שתף קטע נבחר

הרובל קרס: הפנסיה של העולים נחתכה בחצי

40 אלף עולים מרוסיה מביטים בדאגה במה שמתרחש במולדתם. "תוך ארבעה חודשים הפנסיה נחתכה בחצי, מי שקיבל 600 שקל, מקבל היום 300". עבור חלקם זה ההבדל בין להיות מתחת לקו העוני - או מעליו

עוד לא ברור מה תהיינה ההשלכות של המשבר הכלכלי ברוסיה על חסכונות הפנסיה של ישראלים רבים, אבל כבר כעת מי שנפגע מהמשבר באופן ישיר. מדובר ב-כ-40 אלף עולים שעבדו עשרות שנים ברוסיה, מקבלים פנסיה ממקום עבודתם שם ונאלצים כעת להתמודד עם קיצוץ משמעותי בקצבה שיקבלו.

הדולר הפך למלך החדש ברוסיה  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הדולר הפך למלך החדש ברוסיה (צילום: EPA)
 

חנות להמרת כספים ברוסיה. העולים חוששים שיישארו בלי פנסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
חנות להמרת כספים ברוסיה. העולים חוששים שיישארו בלי פנסיה(צילום: AP)
 

לפי החוק הרוסי, אזרחי המדינה שעזבו אותה לאחר ינואר 1992 זכאים לקבל פנסיה. שרת הקליטה סופה לנדבר מקדמת כעת הסכמות עם הרשויות ברוסיה, כדי שגם אלה שעזבו לפני ינואר 1992 יקבלו קצבה.

 

"נכון לעכשיו יש יותר מ-40 אלף קשישים בישראל שמקבלים פנסיה מרוסיה", אומר אלכס טנצר, פעיל חברתי מקהילת עולי ברית המועצות לשעבר. "נשים זכאיות לפנסיה מרוסיה בהגיען לגיל 55, וגברים מגיל 60. בחודש אוגוסט הדולר היה שווה 35 רובל ונכון לעכשיו הוא שווה כמעט 68 רובל. המשמעות היא שתוך ארבעה חודשים נחתכה הפנסיה בחצי. מי שקיבל מרוסיה 600 שקל, מקבל היום 300 שקל. אנשים הפסידו הרבה כסף. רבים מהם חיים מתחת לקו העוני והכספים האלה עזרו להם לעלות קצת מעליו. המשבר ברוסיה ישפיע עליהם קשות".

 

"המצב פה יהיה קשה מאוד"

גלינה קזינאב, בת יותר מ-70, היא יקירת העיר כרמיאל בזכות פעולותיה למען העולים בעיר. קזינאב מתקיימת מפנסיה לה היא זכאית מעבודתה ככלכלנית בחברת רהיטים ברוסיה, ובמקביל היא מקבלת קצבת זקנה ממדינת ישראל. "זה גרושים וזה גרושים", היא אומרת בחצי חיוך, "עכשיו בבת אחת הפנסיה מרוסיה ירדה ביותר מ-30 אחוז. אני עוד לא יודעת מה אני יכולה לעשות, לחזור לעבודה בגיל שלי זה ממש בלתי אפשרי. אני רק מקווה שהמצב שם ישתפר, אחרת המצב פה יהיה קשה מאוד ולא רק לי. יש הרבה מאוד עולים בכרמיאל שמקבלים פנסיה מרוסיה וחיים כמעט רק מזה", היא אומרת. 

רוכשים מוצרי חשמל ברוסיה רגע לפני ההתייקרות  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוכשים מוצרי חשמל ברוסיה רגע לפני ההתייקרות (צילום: רויטרס)

קונים מכל הבא ליד ברוסיה לפני ההתייקרות המטאורית  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קונים מכל הבא ליד ברוסיה לפני ההתייקרות המטאורית (צילום: EPA)

קונים שחששו מעליית מחירים הגיעו בהמוניהם לחנויות ברוסיה.  (צילום: AP) (צילום: AP)
קונים שחששו מעליית מחירים הגיעו בהמוניהם לחנויות ברוסיה. (צילום: AP)

א' ואשתו מראשון לציון עלו מרוסיה לפני שש שנים. הוא בן 63 והיא בת 61, ויש להם שני ילדים. שניהם עבדו שם כמורים ומקבלים פנסיה של 12 אלף רובל ביחד. "הדולר היה שווה כ-35 רובל, ועכשיו כמעט 70", אומר א', "וזה אומר שהפנסיה תצטמק בחצי. אני יודע שמי שנשאר שם בוודאי יאמר שמה שעברנו ברוסיה בשנות ה-80 מבחינה כלכלית היה גרוע יותר. עדיין, אני חושש שיהיה לנו קשה להסתדר ברמה היומיומית, מכיוון שפרט לפנסיה יש לנו רק את הביטוח הלאומי שאנחנו מקבלים בארץ. אני חושב על הצעירים שם, כי לא ברור כרגע מה יהיה עם הפנסיה שלהם כאשר הם יגיעו לגמלאות. אנחנו משתדלים לחסוך, אבל בערכים של הרובל זה פשוט נעלם".

 

א' מספר שחבריו שנשארו ברוסיה מקווים שהערוגות שהם מטפחים בגינות והתרנגולות שהם מגדלים, יצילו אותם לפחות מבחינת המזון כשיגיע יום סגריר באמת.

 

הוריה של י' עלו לארץ לפני 13 שנה, מקבלים קצבה קטנה מרוסיה,

לא צברו פנסיה בארץ והאב עובד ומרוויח שכר מינימום. לדברי י', לפי תנאי הפנסיה ברוסיה, אימא שלה זכאית לגמלה כבר מגיל 55 ואביה מגיל 60. האם תהיה בחודש הבא בת 62 ותתחיל לקבל קצבת זקנה בסך 1,500 שקל, אלא שמעבודתה בארץ היא כמעט לא צברה פנסיה. חוק פנסיה חובה נכנס לתוקף רק ב-2008 וכבר כמה שנים שאמה לא עובדת מסיבות בריאותיות. אביה של י' עדיין מועסק כעובד במפעל, ומקבל שכר מינימום עבור 14-13 שעות עבודה פיזית.

 

בני הזוג לא הצליחו לרכוש דירה בארץ או לצבור חסכונות. "להורים אין בית בבעלותם", אומרת י', "הם שוכרים דירה ב-3,500 שקל לחודש ואנחנו לא יודעים לאיזה מחירים יגיע שכר הדירה בישראל. לגבי הרובל כבר הבנו שהמצב בעייתי מאוד ובגלל ירידת הערך שלו, הפנסיה שלהם תיחתך בחצי. ההורים מקבלים 100 דולר פנסיה מרוסיה כל אחד, שיהיו שווים כעת 50 דולר לכל אחד לחודש. הם עבדו שם 25 שנה ואם המגמה ברוסיה תימשך הם יישארו עם 20 דולר פנסיה. הם מושפעים משתי כלכלות קשות, בישראל וברוסיה".

 

רינה זיסמנוביץ' השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מכונה לספירת רובל
צילום: רויטרס
מומלצים