שתף קטע נבחר

ביום ד': הפלסטינים יפנו לאו"ם וידרשו את "קץ הכיבוש"

אחרי אינספור אמירות הודיעו הפלסטינים כי יפנו השבוע באמצעות ירדן למועצת הביטחון של האו"ם, וידרשו הכרה במדינתם בגבולות 67' וכן נסיגה ישראלית מהגדה "בתוך שנתיים". התיאום הביטחוני עם ישראל יימשך. היום רה"מ נתניהו ייפגש עם מזכיר המדינה קרי וידון עמו בתרחישים האפשריים

מכינים את הקרקע: ההנהגה הפלסטינית החליטה אמש (יום א') לפנות ביום רביעי הקרוב למועצת הביטחון של האו"ם, על מנת להגיש את הצעת ההחלטה להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67' והצבת לוח זמנים לנסיגה ישראלית משטחי הגדה המערבית. ההצעה הערבית תוגש על ידי ירדן, המכהנת כחברה זמנית במועצת הביטחון. במקביל, החליטו הפלסטינים להמשיך את התיאום הביטחוני עם ישראל.

 

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, אמר בשבוע שעבר כי הפלסטינים יפנו למועצת הביטחון עד 25 בדצמבר. הדרישה הפלסטינית תכלול הגדרת לוח זמנים לישראל לנסיגה מהגדה בתוך שנתיים. טרם ברור אם ההצעה שתוגש היא הנוסחה הערבית או הנוסחה שמגבשת צרפת. הפלסטינים יסכימו לנוסחה הצרפתית אם יקבלו על עצמם את הנוסח עד ליום רביעי.

 

פנייה להצטרפות לבית הדין הבינלאומי בהאג תיעשה על סמך ההחלטות שיתקבלו עם ההצעה שתועבר למועצת הביטחון. אם יוטל וטו בדיון המועצה תיעשה פנייה לבית הדין, ואם לא - הפנייה תושהה בשלב זה.

הפלסטינים הולכים עד הסוף. אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפלסטינים הולכים עד הסוף. אבו מאזן(צילום: EPA)

התיאום הביטחוני יימשך 

במקביל החליטו הפלסטינים להמשיך את התיאום הביטחוני עם ישראל, למרות האיומים שנשמעו לאחר מותו של השר זיאד אבו עין. לדברי הפלסטינים, יש לרשות אינטרס להמשיך בתיאום הביטחוני. יחד עם זאת הוחלט כי תימשך התמיכה בהתנגדות העממית כאסטרטגיה. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמר בפתח ישיבת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה כי "הדבר החשוב ביותר עבורנו הוא שיקום רצועת עזה".

 

ברקע הדברים צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו לדון בנושא עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. הפגישה בין השניים תהיה מחר ברומא. ביום שלישי ייפגש קרי עם הנציגים הפלסטינים בלונדון.

 

ראש הממשלה נתניהו אמר בעקבות ההתפתחויות באזור כי "לכל הפרלמנטים, שממהרים להכיר במדינה פלסטינית, שיקשיבו לדברים שאומרים ראשי חמאס, רק בימים האחרונים, בעזה. הם אומרים שהם ישתלטו על יהודה ושומרון, שהם יקימו שם חמאסטן שנייה כבסיס להשמדתה של מדינת ישראל". בנאום שנשא באירוע גיוס לצבא לבני העדה הנוצרית שהתקיים בנצרת עילית ציין נתניהו כי "לא נתנו להם לעשות זאת ולא ניתן להם לעשות זאת, ואת הדברים הללו אני אומר בפני עמיתיי בפגישות המדיניות שאקיים ברומא, גם שם, ובכל מקום".

 

בכירים בירושלים: "המהלך הפלסטיני - פרובוקוציה" 

בישראל מדגישים כי הפלסטינים מקשיחים עמדות ובעצם מנסים להכשיל את פגישת נתניהו-קרי. בירושלים מעריכים כי אם הפלסטינים ידרשו הצבעה עד סוף דצמבר, לא יהיה להם הרוב הנדרש (תשע מדינות מבין 15 חברות מועצת הביטחון), ובמקרה כזה האמריקנים לא יצטרכו להטיל וטו. מנגד, אם ההצבעה תידחה עד לאחר 1 בינואר, סביר שלפלסטינים יהיה את הרוב הדרוש, ואז האמריקנים יעברו לדילמה אם להטיל וטו.

 

בכירים בירושלים רואים במהלך הפלסטיני סוג של פרובוקציה, שנועדה להגביר את הלחץ על האמריקנים ולהביכם. האמריקנים ינסו להציע נוסח מרוכך שיהיה מוסכם על כל הצדדים, אולם

כפי הנראה הפלסטינים לא יקבלו דבר שיהיה פחות ב"איכותו" מההצעה שלהם לקבוע "דד ליין" לסיום הכיבוש והכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67'. אחד התרחישים הוא שהפלסטינים בעצם רוצים וטו אמריקני כדי להכשיר את הקרקע לפנות לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, ולתבוע את ישראל על הבנייה בהתנחלויות.

 

בכירים אמריקנים אומרים כי כל התרחישים העומדים על הפרק גרועים וכי בפגישה בין קרי לנתניהו ינסו השניים לחפש את התרחיש הכי פחות גרוע. לדבריהם, "אנחנו רוצים לתאם את הדברים עם ישראל כי יש כאן הרבה סכנות לישראל. ככל שהפלסטינים ידחו הצעות פשרה - כך הסיכוי שארה"ב תטיל וטו גבוה יותר. אם הם שוברים את הכלים אז זה יהיה בלתי-אפשרי מבחינתנו לעזור להם - ובמובן מסוים הבחירה שלנו מה לעשות תהיה קלה יותר".


פורסם לראשונה 15/12/2014 00:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים