהשוואה למדינות המערב אלא גם בהשוואה למדינות ערב (למשל, בירדן כ-5%). בפועל ישראל היא המדינה שמשקיעה את האחוז הזעום ביותר מבין מדינות העולם בתקציב החוץ בהשוואה לתקציב הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מספר השליחים בעולם פוחת, מספר הנציגויות - קטן
צילום: Shutterstock
מומלצים