שתף קטע נבחר

2015 והכיס שלנו: על מה נשלם פחות?

למרות הקדמת הבחירות והקפאת רפורמות שונות שהיו אמורות להיכנס לתוקף, שנת 2015 עדיין צפויה להביא כמה בשורות צרכניות חשובות שישפיעו על היקף ההוצאה שלנו על מוצרים שונים. בין הייתר, ירידה במחירי הדלק, המזון ההלבשה, המים ואולי גם החשמל

שנת 2015 מתקרבת ואיתה מספר שינויים מרכזיים אשר צפויים להשפיע על הכיס של כולנו.

 

איך נרוויח מחגיגת השופיג בארה"ב?

 

מלבד ירידת מחירי הדלק ומחירי המים שצפויים להשפיע עלינו כבר בתחילת השנה, כמו גם רפורמות שכבר החלו בתחום הטלוויזיה, האינטרנט והסלולר, הבחירות הצפויות בחודש מרץ, שינו לא מעט את מפת הרפורמות והביאו איתן הרבה חוסר וודאות בכל הקשור למימושן.

 

מחיר הדלק

מחיר הנפט העולמי ירד בחצי השנה האחרונה ב-40%. באותו הזמן, ירד מחיר הדלק בישראל ב-9.1% בלבד. מדוע ירידת מחירי הנפט לא מתגלגלת במלואה למחיר הדלק כפי שקורה בארה"ב? ראשית מכיוון שמחיר הנפט הוא דולרי ועל הדלק אנו משלמים (בינתיים) בשקלים.

 

מהירידה במחיר הנפט צריך לקזז את התחזקות הדולר מול השקל שעמדה בתקופה המדוברת על 17.5%. שנית, חשוב לזכור שכמחצית ממחיר הדלק בישראל מורכב למעשה ממיסים והוצאות קבועות של חברות הדלק. לכן, ההשפעה של ירידת מחירי הנפט על מחירי הדלק היא חלקית בלבד.

 

הורדת תעריפי החשמל והמים

למרות הבחירות הקרובות, ירידת תעריפי המים היא עובדה מוגמרת וכבר בינואר יירדו תעריפי המים ב-9.5% כאשר השאיפה היא להמשיך ולהוריד את תעריף המים בשנים הקרובות.

 

לגבי החשמל, אנחנו קצת יותר סקפטיים. בחודשים האחרונים שר האוצר המפוטר, יאיר לפיד, הצהיר תחת כל עץ רענן כי מחירי החשמל יירדו בינואר הקרוב ב-10%-15%. קשה לדעת האם זה ייצא לפועל בעתיד הנראה לעין (והדבר תלוי רבות בזהות הממשלה הנבחרת), אך בהינתן ההוזלה המשמעותית של תשומות האנרגיה של חברת החשמל, כתוצאה מהגדלת השימוש בגז טבעי על חשבון מוצרים יקרים יותר כמו פחם או נפט, סביר להניח שנראה את מחירי החשמל יורדים במהלך השנתיים הקרובות.

 

אמנם, יתכן שהורדת המחירים לא תתרחש כבר בתחילת השנה וסביר אף להניח שהיא תיפרס על פני מספר פעימות, אך בהחלט אפשר לומר כי בטווח הבינוני מדובר בבשורה של ממש ובהוזלה משמעותית של יוקר המחיה.

 

שוק הדיור

הרוכשים הפוטנציאליים שחיכו למע"מ אפס או מי שהמתין לחוק שכירות הוגנת התבדה עם ההודעה על הקדמת הבחירות. מכאן שלהערכתנו שנת 2015 לא תהווה שנת מפנה בתחום הדיור. כל עוד לא נראה עלייה מהותית בריבית ו/או גידול משמעותי בהיצע הדירות קשה לראות את מחירי הדירות משנים את כיוון.

 

שכר הדירה לעומת זאת עלה בשנה האחרונה ב-2.3% בלבד ובאופן כללי, בשנים האחרונות ישנה ירידה בקצב העלייה שלו. מגמה זו החלה במהלך שנת 2011 (מסתבר שלמחאה החברתית בקיץ של אותה שנה הייתה השפעה מסוימת על כך) ולהערכתנו המגמה הזו תלווה אותנו גם בשנה הקרובה.

 

מחירי המזון

בשורה אופטימית צפויה להגיע מכיוונם של מחירי המזון שצפויים להערכתנו לרדת ב-2015 בכ-0.5%.

 

בשנים האחרונות התחרות בין רשתות המזון הולכת וגוברת כאשר רשתות מזון נוספות נכנסו לתחום והעלו על נס את שאיפתן להילחם ביוקר המחיה. חוק המזון אשר ייכנס לתוקפו בתחילת 2015 צפוי גם הוא להגביר את התחרות בענף בעיקר על ידי הטלת מגבלות על רשתות המזון והספקים הגדולים והנגשת המידע באופן שוטף לציבור.

 

פעולות הממשלה בתחום (כמו חוק המזון שהזכרנו, רפורמות בייבוא וכו') כמו גם הלחץ הציבורי שנותן את אותותיו, יקשו מאוד על רשתות ויצרני המזון להעלות מחירים. הנתון הבא בהחלט תומך בכך: ב-2014 ירדו מחירי המזון ב-2.6%.

 

יש לציין כי מרווח התמרון של רשתות המזון הולך ומצטמצם ובסופו של דבר (וייתכן כי התהליך כבר החל) הלחץ על המחירים יתגלגל לפתחיהם של יצרני ויבואני המזון הגדולים.

 

הלבשה והנעלה

בשנים 2000-2010 התחרות בשוק המקומי הייתה בעיקר בין רשתות האופנה המקומיות (קסטרו, פוקס, רנואר ועוד) כאשר בשנים האחרונות יש לציין גם את כניסת רשתות האופנה הבינלאומיות (H&M, גאפ וכו'). התחרות הגבוהה בענף הובילה לירידה מצטברת של למעלה מ-40% במחירי ההלבשה וההנעלה.

 

בשנים האחרונות התפתח מאוד המסחר המקוון וההשפעה שלו על הענף צפויה רק לגבור בשנים הקרובות, הלחץ הציבורי על המחירים מצוי גם כאן ובתנאים הללו קשה לראות את המגמה משתנה, בטח שלא בשנה הקרובה.

 

סלולר ואינטרנט

ענף הסלולר חווה טלטלה בשנים האחרונות בעיקר עקב רפורמות ממשלתיות משמעותיות אשר הגבילו את חברות התקשורת (ניוד חופשי, הפחתת דמי הקישוריות וכו') והגדילו את התחרות בענף כאשר השיא היה בשנת 2012 עם כניסת שחקנים נוספים לענף. המחירים מאז יורדים ולא עוצרים. האם יש למחירים עוד לאן לרדת? כנראה שכן.

 

ההערכות הן כי בשנה הקרובה מחירי הסלולר ימשיכו לרדת אם באופן ישיר או אם באופן עקיף על ידי הרחבת החבילות ושיפור השירות ללא עלות נוספת (הוזלת השיחות לחו"ל, הגדלת נפח הגלישה, הגדלת מהירות הגלישה בדור הרביעי וכו'). אנו מעריכים כי מחירי הסלולר אשר ירדו בלמעלה מ-5% בשנת 2014 יוסיפו לרדת גם בשנת 2015 בכ-2% נוספים.

 

בנוג

ע לשירותי תשתית האינטרנט – בשנים האחרונות בזק והוט הן הספקיות היחידות בענף. על מנת לקדם את התחרותיות בתחום משרד התקשורת מקדם כבר זמן רב את רפורמת השוק הסיטונאי. הרפורמה תחייב את בזק לספק, בכפוף למגבלות מסויימות, חלק מהתשתית שלה לספקיות נוספות והן תספקנה את השירות לציבור (בדומה לספקי הסלולר ה"וירטואליים").

 

כך התחרות בענף תגבר, הספקיות ה"חדשות" (אלה ככל הנראה יהיו סלקום - נטוויז'ן ופרטנר - 012 ועוד) ירוויחו מהתיווך, הציבור ירוויח מהתחרות שתיצור ירידת מחירים וכוח השוק של בזק והוט בתחום יפחת.

 

לפי ההערכות ישנו פוטנציאל לירידה של התעריפים בכ-20% בשנים הקרובות כאשר אנו מעריכים כי כבר בשנת 2015 תהיה הוזלה של כ-5% בשירותי האינטרנט.

 

שירותי הטלוויזיה

בתחום הטלוויזיה הרב ערוצית נעשית רפורמה של ממש שצפויה להערכתנו להוזיל בכ-5% את ההוצאה על סעיף זה. ראשית, בוטלה אגרת הטלוויזיה, מהלך שיחסוך לכיסנו החל מהשנה הבאה כ-345 שקלים בשנה. בנוסף, הערכות מדברות על כך שחברות הסלולר יחלט לספק שירותי טלוויזיה מבוססי אינטרנט. לפי ההערכות לסלקום כבר יש מוצר כזה ביד וחברות נוספות (לאחרונה הוזכרו בהקשר הזה פרטנר וגולן) ייכנסו לתחום כאשר הצפי הוא שמוצר שכזה יכיל תכני VOD, תכנים של עידן+ ואולי גם תכני מקור.

 

בנוסף, החברות יחוייבו לספק חבילות בסיס במחיר מוזל והרחבתו של עידן פלוס נמצאת גם היא על הפרק.

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי, בית ההשקעות פסגות

 

נתוני הכתבה נכונים ל-4 בדצמבר 2014. מובהר, כי עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות המובאות בכתבה זו לתוצאות בפועל. פסגות עוסק בשיווק השקעות ולא בייעוץ ולו זיקה למוצרים המנוהלים על ידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירידה בתעריפי המים
צילום: shutterstock
אורי גרינפלד. פסגות
מומלצים