שתף קטע נבחר

שנאה בחסות האו"ם: 'הרגו בעזה ממניעי רווח'

באירוע "שלום" בחסות האו"ם בז'נבה טען פרופסור ידוע כי להרג האזרחים בעזה היה מניע כלכלי טהור, וכי הרצועה שימשה "שדה ניסויים" של התעשיות הביטחוניות. "לישראל אסטרטגיה מכוונת לפגוע באזרחים והיא מפיקה מכך רווחים פוליטיים, חברתיים וכלכליים", האשים

"להרג האזרחים הפלסטינים ברצועת עזה במהלך מבצע צוק איתן היה מניע כלכלי ברור - התעשיות הביטחוניות הישראליות הן המרוויחות העיקריות מ'צוק איתן'". כך האשים פרופסור ריקרדו בוקו, מרצה בכיר במוסד אקדמי נחשב בז'נבה, שנאם השבוע באירוע שהתקיים בחסות מטה האו"ם. לטענתו, התעשייה הביטחונית השתמשה בעזה כשדה ניסויים וגרפה מהלחימה רווח של שבעה מיליארד דולר.

 

דבריו של בוקו תועדו על-ידי נציג ישראלי רשמי שנכח בהרצאה, והדו"ח הועבר למשרד החוץ בירושלים כחלק מהמעקב אחר פעילויות אנטי-ישראליות ובדגש על אלו המקבלות חסות ממוסדות בינלאומיים ואקדמיים מוכרים. האירוע התקיים תחת הכותרת "שבוע השלום של ז'נבה", ופרופ' בוקו היה אחד המרצים שהוזמנו. בוקו, פרופסור לאנתרופולוגיה וסוציולוגיה, עומד בראש היחידה לחקר פלסטין ב-Graduate Institute, שבין בוגריו מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן וההיסטוריון הישראלי שאול פרידלנדר.

ההרס בעזה. "נועד לשכנע את התושבים לא לתמוך בחמאס" (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
ההרס בעזה. "נועד לשכנע את התושבים לא לתמוך בחמאס"(צילום: AFP )
 

תוכן ההרצאה היה כתב אישום חד-צדדי נגד ישראל: הוא התעלם לגמרי מחמאס כגורם שהיה מעורב בלחימה, נמנע מלכנות את פעילות הארגונים הפלסטיניים "טרור", ולא הזכיר במילה את חטיפת שלושת הנערים, את ירי הטילים המסיבי לעבר ריכוזי אוכלוסייה בישראל ואת הפרת הפסקות האש מצדו של חמאס. במקום זאת, הוא תיאר את הפגיעה באזרחים פלסטינים כתוצר של אסטרטגיה מכוונת: "לישראל אסטרטגיה מתוכננת היטב איך להפיק רווחים פוליטיים, חברתיים וכלכליים מהפגיעה המכוונת באזרחים פלסטינים".

 

לאחר שמנה את מספר ההרוגים - שלטענתו, רק "חלקם הקטן היה מעורב בלחימה" - הפצועים, הבתים ההרוסים והעקורים, הצהיר הפרופסור כי מטרת המבצע כולה הייתה להפעיל לחץ על תושבי עזה לתמוך ברשות הפלסטינית במקום בחמאס. "המסר לפלסטינים היה ברור. המשך התמיכה בחמאס יביא לפגיעה בהם". הוא הוסיף כי ישראל נמנעה בכוונה מלפגוע במנהיגים פלסטינים כדי להציגם כמי שיש להם חסינות, לעומת הפגיעה הקשה באוכלוסייה אזרחית.

 

משרד החוץ: "זה מצער, נאבקים בתופעה"

לטענתו, ישראל גם הפציצה בכוונה מפעלים גדולים ברצועה, השייכים למשפחות עשירות שלהן קשרים טובים בישראל, כדי ליצור לחץ גם על האליטה הכלכלית לפעול נגד חמאס. בוקו תקף גם את השימוש של צה"ל בטכנולוגיה, ובמיוחד במל"טים, וטען כי זה נועד לגרום לדה-הומניזציה של האויב ולשינוי תפישת הלוחמים, כדי שיפגעו באויב כאילו היה זה משחק וידאו.

 

בוקו אף הצהיר כי אמנם הרקע הצבאי הזוטר של ראש הממשלה בנימין נתניהו לא מאפשר לכלול אותו ברשימה אחת עם ראשי ממשלה אחרים בישראל, שהיו בעברם קצינים בכירים ו"ידיהם מגואלות בדם פלסטיני" - אך הדגיש כי הלחימה בעזה סייעה לו בקידום תדמית של מנהיג בעל רקורד "חיובי" שכזה. עוד טען כי הלחימה הבליטה תהליכים דתיים פונדמנטליסטיים בצבא והקריא את מכתבו של מח"ט גבעתי שקרא ללוחמיו לפני הכניסה לעזה להילחם למען האל והדת היהודית.

 

יצוין כי איש מבין 300 המאזינים בקהל לא מחה על דבריו ולא אתגר אותם בשאלות קשות, ובסיום ההרצאה הוא זכה למחיאות כפיים סוערות. בישראל רואים בחומרה את העובדה שהאו"ם נתן את חסותו להרצאה כזו. "תואר אקדמי מעולם לא היווה ערובה להגינות", נמסר ממשרד החוץ בתגובה. "משרד החוץ נאבק וימשיך להיאבק בכל אלו שמנצלים את מעמדם האקדמי כדי להכפיש את מדינת ישראל. מצער לראות כי האו"ם ומוסדות אקדמיים מוכרים נותנים חסות לדיונים ו'סמינרים' אשר במקום לקדם שלום מאפשרים קידום הסתה ואלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים