שתף קטע נבחר

אנחנו בני מעמד הביניים הקלאסי: "קורסים תחת ההוצאות ורכישת דירה לא על הפרק"

על רקע נתוני "האוברדראפט הלאומי" מספרות עמותות לליווי כלכלי על עלייה בפניות של משפחות שנקלעו למצוקה: "שני בני הזוג עובדים ולא מגיעים לאיזון". משפחת ויטנר מחיפה מדגימה: "אנחנו לא חיים בצורה בזבזנית במיוחד. דירה? אנחנו לא מצליחים לחסוך"

ממצאי דו"ח טאוב שפורסמו היום (ד') ולפיהם כ-80% ממשקי הבית בארץ מוציאים יותר משהם מכניסים, מלמדים שמאות אלפי ישראלים, רבים מהם נחשבים חלק מ"מעמד הביניים", נמצאים בחובות לבנקים ולגופים אחרים, בעיקר, בגלל יוקר המחייה. בדיקת ynet מלמדת כי עמותות סיוע לליווי כלכלי מדווחות על עלייה עקבית במספר הפניות של משפחות ממעמד הביניים המתקשות לעמוד בתשלומים על הוצאות דיור ושירותים אחרים, וצוברות חובות עקב כך.

 

זה גם הסיפור שלכם: אם גם אתם שייכים למעמד הביניים וקורסים תחת הנטל, נשמח לשמוע אתכם. ניתן ליצור קשר עם מערכת ynet באימייל האדום

 

כך למשל, בעמותת "פעמונים" העוסקת בליווי כלכלי של משפחות שנקלעו למצוקה מדווחים על גידול של 25% במספר הפניות של משפחות בחודשים ספטמבר-דצמבר (עד 15 בחודש) בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון האחרון התקבלו בעמותה כ-2,300 פניות לעומת כ-1,800 בתקופה המקבילה אשתקד.

 

עוני בישראל - כתבות נוספות:

 

לדברי מנכ"ל העמותה, אוריאל לדרברג: "אנחנו עדים ליותר ויותר אנשים, בעיקר בשנה האחרונה, שמגיעים ממעמד הביניים. משפחות שלא ראינו אצלנו בעבר, שבהן שני בני הזוג עובדים ועדיין לא מצליחים להגיע לאיזון כספי בסוף החודש".

 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

בעמותת "ידיד", המפעילה מרכזים למיצוי זכויות בקהילה, מתארים מציאות דומה. היקף הפניות של משפחות ויחידים המדווחים על צבירת חובות עקב אי יכולת לעמוד בתשלומים על דיור והוצאות אחרות עלה ב-17% בתשעת החודשים הראשונים של 2014 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לדברי רן מלמד, סמנכ"ל העמותה, "הפרופיל של הפונים השתנה: כ-44% מהם עובדים עניים. כלומר, מעמד ביניים נמוך, לעומת 33% ב-2013. אלה אנשים שצוברים חובות ונקלעים למצוקה כלכלית בגלל הכנסה נמוכה או ניהול לא נכון של משק הבית הכלכלי שלהם".

 

לפי דו"ח טאוב ההכנסה הממוצעת למשק בית הייתה נמוכה מההוצאה הממוצעת - 19,653 שקל בחודש הכנסה לעומת 20,596 שקל בחודש הוצאה. לפי הדו"ח יש לייחס את הפער לגידול החד בהיקף החובות לבנקים בגין רכישת דירות.

 

משמעות הנתונים היא כי ההוצאות החודשיות של משק בית בישראל - כולל צריכה, תשלומי מסים, חיסכון ופירעון משכנתה - היו גבוהות בכאלף שקל מההכנסות, שכוללות שכר ברוטו, שווי דירה ורכב, קצבאות ותמיכות ופדיון קרנות. מה שמדאיג הוא כי האוברדראפט הלאומי אינו נחלתו של מעמד כלכלי מסוים או של מגזר מסוים: למעט "החמישון העליון" (20% מהאוכלוסייה בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר), כל משקי הבית מוציאים יותר משהם מכניסים.

 

התופעה רווחת בכל המגזרים, אם כי לא במידה שווה: בעוד שבקרב יהודים לא חרדים עומד הפער בין ההוצאות להכנסות על 864 שקל, ובקרב נוצרים הוא עומד על 671 שקל בחודש, בקרב מוסלמים נרשם פער של 1,919 שקל בחודש בין ההוצאות להכנסות. בקרב הדרוזים נרשם פער ממוצע של 2,217 שקל בחודש. המגזר שבו נרשם הפער המשמעותי ביותר בין ההוצאות להכנסות הוא המגזר החרדי, שבו עלו ההוצאות על ההכנסות בסכום ממוצע של 3,209 שקל בחודש.

 

לא עניים, אבל ההוצאות חונקות

את הנתונים הללו מבטאים היטב לובה (32) ואסף (32) ויטנר מחיפה, הורים לבר בת ה-3. הם מתגוררים בשכירות בשכונת נווה שאנן בדירת שלושה חדרים (כ-70 מ"ר). שניהם עובדים ומשתכרים, אך אף שהם בשום אופן לא מוגדרים עניים, מדי חודש נשארות ההוצאות שלהם גבוהות בהרבה מההכנסות.

לובה, אסף ובר ויטנר. "יש חודשים שמרוויחים יותר" ()
לובה, אסף ובר ויטנר. "יש חודשים שמרוויחים יותר"

אסף עובד כטבח ומנהל משמרת במסעדה. לובה עובדת בגן ילדים וגם כמטפלת הוליסטית עצמאית, כך שהכנסתה משתנה מדי חודש. לובה: "בדרך כלל ההכנסה של שנינו עומדת על כ-12.5 אלף שקל, אבל בגלל שאני עסק פטור ולפעמים עושה סדנאות - יש חודשים שאנחנו מרוויחים יותר".

 

- מה עיקר ההוצאות שלכם?

"שכר הדירה עומד על 2,800 שקל. 644 שקלים ארנונה דו-חודשית, חשבון חשמל דו-חודשי בגובה 250 שקלים בממוצע. בחורף זה יכול להגיע גם ל-1,000 שקל, תלוי כמה מחממים את הבית וכמה קר בחוץ. מים בערך 160 שקלים. הגן של הילדה עולה 1,850 שקל בחודש. תוסיף לזה אוכל, דלק, תחבורה ציבורית,

הוצאות גידול ילדים יקרות מאוד וגדלות בקצב מסחרר. כל חצי שנה צריך להחליף מלתחה, חוגים, מיליון ואחד דברים. אנחנו לא חיים בצורה בזבזנית במיוחד, ולאחרונה אפילו השתפרנו".

 

- מה לגבי רכישת דירה?

"זה לא עומד על הפרק. בשביל לקנות דירה אני צריכה הון עצמי שאין לי ואין לי דרך להשיג. אם אין לך 300 אלף שקל אז אין לך מה להסתכל על כיוון של קניית דירה וכרגע אנחנו לא מצליחים לחסוך".

 

- שקלתם לעבור לדירה יותר זולה?

"זו לא אופציה, וגם המחירים לא יהיו כאלו שונים. ברחוב מעלינו עולה דירת שני חדרים כמו דירת שלושה חדרים ברחוב שלנו. אנחנו רוצים אולי לעבור לקיבוץ בשנה הבאה. שם הוצאות המחיה אחרות. הרבה יותר זול".

"תמיד במינוס". אקראם מנסור ()
"תמיד במינוס". אקראם מנסור

אקראם מנסור ובעלה, הורים לארבעה מלוד, עובדים ומרוויחים כמעט 10,000 שקל בחודש. עם זאת, רף ההוצאות שלהם מסתכם בחודש ב-15,450 שקל. "בעלי עובד טייח ומקבל בחודש עד 5,000 שקל, אני עובדת עם ילדים וגם בקלדנות וההכנסה המשותפת שלנו לא מספיקה. לצערי, אנחנו בקושי גורמים את החודש ותמיד אנחנו במינוס".

 

אקראם אמרה עוד כי "ילדיי מרגישים את המצב הקשה וזה ממש לא נוח לדעת שאין לנו יכולת לספק את כל הצרכים שלהם. אנחנו אפילו נאלצים לוותר על הטיולים שלהם בבית הספר. הילדים שואלים לפעמים 'למה לאחרים יש כסף ולנו לא?', וזה מאוד כואב לשמוע את הדברים האלה. מדינת ישראל הפכה להיות מדינה לעשירים בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לובה, אסף ובר ויטנר. לא חושבים על רכישת דירה
מומלצים