שתף קטע נבחר

31 קבוצות במשק שולטות ב-2,500 חברות

הוועדה לצמצום הריכוזית פרסמה את רשימת הגופים הריכוזיים במשק, ביניהם דלק, החברה לישראל, קוקה קולה וקבוצת עזריאלי. גוף שהוכרז ריכוזי יצטרך אישור לקבל מהמדינה רישיון או חוזה או לרכוש שליטה – בתשתית חיונית

הוועדה לצמצום הריכוזית מפרסמת היום (ה') את רשימת הגופים הריכוזיים במשק. גוף שהוכרז ריכוזי יצטרך אישור מיוחד לקבל זכות מהמדינה – רישיון, חוזה או רכישת שליטה – בתשתית שהוגדרה כחיוניות.

 

לכתבות נוספות בנושא הריכוזיות

 

קביעת הגורמים הריכוזיים נעשתה על ידי הוועדה לצמצום הריכוזיות, שבראשה עומד הממונה על ההגבלים עסקיים, דיוויד גילה, וחברים בה מנכ"לית משרד האוצר, יעל אנדורן, וראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור יוג'ין קנדל. בחודשים האחרונים אספה הוועדה מידע מהחברות עצמן ומהרגולטורים הענפיים שלהם כדי לקבוע מי יוכנס לרשימה.

 

על פי הרשימה, מספר הקבוצות העסקיות השולטות בגופים ריכוזיים במשק הוא 31, מהם 20 קבוצות עסקיות השולטות בתאגידים ריאליים משמעותיים ו-12 קבוצות עסקיות השולטות בגופים פיננסיים משמעותיים. מספר התאגידים הכולל בשליטת קבוצות עסקיות אלו עומד על למעלה מ-2,500. מהנתונים עולה כי 75% מהתאגידים הריאליים המשמעותיים מחזיקים גם בתשתית חיונית, וכמעט מחציתם שולטים במעל 50% בלפחות אחד מתחומי התשתיות החיוניות.

 

בין התאגידים הרלוונטיים ניתן לראות כי קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקה במקביל רישיונות בתחום התפלת המים, זכויות נפט וגז טבעי ומחזיקה גם חברות דלק בבעלותה.

 

דוגמא נוספת היא החברה לישראל, שבשליטת עידן עופר, המחזיקה רישיונות בתחום התפלת המים, רישיונות חציבה, ומוכרזת מונופול בזיקוק דלק (בשל אחזקתה בבז"ן).

 (צילום: ירון ברנר, גיל יוחנן) (צילום: ירון ברנר, גיל יוחנן)
(צילום: ירון ברנר, גיל יוחנן)
 

בנוסף, החברה המרכזית למשקאות, שבשליטת משפחת ורטהיים, שולטת גם בשידורי קשת. כמן כן קבוצת עזריאלי, שבשליטת משפחת עזריאלי, מחזיקה בחברות סונול וסופרגז.

  

גוף ריכוזי מוגדר כגוף ריאלי משמעותי (מחזור שנתי הגבוה מ-6 מיליארד שקל, או מונופול שהיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל), גוף פיננסי משמעותי (מנהל נכסים מעל 40 מיליארד שקל), או מי שמשתייך לקבוצת המחזיקים בהם (תאגיד, השולט בתאגיד). בנוסף, אם היקף הפעילות המצטבר של הגוף או קבוצת המחזיקים בתחום התשתית החיונית, עולה על מחצית מכלל הפעילות בתחום (מונופול). כמו כן, אם הוא בעל השפעה בתחום השידורים או העיתונות הכתובה.

 

חוק הריכוזיות פורסם ברשומות לפני שנה בדיוק (11.12.13). הפרק השני בחוק, שעוסק בשיקולי ריכוזיות ותחרותיות בהליכי הקצאת זכויות לגופים ריכוזיים בתשתיות חיוניות למדינה, קובע כי הוא ייכנס לתוקף שנה מיום פרסומו – היום. בשל כך מתפרסמת היום רשימת הגופים הריכוזיים.

 

הרעיון שעומד מאחורי פרק הקצאת הזכויות, הוא שיש להגביל גופים ריכוזיים מלהגדיל, או לשמר, את אחיזתם בתשתיות מדינה חיוניות כגון, מים, אנרגיה, תחבורה, תקשורת, משאבי טבע ועוד (לרשימה המלאה של התשתיות החיוניות ראו רשימה בסוף).

 

על כן החוק מתווה מנגנון פיקוח ובדיקה בהליכים שבהם רגולטור של ענף כלשהו רוצה להקצות זכות - פרסום מכרז למתן רישיון, התקשרות בחוזה או להעברת החזקה בשיעור משמעותי בתשתית חיונית. החוק מאפשר לרגולטור הייעודי שלא להקצות זכות לגוף ריכוזי בתחום תשתית חיונית, אולם אין זה אומר שכול גוף ריכוזי בהכרח לא יזכה במכרז כזה. זאת משום ששיקול צמצום הריכוזיות יהווה שיקול אחד מתוך מכלול שיקולים, כגון למשל המחיר שממנו יהנה הצרכן הסופי.

 

רשימת התשתיות החיוניות:

1. שירותי בזק פנים-ארציים ושירותי רדיו, טלפון נייד

2. דואר

3. שידורים

4. הפקת מים

5. הסמכת רשות מים אזורית

6. תאגידי מים וביוב

7. נפט

8. מחצב מסוג מסוים, או חציבה של מחצב

9. משק הדלק

10. גז פחממני מעובה 

11. משק הגז הטבעי

12. ים המלח, או משאב טבע אחר

13. שדות תעופה ומנחתים

14. קווי שירות באוטובוסים

15. מסילות ברזל מקומיות ולא מקומיות

16. ספנות ונמלים

17. כבישים

18. מחסני מסוף מטענים אווירי

19. מערכות סליקה פנסיוניות

 

אריסון תוכל לשמור על אחזקותיה בפועלים ובשיכון ובינוי

מהרשימות שפרסמה הערב הוועדה לצמצום הריכוזיות עולה, כי יצחק תשובה יאלץ לבחור בין דלק להפניקס ואקסלנס; מוזי ורטהיים - בין קוקה קולה למזרחי טפחות; אדוארדו אלשטייין ומוטי בן משה - בין כלל ביטוח לבין סלקום ושופרסל; קרן אייפקס - בין פסגות לתנובה; צדיק בינו - בין פז לבינלאומי; וליאורה עופר - בין מליסרון למזרחי טפחות.

 

עם זאת, שרי אריסון תוכל לשמור על אחזקותיה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי - זאת מאחר שקבוצת התשתיות לא הוגדרה כגוף ריאלי משמעותי.

 

ברשימות מפורט מיהם אנשי העסקים ששולטים בתאגידים פיננסים משמעותיים, ומי שולטים בתאגידים ריאליים משמעותיים. על פי חוק הריכוזיות, גוף פיננסי משמעותי לא יכול להחזיק יותר מ-10% בגוף ריאלי משמעותי, ולהיפך.

 

מטרת החוק היא למנוע שליטה משותפת (אחזקה צולבת) של אותו גורם בנכסים ריאליים (חברות מזון, אנרגיה, תקשורת וכו') ובנכסים פיננסיים (בנק, חברת ביטוח, בית השקעות), באופן המעלה חשש לפגיעה בשיקול הדעת של הקצאת האשראי של הגוף המממן לפעילות ריאלית. בתוך שש שנים מיום אישור החוק, כלומר בעוד חמש שנים מהיום, בעל השליטה ימכור או את האחזקה הריאלית המשמעותית או את האחזקה הפיננסית המשמעותית.

 

על פי הרשימות, יש 20 גופים ריאליים משמעותיים, 12 גופים פיננסיים משמעותיים ו-5 גופים ריכוזיים מסיבה אחרת (למשל, גורם בעל מחצית מהפעילות בתחום תשתיות חיוני) . 6 גופים מוגדרים גם כגופים פיננסיים משמעותיים וגם כגופים ריאליים משמעותיים. מכאן שבסך הכל ישנם 31 גופים ריכוזיים.

 

להלן 20 הקבוצות העסקיות שמחזיקות בתאגידים ריאליים משמעותיים (בסוגריים - בעלי השליטה):

 

1. אגד אגודה שיתופית לתחבורה בישראל

2. אי.די.בי פתוח (אלשטיין ובן משה)

3. אלון חברת הדלק לישראל (דודי וייסמן ושרגא בירן)

4. אפריקה ישראל להשקעות (לב לבייב)

5. גזית גלוב (חיים כצמן ודורי סגל)

6. דלק (יצחק תשובה)

7. HOT (פטריק דרהי)

8. החברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ (משפחת ורטהיים)

9. החברה לישראל בע"מ (עידן עופר)

10. חברת החשמל לישראל (המדינה)

11. יוקורום תקשורת (שאול אלוביץ')

12. כלכלית ירושלים (אליעזר פישמן)

13. כלל תעשיות (לן בלווטניק)

14. מליסרון (ליאורה עופר)

15. מפעלים פטרוכימיים בישראל (דיוויד פדרמן)

16. קבוצת עזריאלי (משפחת עזריאלי)

17. פז חברת נפט (צדיק בינו)

18. קופ"ח כללית - שרותי בריאות כללית אגודה עותומנית

19. קופ"ח מכבי - מכבי שירותי בריאות

20. תנובה (קרן אייפקס)

 

להלן 12 הקבוצות העסקיות שמחזיקות בתאגידים פיננסיים משמעותיים:

 

חברות ביטוח:

1. שלמה אליהו אחזקות (שלמה אליהו)

2. כלל ביטוח (אלשטיין ובן משה)

3. מנורה מבטחים (יורשי מנחם גורביץ')

4. הראל השקעות (יאיר המבורגר)

5. פסגות בית השקעות בע"מ (קרן אייפקס)

6. הפניקס אחזקות בע"מ, אקסלנס השקעות בע"מ (יצחק תשובה)

7. אלטשולר שחם (גילעד אלטשולר וקלמן שחם)

 

בנקים:

1. לאומי 

2. דיסקונט  

3. הפועלים (שרי אריסון)

4. מזרחי-טפחות (משפחת עופר ומשפחת ורטהיים)

5. בינלאומי (צדיק בינו)

 

להלן 5 הקבוצות העסקיות שנחשבות ריכוזיות מסיבות אחרות:

 

1. דואר ישראל

2. חברת מקורות

3. רכבת ישראל

4. שפיר הנדסה (האחים שפירא)

5. קבוצת לבנת (משפחת לבנת) 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר מרון
דיוויד גילה
צילום: עומר מרון
צילום: ראובן שוורץ
יצחק תשובה
צילום: ראובן שוורץ
צילום: ירון ברנר
עידן עופר
צילום: ירון ברנר
מומלצים