שתף קטע נבחר

דווקא בחורף: מה לאכול כדי להישאר בריאים

הקפדה על אוכל בריא היא חשובה בכל עונות השנה, לא כל שכן בחורף. מה צריך לכלול התפריט היומי כדי לשמור על הבריאות?

בשיתוף סופר-פארם

 

בחורף אנחנו אוכלים קצת אחרת מאשר בקיץ. מצד אחד, יש נטייה לאכול פחות פירות וירקות, מצד שני, בימים הקרים יורדת רמת הסרוטונין ועולה כמיהה למתוק. אבל על מנת לשמור על הבריאות ועל המשקל, חשוב להקפיד על פחמימות מורכבות, פירות וירקות, מזונות עשירים בסידן וחלבונים.

 

אוסי בוברוב, דיאטנית לייף, אומרת כי בחורף מומלץ מאוד לשלב תבלינים חריפים במזונות, כמו למשל הצ'ילי או הג'ינג'ר שנחשבים לתבלינים "מחממים". גם תבשילים המבוססים על ירקות שורש, נחשבים לתבשילים חורפיים ובריאים מאוד.

  

היא מסבירה כי חשוב מאוד בכל העונות לספק לגופנו אוכל שמספק את כל אבות המזון ההכרחיים לגופנו - ויטמינים ומינרלים, וגם חומצות שומן אומגה 3, אומגה 6, שגופנו אינו יודע לייצר.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

  

חולים יותר בחורף

רמות התחלואה משתנות בחורף. מחקרים שנערכו בעולם מראים כי נמצא שיא בתמותה ממחלות לב בחורף. בהקשר זה נבדק השינוי בתזונה בעונת החורף ונמצא שייתכן כי אחד המשפיעים העיקריים על העלייה במחלות לב הוא אכילה פחותה של ירקות ופירות - הגורם לירידה משמעותית ברמות ויטמין C.

  

בנוסף, ייתכן שמחסור בוויטמין D תורם להידבקות מוגברת במחלות חורף כמו שפעת והצטננויות. המקור העיקרי של ויטמין D נמצא בחשיפה שלנו לשמש. כך שבגלל שעות השמש המועטות יחסית בחורף, מומלץ להקפיד על צריכת כמות גדולה יותר של מאכלים עתירי ויטמין D.

  

בין המאכלים שכוללים ויטמין D: מוצרי חלב וסויה המועשרים בוויטמין D, חלמון ביצה ודגי-ים. אפשר לשלב גם תוספים של ויטמין D, אולם רק לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית.

 

ויטמינים החשובים לגוף

חשוב לשים לב, בעיקר בחורף, לחשיבות של צריכת ויטמינים כמו קבוצת B, ביניהם B12, ויטמין C שכל כך חיוניים לספיגת הברזל בגוף.

 

בנוסף, חשובים גם סידן, ויטמין D שחיוני ביותר לספיגת הסידן, שמן זית ודגים לשם קבלת אומגה 3. גם חלבונים מהצומח או מן החי, פחמימות מורכבות וחלבונים חשובים מאוד לתזונת חורף.

 

חשוב לדעת כי חומצת שומן מסוג אומגה 3 משפרת את התגובה החיסונית של הגוף, ובכך היא מסייעת במניעת מחלות רבות. כמויות גדולות יחסית של אומגה-3 מצויות בדגי מעמקים, במיוחד מהים הצפוני.

 

בוברוב ממליצה לשלב בתפריט אגוזים, סלרי, כרישה, בצל, סלק וברוקולי. "בחורף הם טריים ואז רוב הסיכויים שהם מכילים כמה שיותר ויטמינים ורכיבים תזונתיים", היא אומרת ומסיפה כי כדאי לשלב גם מרקים בתפריט החורפי לימים הקרים.

 

בשיתוף סופר-פארם


 


פורסם לראשונה 01/12/2014 14:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תזונה בריאה בחורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים