שתף קטע נבחר

אינספור פרשיות, אפס תוצאות / המגרש הפלילי

מאז ימי "הכדור המרכזי" ועד היום, עלו שוב ושוב פרסומים על מקרי אלימות ופלילים בכדורגל הישראלי. במרבית המקרים התוצאה הייתה זהה - כלום ושום דבר. אלי סניור סוקר את האירועים שהסעירו את עולם הספורט, ונעלמו בדרך כלל, בקול ענות חלושה. הרימון בביתו של טביב, המהומה במושבה, הבכיר החשוד בסחיטה באיומים

ענייני הספורט לא תמיד יקבלו את הכותרות הראשיות בעמודי החדשות, בעיתון, באתרים וגם לא ברשתות החברתיות. אבל בשלוש השנים האחרונות, הספורט הישראלי מצליח דווקא לא פעם ולא פעם למצוא את דרכו "במעלה" העמוד אל הכותרת הראשית.

 

רק שיש בעיה. מרבית הפעמים המקום המכובד הזה לעיני כל, מגיע דווקא בגלל פרשות שליליות. אלימות, פלילים, משפט, ועדות ועוד ועוד. שחקנים נחקרו, מועדונים נשרפו, רימונים נזרקו, מנהלים נעצרו אפילו יו"ר אחד נחקר. בסופו של דבר רוב המעורבים לא הואשמו, ובחלקם המבצעים לא יתפסו לעולם. הנה רק חלק מהמקרים שעלו בשנתיים האחרונות. רובם דרך אגב, הסתיימו ללא שום פיתרון או מעשה.

 

התמונה הזו הופיעה יותר מדי פעמים בידיעות הספורט בשנים האחרונות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
התמונה הזו הופיעה יותר מדי פעמים בידיעות הספורט בשנים האחרונות(צילום: אורן אהרוני)

 

קיץ 2011: הכדור המרכזי - התוצאות שוליות

הפרשה המרכזית והמרעישה מכולם הייתה ללא ספק "הכדור המרכזי". בבסיסה חשד להטיות משחקים של קבוצות בליגת העל, הלבנת הון, איומים והתערבות לא חוקית של נושאי משרה בהתאחדות לכדורגל.

 

הכל החל במאי 2011, כשמידע מודיעיני שהגיע ליחידת ההונאה של מחוז מרכז הצביע על כך כי מספר משחקים של הפועל פ"ת היו מכורים. המנכ"ל דאז, אפי צפריר, נחקר ראשון במשך שעות במפלג ההונאה. בהמשך נעצרו גם הבעלים של הקבוצה, גל חצור ותומר סיני, ובנוסף עלו חשדות על הוצאת כספים במרמה מהקבוצה.

 

גם שחקנים שהיו בקבוצה הגיעו לתשאול וחלקם נשלחו לבדיקה במכונת פוליגרף. אפילו עלה חשד שראשי הקבוצה ארגנו משחק אימון באילת נגד קבוצה מרוסיה, "ודאגו" להטות את המשחק באמצעות שופט כדורגל שהטיסו למשחק. בספיח של הפרשה, נעצר מי שהיה מאמן הקבוצה, יובל נעים, וחברו העבריין בן כהן.

 

על פי חשד החוקרים נעים נעזר בכהן "לגבות" חוב שלו בסך 200 אלף שקלים. אבל ההתפתחות הדרמטית הייתה כאשר החוקרים שכבר היו עמוק בתיק, החליטו לזמן את יו"ר ההתאחדות לכדורגל אבי לוזון, בחקירה באזהרה בחשד שקיים קשרים אסורים ותיאם שופטים למשחקי כדורגל.

 

החשדות היו קשים: מרמה, הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח המשרה. אז גם החל מצעד מתוקשר של בכירי איגוד השופטים, לרבות שופטים שנחקרו תחת אזהרה בנוגע להתנהלותם. הפרשייה התנהלה במשך שבועות, כאשר במשטרה ניפחו כל פעם עוד ועוד את בלון החשדות. בשלב מסוים היה ברור כי הפרשה לא תוביל לשום מקום.

 

אינספור חקירות, אפס תוצאות. הכדור המרכזי (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
אינספור חקירות, אפס תוצאות. הכדור המרכזי(צילום: יובל חן)

 

בישיבה מיוחדת שנערכה באגף החקירות היו כאלה שביקשו להעביר את החקירה ללהב 433, ואולם הקצינים שם היו בתמימות דעים שאין בתיק הזה פלילים וסירבו לקחת את התיק אליהם. בסופו של דבר הייתה זאת הפרקליטות שביוני שנה שעברה, שנתיים לאחר התפוצצות הפרשה, עשתה לזה סוף שהביך את המשטרה, כשהודיעה שהחליטה לסגור את כל תיקי החקירה נגד המעורבים בפרשה. כך הלכה לה לעולמה הפרשה שהסעירה במשך שנתיים את הכדורגל הישראלי. הלכה ללא תוצאות.

 

מרץ 2012: טביב מרביץ

הבעלים של בית"ר ירושלים כיום והפועל ת"א בעבר, אלי טביב, היה בזמנו תחת גל מחאה של אוהדי הפועל תל אביב, ובשיאה גם תקף אוהד בן 18 שהגיע אל ביתו. הוא נחקר באזהרה וכעבור מספר חודשים הוגש נגדו כתב אישום בגין תקיפה של הקטין.

 

טביב ניסה במהלך כל המשפט לטעון כי לא תקף, וכי היה מאוים במשך תקופה ארוכה על ידי אוהדים ואנשים שונים, אבל זה לא עזר לו. לפני 3 חודשים הרשיע בית משפט השלום בתל אביב את טביב בתקיפת הקטין ובשיבוש הליכי חקירה. גזר הדין של טביב אמור להתקבל בסוף השנה.

 

פברואר 2013 : הצ'צ'נים באו - המועדון נשרף  

אמנם לא מדובר באירוע של אלימות פיזית, אבל בהחלט מדובר באחד מהאירועים שביטא את דרכי האלימות והגזענות בכדורגל הישראלי. על רקע הבאתם של שני שחקנים מוסלמים, זאור סדאייב וג'יבריל קדאייב, החל גל מחאה של אוהדי בית"ר ירושלים.

 

בשיא המחאה, אלמונים הגיעו למתחם האימונים בבית וגן הציתו את חדרי ההלבשה. כתוצאה מהשריפה נשרף כליל חדרו של מנהל המשק של בית"ר ירושלים, מאיר הרוש, ששימש כמוזיאון של היסטוריית בית"ר ובו היו גביעים, צלחות אליפות, חולצות מאירועים מיוחדים ותמונות רבות.

 

ההצתה במשרדי בית וגן (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ההצתה במשרדי בית וגן(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

 

בתום חקירה מהירה הצליחה משטרת ירושלים לעצור את שני אוהדי הקבוצה, אביתר יוסף ומתן נבון, והוגש נגדם כתב אישום בבית המשפט המחוזי בירושלים. במסגרת הסדר טיעון, השניים הורשעו בעבירה של הצתה והודו בכל עובדות כתב האישום, למעט סעיף אחד המייחס להם הזדהות עם ארגון "לה פמיליה".

 

הנאשמים הודו כי ביצעו את מעשה ההצתה בהמשך לפעולות המחאה של אוהדי הקבוצה (ביניהם גם האוהדים המשתייכים ל"לה פמיליה") נגד הנהלת המועדון והשחקנים הצ'צ'נים, שכללו קריאות גזעניות והנפת שלטים גזעניים. הנאשמים הודו כי בהצתת משרדי הקבוצה הם התכוונו להביע מחאה נגד הנהלת המועדון ושני השחקנים החדשים. בנובמבר האחרון גזר בית המשפט את דינם של השניים. יוסף נשלח ל-22 חודשי מאסר ואילו נבון ל-10 חודשים.

 

אוקטובר 2013: רימון בביתו של טביב

אחד האירועים היותר חמורים שיכלו להסתיים באסון, מתרחש שוב סמוך לביתו של טביב. מתחת לרכבה של אשתו דנה, מתגלה רימון רסס שרק בנס לא התפוצץ. במרחב ירקון של המשטרה בטוחים כי מישהו ניסה להעביר מסר לבעלים החדש של בית"ר ירושלים, אבל גם לחוקרים ברור שהאירוע יכול היה להסתיים בצורה רעה והרסנית.

 

רימון מחוץ לביתו של אלי טביב (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
רימון מחוץ לביתו של אלי טביב(צילום: יובל חן)

 

חקירת המשטרה גילתה כי הרימון הונח על שער הבית הפרטי, נפל ואז התגלגל אל מתחת לרכב. טביב עצמו מסר עדות במשטרה אבל לא ידע להצביע מי עשה זאת. חיצי האשמה הופנו בתחילה אל אוהדי הפועל תל אביב, שאמורה הייתה לשחק באותו השבוע עם בית"ר ירושלים. אלא שכעבור חודש של חקירה הגיעה המשטרה למסקנה כי מי שעומד מאחורי האיומים הם גורמים עבריינים בכירים איתם הסתכסך על רקע כספי.

 

ייתכן כי כבר בתקופה הקרובה תבצע המשטרה מעצרים בפרשה. טביב טען שאין לו מושג כיצד המשטרה הגיעה למסקנה כזאת ואילו במשטרה לא הצליחו לעבות את החומר המודיעיני – והתיק צלל אל מעמקי הארכיון המשטרתי מבלי להשיג גילוי משמעותי.

 

על ספסל הנאשמים. עמי גניש (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
על ספסל הנאשמים. עמי גניש(צילום: ראובן שוורץ)

 

פברואר 2010: המהומה במושבה

מהומת ענק בסיום משחק ליגת העל בין מכבי פ"ת להפועל חיפה באצטדיון המושבה, הסתיים במעצר של עמי גניש ויגאל ממן, שנקלטו בעדשות מצלמות הטלוויזיה שהם תוקפים את עלי חטיב, שחקן הפועל חיפה.

 

המהומה החלה כך: שחקני הפועל חיפה, עלי חטיב וסטפן דנקוביץ', תקפו את שחקן מכבי פ"ת דני פרדה. במהלך המהומה הצטרפו אנשי הספסל של פ"ת ואליהם גם מאמן השוערים, עמי גניש, שנגח בפניו של חטיב. מן היציע הצטרף לערבוביה גם יגאל ממן, חבר בהנהלת הקבוצה. בעקבות התמונות ששודרו בטלוויזיה, פתחה המשטרה בחקירה פלילית כנגד כל המעורבים בפרשה. גניש היה זה שנגח בפניו, ואילו ממן בעט בו בעודו שרוע על הקרקע.

 

בסופו של דבר הוגש כתב אישום כנגד כל השלושה. על גניש הוטלו 250 שעות עבודה לציבור ופיצוי 3,000 שקלים לחטיב, אך בית המשפט ביטל את הרשעתו בפלילים. על ממן נגזרו 8 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים ופיצוי של 3,000 שקלים, וכתוצאה מכך הוא פוטר מעבודתו בשירות קבע בצה"ל. חטיב הורשע גם כן והוטלו עליו 200 שעות עבודה למען הציבור.

 

עלי חטיב מפונה לאחר המהלומות שספג (אורן אהרוני) (אורן אהרוני)
עלי חטיב מפונה לאחר המהלומות שספג(אורן אהרוני)
 

 

אפריל 2014: הבכיר חשוד בסחיטה באיומים

בחודש אפריל השנה התעררו חובבי הספורט לכותרות עלומות ולפיהן בכיר בקבוצת כדורגל נעצר על ידי המשטרה בחשד לעבירות של סחיטה באיומים. במשך חודש ימים היה תקף צו איסור הפרסום עד שהוסר, והתברר כי מדובר באיציק לוזון, מנהלת מכבי פ"ת ואחיו של יו"ר ההתאחדות לשעבר, אבי לוזון.

 

הסיפור שעורר סערה לא קטנה, בין היתר בשל איסור הפרסום, הסתיים בכתב אישום שהוגש נגד לווזן יחד עם עוד 11 אנשים בעבירות סחיטה באיומים וביניהם העבריין הבכיר איתן חייא, כנגד שני אנשי עסקים שהפכו להיות עדי מדינה. לוזון הואשם בהתפרצות ובגניבה למקום עסק. נכון להיום המשפט מתנהל ונערכים דיונים הוכחות. הכרעה בתיק עדיין רחוקה.

 

ההכרעה בתיקו עדיין רחוקה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ההכרעה בתיקו עדיין רחוקה(צילום: אורן אהרוני)

 

מאי 2014: ג'קי בן זקן בכותרות

פרשיית ענק בחשד לעבירות של שוחד סחיטה באיומים ומינהל לא תקין בנמל אשדוד מתפרצת במדינה. החקירה נסובה סביב יו"ר ועד הנמל אלון חסן, וחברות עסקיות הקשורות לחברת "דנה" ששייכת למקורבי חסן ועל פי המשטרה הוא גם שולט בה.

 

יומיים לאחר מכן מגיע ההקשר לספורט הישראלי. חוקרי היחידה הכלכלית של המשטרה סבורים שחברת "שמן", שבין בעלי השליטה בה נמצא גם הבעלים של מ.ס. אשדוד, ג'קי בן זקן, רכשה שירותים לוגיסטיים בנמל מחברת "דנה" תמורת מיליוני שקלים. מהעדויות שהגיעו לחוקרים עלה כי חברת "שמן" העבירה במהלך השנים האחרונות 10 מיליון שקלים לחברת "דנה" בגין שירותי הלוגיסטיקה ושכירת מקומות אחסון בנמל.

 

הכותרות לא הניבו כלום. ג'קי בן זקן (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הכותרות לא הניבו כלום. ג'קי בן זקן(צילום: אורן אהרוני)

 

אז גילו החוקרים מידע שלפיו חברת "דנה" אימצה כאמור את מחלקת הנוער של מ.ס אשדוד בסכום של מיליון שקלים למשך שתי עונות. ההסכם עצמו בוצע באמצעות חברת "NA ספורט. בן זקן, כמו גם שותפו לעסקים אברהם נניקשווילי, נחקר במשטרה בנושא, והציג הוכחות להסכם חוקי שנחתם בינו לבין דנה. בסופו של דבר על אף רצון החוקרים, התיק הזה נגנז והכותרות שתפסו יומיים את מדורי הספורט לא הניבו כלום.

 

אוגוסט 2014: מקללי ראדי לדין

חקירה סמויה שניהלה משטרת מרחב יפתח הביאה למעצרם של 3 אוהדי מכבי ת"א בכדורגל, החשודים בקריאות גזעניות ובאלימות מילולית נגד שחקן הקבוצה מהראן ראדי. השלושה הובאו להארכת מעצר ובמשטרה הבטיחו כי זאת רק יריית הפתיחה כנגד תופעת הגזענות והאלימות.

 

כתב אישום הוגש נגד השלושה ובהליך זריז יחסית גזר שופט בית משפט השלום בתל אביב, שמאי בקר, את דינם של השלושה. אמנם לא מדובר בעונשי מאסר, ובכל זאת שניים מהאוהדים הורחקו ל-30 חודשים מאזור מגרשי הכדורגל, ואילו אוהד נוסף הורחק ל-15 חודשים. לא בטוח שהסיפור הזה השיג הרתעה, כשרק בשבוע שעבר שוב התפתחה מהומה במשחק ליגה לאומית בין בני יהודה לבני לוד. גם שם נקראו קריאות גזעניות לעבר אנשי בני לוד, גם שם עצרה המשטרה ארבעה אוהדים – ואולם כבר בדיון הראשון שחרר בית המשפט את הארבעה ממעצר.

 

שלושה אוהדי מכבי ת"א הורחקו מהמגרשים (צילום: אתר מכבי ת"א) (צילום: אתר מכבי ת
שלושה אוהדי מכבי ת"א הורחקו מהמגרשים(צילום: אתר מכבי ת"א)

 

נובמבר 2014: פואד מנסה לפגוע בזהבי

אחד האירועים היותר קשים מבחינת האלימות בכדורגל, אולי לא בתוצאה כמו בתודעה הציבורית, התרחש בתחילת החודש במשחק הדרבי התל אביבי. בתוצאה של 1:1, התפרץ לפתע לתוך המגרש אוהד הפועל אלירן ידעי המכונה "פואד" ורץ להתעמת עם ערן זהבי. הוא החל לתקוף את שחקן מכבי, שבתגובה התגונן עד להגעת הסדרנים והשוטרים.

 

האוהד הורחק, אבל אז גם השופט ריינשברגר נכנס לתמונה בהחלטה הזויה והרחיק את זהבי. ההרחקה ליבתה עוד יותר את היציעים הגועשים. אוהדים נוספים פרצו למגרש והדרבי פוצץ. ההדים של תקיפת זהבי פתחו לא מעט מהדורות ספורט ברחבי העולם. כנגד האוהד עצמו הוגש כתב אישום בגין תקיפה שגורמת חבלה של ממש והתנהגות פרועה במקום ציבורי.

 

 

תפס את הכותרות. זהבי ופואד (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
תפס את הכותרות. זהבי ופואד(צילום: ראובן שוורץ)

 

בימים אלה נפתח משפטו של ידעי, ומחרתיים אמור להיערך דיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו – הליך די חסר תקדים בכל הקשור למאבקים משפטיים שנוהלו נגד אירועים הקשורים לאלימות בספורט.

ידעי הואשם בארבעה סעיפים: תקיפה שגורמת לחבלה של ממש, התנהגות פרועה במקום ציבורי, התפרצות לשדה המשחק ושימוש בכוח למנוע מעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
הכדור המרכזי
צילום: אורן אהרוני
מומלצים