שתף קטע נבחר

האם ישראל תרוויח מירידת מחירי הנפט?

ארה"ב הפכה למעצמת נפט בזכות טכנולוגיה המאפשרת להפיק נפט וגז מפצלים. מדובר בחדשות טובות לכלכלה האמריקאית ולמחירי הדלק ברוב העולם, ובחדשות הרבה פחות טובות עבור סעודיה, איראן ורוסיה. ואיך זה יעורר את התוצר הישראלי? ההשלכות הגיאופוליטיות של הוזלת הנפט

על אף שסין עקפה את ארה"ב והפכה לאחרונה לכלכלה הגדולה בעולם , אין צורך לדאוג לאמריקנים. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש בארה"ב טכנולוגיה חדשה שקידמה באופן דרמטי את היכולת להפיק נפט וגז משכבות סלע, שעד אז היו מונחות כאבן שאין לה הופכין. מדובר בטכנולוגיה שמצליחה להפיק נפט וגז מפצלים (Shale) וזאת כתוצאה מהתקדמות ביכולות הקידוח האופקיות ובהפקה באמצעות לחץ הידראולי Hydraulic fracturing)).

 

טורים נוספים של אדם רויטר :

סין הכלכלה הגדולה בעולם: איך הם עשו את זה?

כלכלת ארה"ב צומחת, אך לא הכל בה ורוד

סוף טוב? תמה ההרחבה הכמותית בארה"ב

 

טכנולוגיה זו שימשה תחילה להפקת גז טבעי משכבות סלע ויושמה בחמש השנים האחרונות גם בתעשיית הנפט. שדות ענקיים בטקסס ובדקוטה הצפונית הם במוקד "בהלת הפצלים", שיתרה את הצורך של ארה"ב לייבא נפט מבחוץ והפכה אותה לעצמאית מבחינה אנרגטית לראשונה זה שנים רבות. העובדה שארה"ב לא רק הפסיקה לייבא, אלא יתכן ובקרוב תתחיל גם לייצא נפט וגז, משנה לחלוטין את שוק האנרגיה העולמי ויש לה השלכות אדירות כלכליות וגיאופוליטיות כאחת.

 

הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה החדשה הצליח להביא לכך שעשרות חברות אמריקניות העוסקות בתחום גייסו מאות מיליארדי דולרים באמצעות הנפקת אג"ח ומניות לצורך פיתוח השדות. בארה"ב נחצבו כבר יותר מ-20 אלף בארות שעושות שימוש בטכנולוגיה החדשה. בנוסף לשדות הוותיקים שיש לארה"ב באלסקה, המהפכה הדרמטית הזו הצליחה להביא לכך שתוך שנים מעטות היא עקפה את סעודיה ורוסיה כמפיקת הנפט והגז הגדולה בעולם.

 (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י) (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)

מהפכת הנפט והגז הזו מעוררת את הכלכלה האמריקנית תוך שהיא משנה לחלוטין את התחשיבים הכלכליים בתעשיות הישנות, שאיבדו בעבר את זכות הקיום. מגזרים שלמים ובראשם הייצור התעשייתי עוברים שינוי, כאשר גיוס העובדים מצביע על מומנטום חזק.

 

מפעלים עתירי אנרגיה מוקמים מחדש ומקומות שחוו בריחת השקעות במשך עשרות שנים מתעוררים חזרה לחיים. מחקר חדש מעריך כי תפוקת הנפט והגז מפצלים עשויה להוסיף 1.7 מיליון משרות ברחבי ארה"ב בעשרים השנים הקרובות.

 

סעודיה מנסה לפגוע בכלכלה האיראנית

המהפכה האנרגטית הזו הביאה חזאים כלכליים רבים להניח שמחירי הנפט ירדו בצורה חדה, אך מתחים גיאופוליטיים בעיראק, אירן, לוב וכן רוסיה מול מערב אירופה וארה"ב מנעו זאת עד לאחרונה. אך הסכר נפרץ ומחירי חבית נפט צנחו מרמה של יותר מ-110 דולר לחבית לפחות מ- 60 דולר - רמת המחירים הנמוכה ביותר מזה למעלה מחמש שנים.

 

ירידת המחירים הזו הינה חדשות מצוינות לעולם המתועש, כלומר לרוב הארצות, וחדשות רעות למפיקות הנפט הגדולות - בעיקר מדינות המפרץ, סעודיה, אירן ורוסיה. המשמעות הכלכלית היא מחירים נמוכים יותר של סחורות ומוצרים עתירי אנרגיה, תדלוק זול יותר של כלי תעבורה לסוגיהם ויותר כסף שנותר בידי הצרכנים - כסף שאיתו הם יכולים להגדיל את הצריכה בתחומים אחרים ובכך לתרום לגידול התוצר.

 

הסנאט האמריקני שוקל גם לבטל את האיסור בן ארבע העשורים על יצוא של נפט מארה"ב, איסור שהוטל בעת אמברגו הנפט ב-1973. משמעות החלטה כזו הינה דרמטית: ארה"ב תהפוך למתחרה של סעודיה, אירן, רוסיה ומדינות המפרץ בשוק הנפט העולמי. כבר כעת היא לא תלויה עוד ביבוא נפט מהן ולכן השיקולים האזוריים הפרו-סעודיים שלה משתנים.

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

בין הסיבות לירידה הדרמטית במחירי הנפט ניתן לציין את הרצון של סעודיה לפגוע בכלכלה האיראנית, שמבוססת על יצוא נפט (על אף הסנקציות הכלכליות עליה מצד המערב, אירן ממשיכה לייצא נפט להודו, סין ומדינות נוספות). התקציב האירני לשנת 2015 הניח מחיר חבית נפט של 100 דולר, אך בעת כתיבת שורות אלו הוא כבר ירד לכ-60 דולר ובכך גורם נזק בל ישוער לכלכלה האיראנית.

 

לשם כך הסעודים נמנעו מהקטנת התפוקה שלהם כפי שנהגו לעשות בעבר - כתגובה לירידה דרמטית במחירי הנפט. מניחים שהסעודים מנסים לחנוק באופן זה גם את תעשיית הפצלים הצעירה בארה"ב, מכיוון שעלות ההפקה הנוכחית של נפט מפצלים מוערכת בסביבות 60 דולר וברמת מחירים זו התעשייה הזו אינה רווחית.

 

קיימות הערכות שמגמה זו תוביל בסופה גם להתפרקות קרטל מפיקות הנפט אופ"ק וכל מדינה החברה בארגון תתנהל בפני עצמה. רוסיה נפגעת קשות וניתן לראות זאת דרך התמוטטות מטבע הרובל הרוסי שירד תוך שנה וחצי בכ-45% (אם כי לסנקציות הכלכליות על רוסיה כתוצאה מהמתיחות באוקראינה יש גם תפקיד חשוב). גם כלכלת קנדה נפגעה מכיוון שאיבדה את השוק האמריקני שאינו זקוק עוד לנפט הקנדי, והיא שוקלת לייצא את העודפים הללו לסין. אוסטרליה, כלכלה נוספת המבוססת על יצוא נפט וגז (בעיקר לסין ויפן) נפגעת מאד אף היא.

 

הזווית הישראלית

מבחינה גיאופוליטית מצבה של ישראל משתפר מאד. כלכלת אירן המצויה בקשיים ניכרים תפגע עוד יותר, ובתרחישים מסוימים אף יכולה להגיע לפשיטת רגל. כלכלות ערביות באזור נפגעות גם הן, ובראשן סעודיה ומדינות המפרץ.

 

העצמאות האנרגטית של ארה"ב והפיכתה למתחרה בתחום תחסל את תלותה בסעודיה ובמדינות המפרץ. אלו נאלצות לשקול מחדש את צעדיהן ולחפש קשרים עם מדינות חזקות אחרות (סעודיה חיזקה מאד את קשריה עם צרפת בעקבות רכש ביטחוני אדיר ממדים מחברות צרפתיות).

 

הירידה החדה במחירי הנפט, אשר הצרכן הישראלי ירגיש אותה בתחנות הדלק כבר בחודשים הקרובים, צפויה להגדיל את ההכנסה הפנויה ולעודד צריכה ועלייה בתוצר (הצריכה מהווה כשני שליש מהתוצר של המשק הישראלי).

 

הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אסדת קידוח נפט אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים