שתף קטע נבחר

ריבלין: "אזרחי ישראל מרגישים שלוקחים להם את הכדורגל"

נשיא המדינה נשא דברים בכנס מיוחד בנושא הטיפול באלימות והגזענות בכדורגל: "ההתמודדות עם המוגלה הזו היא צורך חברתי ותרבותי ראשון במעלה. מאמן לא צריך לפחד להביא שחקן כי הוא ערבי או שחור". מכבי אחי נצרת החרימה את האירוע: "לא ייתכן שלא יהיה ייצוג לקורבן העיקרי של האלימות והגזענות". גם עופר עיני ואבי לוזון לא התייצבו

האלימות הגואה בכדורגל הישראלי בתקופה האחרונה הובילה את מנהלת הליגה לקיים היום (ג') כנס מיוחד בנושא הטיפול בנגע האלימות והגזענות. את הכנס, שנערך במכללה האקדמית תל אביב-יפו, כיבד בנוכחותו נשיא המדינה, ראובן ריבלין, שאף נשא דברים והציג את משנתו נגד האלימות בכדורגל.

 

 

מלבד הנשיא הגיעו גם שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, יו"ר מנהלת הליגה, יורם באומן, יו"ר הטוטו, צחי פישביין ונשיא המכללה האקדמית, פרופ' שלמה בידרמן.

 

הכדורגל הישראלי ידע לאחרונה מספר אירועים אלימים, כשבשיאם היה הדרבי התל אביבי שפוצץ לאחר מספר פריצות של אוהדים לכר הדשא, כשקודם לכן הותקף קשר מכבי ת"א, ערן זהבי, ע"י אוהד הפועל ת"א. 

 

עיני, לוזון ואחי נצרת החרימו את הכנס

יו"ר ההתאחדות לכדורגל עופר עיני וקודמו בתפקיד אבי לוזון החליטו להחרים את האירוע, כיוון שלא הופיעו בתוכניה של הכנס והוזמנו בע"פ רק לפני כמה ימים.

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין לצד יעקב שחר (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
נשיא המדינה ראובן ריבלין לצד יעקב שחר(צילום: עוז מועלם)

 

גם מכבי אחי נצרת מהליגה הלאומית החרימה את האירוע, זאת לאחר שבקשתה לצרף נציג ערבי לפאנל לא נענתה. בהנהלת הקבוצה טוענים כי הקבוצות הערביות הן הנפגעות העיקריות מהתעצמות הגזענות והאלימות: "לא רק בספורט, אלא בחיי היום יום. לא יעלה על הדעת שלא יהיה נציג לקורבן העיקרי".

 

"זה לא המשחק שאנחנו רוצים לראות" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"זה לא המשחק שאנחנו רוצים לראות"(צילום: עוז מועלם)

 

ריבלין: "הגזענות מזהמת את הכדורגל"

"אין צורך להנציח את האלימות בספורט", אמר ריבלין בפתיחת נאומו. "אירועי השבועות האחרונים - מהדרבי התל-אביבי ועד למשחק בין בית"ר לסכנין, מהווים עבורנו תזכורת יום-יומית. התחושה של מרבית אזרחי ישראל היא שלוקחים לנו את המשחק. גם אם הסטטיסטיקה מוכיחה שהמגרש בישראל לא אלים ממקומות אחרים, הרי שהשילוב של הספורט והאלימות משפיע על מותג ליגת העל הישראלית. בסופו של יום, המשחק שמנהלי הקבוצות רוצים להציג לנו על המגרש, הוא לא המשחק שאנחנו רוצים לראות ומצפים לו".

 

"מפחיד לטפל באלימות, כי מי שמטפל בה מיד נהפך לקורבן שלה, אבל נראה שכבר אין לנו ברירה. אנחנו חייבים להסתכל לאלימות בעיניים. מנהל צריך להסתכל בראש ובראשונה איזה שחקן יכול להשיג לו את הניצחון, אבל מאמן לא צריך לפחד להביא שחקן כי הוא ערבי, או כי הוא שחור, או כי הוא מגיע מהקבוצה היריבה. כך לא ניתן לשחק, וכך גם לא ניתן לנצח", הוסיף.

 

"כולנו אוהבים כדורגל ורוצים כדורגל טוב. המנהלת הוקמה כדי לייצר כדורגל טוב יותר, מקצועי, מותח יותר, חזק כמו החיים עצמם. אבל המנהלת הוקמה גם בעיקר כדי לשפר את המוצר שנקרא הכדורגל הישראלי, לייצר כדורגל רווחי יותר. הדבר הראשון הוא להתמודד עם האלימות, הלאומנות והגזענות שמזהמות את הכדורגל – הישראלי ובעולם בכלל".

 

יורם באומן לצד מרטין ביין וג'ורדי קרויף ממכבי ת"א (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
יורם באומן לצד מרטין ביין וג'ורדי קרויף ממכבי ת"א(צילום: עוז מועלם)

 

"ההתמודדות עם המוגלה הזאת היא צורך חברתי ותרבותי ראשון במעלה. זה כלי חינוכי כדי ליצור מפגש בין כל חלקי החברה הישראלית, סמל שמאפשר לכולנו להתאחד סביבו. המגרש הוא המקום שבו אנחנו פוגשים את עצמנו, הוא מהמקומות היחידים שבהם אנחנו מסכימים על כללי משחק וערכים מסוימים, שבהם אנחנו שותפים לתקוות וכן, גם לאכזבות".

 

"יש לנו ליגה מעניינת עם יחסי כוחות שווים. אם נצליח למתג את הכדורגל הישראלי כחוויה משפחתית, מקום שבו כל אחד יכול להגשים חלום, אפשר ליצור מותג שהוא בשורה לכל החברה הישראלית. לכן, כולנו נצטרך לקחת אחריות – וליישם. כולנו צריכים לחנך שהניצחון הוא חשוב – אבל לא דבר היחיד. אם יהיה צורך, אני כאן לשירותכם".

 

 

באומן: "רק חינוך ואכיפה יכולים להביא לביעור הנגע"

יו"ר המנהלת, יורם באומן, פתח את הכנס בציטוט מנאומו האחרון של ראש ממשלת ישראל המנוח, יצחק רבין: "אלימות היא כרסום יסוד הדמוקרטיה הישראלית. יש לגנות אותה, להוקיע אותה, לבודד אותה. זו לא דרכה של מדינת ישראל".

 

באומן המשיך: "כולם יודעים איך העצרת ההיא הסתיימה ולאן האלימות יכולה להגיע. ברצוננו לבצע טיפול שורש בבעיית האלימות שיש בכדורגל הישראלי ומוציאה את ההנאה מהענף הזה. אנחנו לא נאיבים ומכירים את הבעיה, את האלימות והגזענות בישראל. רק חינוך מצד אחד ואכיפה מצד שני יכולים להביא לביעור הנגע".

 

"גיבשנו תוכנית ואלו עיקריה: 1. יצירת רף ענישה מינמלי במסגרת חוק הספורט. לדוגמא, מי שפורץ למגרש יקבל מאסר בפועל. 2. נמנה שופטים שמתעסקים בתחום הספורט. לכל מחוז יהיה שופט כזה שמבין בספורט וכאשר יגיעו אליו אנשים שצריכים להגיע אליו, הוא יידע על מה הוא מדבר.

 

"צריך למנוע מכר הדשא להפוך לזירת מלחמה". לימור לבנת (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"צריך למנוע מכר הדשא להפוך לזירת מלחמה". לימור לבנת(צילום: עוז מועלם)

 

3. קנס מנהלי שיוגש ע"י קצין משטרה, או עובד משטרה, או מפקח, במועד ביצוע העבירה,

בדומה לקנס על עישון במגרשים. 4. איסור מוחלט של כניסת אוהדים שתויים למגרשי הכדורגל. ייעשו בדיקות עם ינשוף בכניסה לאצטדיונים. 5. תוקם יחידה משטרתית ייעודית לאירועי ספורט. בנוסף, אנחנו בוחנים דרכים שהצליחו במקומות אחרים בעולם והפחיתו את האלימות בצורה דראסטית".

 

באומן סיכם: "התחלתי את דרכי במנהלת לפני 5-6 חודשים, והדבר הראשון שהבנתי הוא שבלי ניקוי האלימות לחלוטין אין לכדורגל הישראלי סיכוי להמריא לשום מקום. לא יהיה אפשרי להביא יותר קהל, יותר משפחות, ספונסרים חדשים, להגדיל תקציבים - לכן המוצר לא ישתפר. תפקידנו לשפר את הכדורגל הישראלי ולגרום יותר הנאה לציבור. גם מסע של 1,000 מייל מתחיל בצעד אחד. אנחנו מתחילים עכשיו".

 

שרת הספורט, לימור לבנת, הוסיפה: "תפקידנו הוא למנוע מכר הדשא להפוך לזירת מלחמה ומהאוהדים להפוך לחיילים בקרב. אני מזכירה את האוהדים בסרביה ובספרד שנהרגו השבוע - אלה צריכים להיות זרקורים עבורנו. לא ירחק היום שזה יקרה גם אצלנו. אלוהים אדירים, זה רק משחק כדורגל, רק ספורט. הדרך היחידה למגר את האלימות היא באמצעות יצירת הרתעה".

 

השתתפה בהכנת הידיעה: מיקי שורץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
ראובן ריבלין ויורם באומן, הבוקר
צילום: עוז מועלם
מומלצים