שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

נאחס 17 במרס: הרשעת דרעי, ממשלת גולדה

ההיסטוריה התכבדה בשלל התרחשויות בולטות בתאריך שבו יתקיימו בחירות 2015. ממבוכת דרעי, דרך הפיגוע בשגרירות ישראל בארגנטינה ועד לפיגוע האוטובוס הראשון בתולדות המדינה. הצצה היסטורית לאירועי 17 במרס

שנה פחות יום מאז שנחשפה תוכנית מע"מ 0 של שר האוצר המפוטר יאיר לפיד, ילכו אזרחי ישראל לבחור את הנבחרים שלנו בכנסת ה-20, לאחר שהכנסת ה-19 עומדת להתפזר בין היתר בשל סירובו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר את אותו חוק מע"מ 0. אז מה קרה ב-17 במרס בעבר?

 

בחירות 2015 - דיווחים נוספים:

לבני במתקפה נגד נתניהו: הוא מ-פ-ח-ד

הבחירות לכנסת יתקיימו ב-17 במרס

ממשלת גולדה, הרשעת דרעי. זה קרה ב-17 במרס (צילום: שלום בר טל, יונתן בלום) (צילום: שלום בר טל, יונתן בלום)
ממשלת גולדה, הרשעת דרעי. זה קרה ב-17 במרס(צילום: שלום בר טל, יונתן בלום)
 

ב-17 במרס 2013, שנתיים בדיוק לפני הבחירות הבאות, הזמין ראש הממשלה נתניהו את המועמדים לתפקידי שרים בליכוד ובישר להם אחד-אחד איזה תפקיד הוא מייעד להם. למחרת הושבעה הממשלה ה-33 של מדינת ישראל בכנסת.

 

אריה דרעי, שיעמוד קרוב לוודאי בראש רשימת ש"ס בבחירות הקרובות, זוכר את התאריך הזה היטב. ב-17 במרס 1999 הורשע שר הפנים לשעבר בקבלת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והפרת אמונים של עובד ציבור. השופטים זיכו את דרעי, מחמת הספק, מקבלת שוחד בפרשת הקרקעות בהר-שמואל ומעבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

בהכרעת הדין, שהשתרעה על פני לא פחות מ-917 עמודים, התבטאו השופטים בחריפות רבה ביחס להתנהגותו של דרעי והנאשמים האחרים בפרשה - במהלך החקירה ובמהלך המשפט. על דרעי נגזרו מאוחר יותר ארבע שנות מאסר בפועל.

הכותרת יום אחרי: דרעי הורשע בקבלת שוחד ()
הכותרת יום אחרי: דרעי הורשע בקבלת שוחד

שבע שנים קודם לכן הטרור היכה במטרה ישראלית בדרום אמריקה. ב-17 במרס 1992. מכונית תופת נהוגה בידי מחבל חונה בסמוך לכניסה של מתחם השגרירות הישראלית ברחוב ארויו 910 בבואנוס איירס. בשעה 14:50 אירע הפיצוץ, בניין השגרירות קורס. מחיר הדמים היה נורא - 29 הרוגים ועשרות פצועים מבין עובדי השגרירות, שכנים ועוברי אורח. ארבעה אזרחים ישראלים עובדי משרד החוץ נרצחו אז: דוד בן רפאל, אליאורה כרמון, זהבה זהבי ועלי בן זאב.

כותרת הדיווח על הפיגוע בשגרירות בבואנוס איירס ()
כותרת הדיווח על הפיגוע בשגרירות בבואנוס איירס

ב-17 במרס 1969 התמנתה לראשונה בישראל אישה לראש הממשלה. כשלושה שבועות לאחר מותו של לוי אשכול נבחרה גולדה מאיר להרכיב ממשלה. זו הייתה אחת הקואליציות הגדולות בתולדות המדינה.

 

"אני, גולדה מאיר, מתחייבת כראש ממשלה לשמור אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, למלא באמונה את תפקידי כראש הממשלה ולקיים את החלטות הכנסת", אמרה מאיר, שהייתה גם האישה היחידה שכיהנה כשרה עד לשנות ה-70. לאחר שמסרה את הצהרת האמונים ירדה מן הבמה לאורם של זרקורים והבזקים מסנוורים של מצלמות ותפסה את מקומה בכיסא הריק שבראש שולחן הממשלה

 

בין אלו שהתנגדו בהצבעת האמון בממשלה החדשה היו חברי אגודת ישראל. הרב יצחק מאיר לוין אמר אז: "רבים בעולם, יהודים ולא יהודים, יביעו לבטח את תימהונם על כך שדווקא עכשיו מצאו לנכון להעמיד אישה בראשות הממשלה. גם אינני משוכנע שזה ירתיע את הערבים".

האישה הראשונה בתפקיד. גולדה מאיר (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
האישה הראשונה בתפקיד. גולדה מאיר(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

ב-17 במרס 1954 ירו מחבלים שחדרו לשטח ישראל על אוטובוס "אגד" במעלה עקרבים שבנגב. היה זה פיגוע האוטובוס הראשון בתולדות המדינה, ופעולת הטרור החמורה ביותר ממלחמת העצמאות. בפעולת הטרור הזו נרצחו 11 ישראלים.

הנוסעים עשו את דרכם חזרה מאילת, שם חגגו חמש שנים להנפת

דגל הדיו. מרים לסר, אחת הניצולות הבודדות, סיפרה כי מצב הרוח בנסיעה צפונה היה מרומם - עד שנשמעה ירייה ומיד אחריה עוד עשרות יריות. "שמעתי זעקות כאב של פצועים וראיתי שניים מהחיילים נופלים מתים ממושבם", היא שִחזרה אז. לסר סיפרה כי לאחר שפגעו בנהג נכנסו המחבלים לאוטובוס ובקור רוח ירו באקדחים בכל הנוסעים.

 

ומה בעולם? ב-17 במרס מציינים באירלנד ובארצות הברית את יום פטריק הקדוש, סנט פטריק, נזיר בן המאה החמישית (ככל הנראה), נחשב למי שהביא את הנצרות לאירלנד ועקב כך זכה למעמד הקדוש הפטרון של המדינה. יומו של פטריק הקדוש (Saint Patrick's Day) נחגג ב-17 במרס, באירלנד ובכל מקום בו מתגוררים אנשים ממוצא אירי. ההמונים יוצאים לצעדות ברחובות והצבע הירוק הוא זה ששולט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
סוגר מעגל. דרעי
צילום: יונתן בלום
מומלצים