שתף קטע נבחר

סכנת חיים: למה לא כדאי לתקן בעצמכם

אל תנסו לתקן לבד את הגג, לנקות מרזבים ולטפל בתקלות בחשמל ובגז בבית. המקצוענים: "החיים שלכם שווים יותר מחיסכון של 200 שקל עבור ביקור בעל מקצוע"

בחודשים האחרונים אירעו כמה תאונות, חלקן קטלניות, שבהם נפגעו בני אדם שטיפלו בתקלות בבית בעצמם - בין היתר נהרג בפתח-תקווה קשיש בן 78 שניסה לתקן דליפה בגג ובגליל התחתון נהרג גבר כבן 40 שניסה לתקן בעצמו דוד מים.

 

עוד בנושא:

שימוש בטוח בחשמל: איך עושים זאת נכון

דליפה או תקלה בגז? מה לעשות

מחירון עבודות בעלי מקצוע לבית

 

משיחות עם בעלי מקצוע של "המקצוענים" עולה כי בכשליש מהמקרים שהם מוזמנים לתקן תקלות בדירות, הדיירים מזמינים אותם אחרי שניסו לתקן את התקלה בעצמם, אך לא הצליחו לפתור את הבעיה.

 

גובה מסוכן

"אין כאן מרכיב של חיסכון בזמן ובכסף, אלא רק סכנת חיים", מסביר יקיר צדיק מחברת חום הנגב. "מעבר לסכנה שבתיקון בגבהים מסוכנים, קיימת סכנה של הימצאות חשמל בקרבת מים, כשמדובר בניסיון לתקן דוד חשמל.

 אני נתקל מדי יום במקרים שבהם צרכנים ניסו הרכיב לבד צנרת של הדוד והרכיבו אותה הפוך. לעתים הם לא שמים גומיית איטום מתאימה, ואז מזמינים דוד חדש, מפני שהם חושבים שהדוד התפוצץ ולכן הוא נוזל, כשבפועל מדובר רק באי התאמת הגומייה הנכונה".

 

צדיק אומר כי במקרים רבים שבהם בעלי הדירה מנסים לתקן את התקלה בעצמם, הם גורמים לנזק גדול יותר. "ואז עלות התיקון גבוהה יותר, מאשר אם הם היו מקפידים לקרוא לבעל מקצוע", הוא אמר.

 

גג מסוכן 

גם ניצן גרא מחברת ניצן פרויקטים, המתמחה בתיקון גגות מתריע על הסכנה. "כמי שעובד על גגות חייב להיות בעל הסמכה לעבוד בגובה. גגות שהשיפוע שלהם גבוה מ-24 מעלות, מאוד מסוכנים. נכון שניתן לנקות לבד עלים ובוץ ולנקות סתימה של מרזבים. התיקון עצמו לא מסובך. אבל הסכנה העצומה שנחשף אליה אדם שאינו מוסמך, ואינו קשור ומאובטח, אינה שווה את ה-200 עד 300 שקל של עלות התיקון. בסכום כזה, אפשר גם לנקות את הגג, לפתוח מרזבים ולהחליף רעף שבור".

 

היזהרו לעלות על הגג (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
היזהרו לעלות על הגג(צילום: חסן שעלאן)

 

לא לגרום נזק לבית

"מי שמעוניין לבצע תיקון בחלל הפנימי, חייב להקפיד על כך שמדובר בתקרת בטון ולא בתקרת גבס", אומר עדן זוהר מחברת הבונה.

 "לגג העליון אסור בשום מצב לעלות. מי שאינו מוסמך אינו יודע מה מצב הרעפים ולא יודע היכן מותר לדרוך והיכן לא. גם אני, כאיש מקצוע, קושר את עצמי עם חבלים כמו שצריך, כשאני מגיע לאזורים מסוימים בגג. פעמים רבות אני מגיע לבתים של לקוחות והם מטפסים איתי לגג כדי להראות לי מה הבעיה. אני לא בא לחנך אנשים, אבל אני נחשף מדי יום לסיכונים מיותרים שאנשים, שהם בעלי משפחות, מכניסים את עצמם אליהם".

 

ומה עם הביטוח? "מי שלא עבר קורס עבודה בגובה, ועולה לגג ללא מעקה, כלל לא יהיה מבוטח, כי מבחינת חלק מחברות הביטוח הוא ייחשב למי שפעל בצורה רשלנית", מסביר דוד פלוטקה, קבלן איטום ותיק.

 "כשמדובר בטיפוס על סולם, סכנת הנפילה מסולם היא ממשית. תוך כדי טיפוס המשקל של הסולם יכול לדחוף את הסולם אחורה, ולגרום למטפס ליפול עם הסולם למטה. כבר קרה לי שבמהלך עבודה בעל הבית טיפס על סולם, החליק שבר את הקרסול ונאלץ לעבור ניתוחים".

 

פלוטקה הוסיף כי גם נפילה מגובה של שני מטרים עלולה להסתיים באסון ולגרום לשיתוק, או חלילה למוות. "בייחוד בחורף, גם אם ממש אין ברירה וחייבים לטפס על סולם, חובה שמישהו יחזיק את הסולם מלמטה אם אין לו נקודת אחיזה", הוא המליץ. "חשוב מאוד שאנשים יהיו ערים לעובדה שעלים רטובים, ובוץ הם מגבירים את סכנת ההחלקה. גג רעפים הוא סכנת נפשות, והחיים לא שווים את ההרפתקה הזו".

 

חשמל וגז מסוכנים

במוקד השירות של המקצוענים מזכירים: "בנוסף לפירוט לעיל יש עבודות שפשוט אסור לבצע לבד כי הן מסוכנות, כמו עבודות חשמל ושירותי גז, ורק בעל רישיון מוסמך לבצע אותן. הקפידו להזמין בעל מקצוע ממאגר אמין שמפקח על בעלי המקצוע ובודק הסמכות ורישיונות".

 

מחפשים בעל מקצוע אמין? לרשימה המלאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תמיד כדאי להזמין בעל מקצוע. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים