שתף קטע נבחר

לא רק בחג: השימושים הבריאים בשמן

רבים טועים ולא משתמשים בשמן או במים הנשארים בקופסאות הטונה מחשש כי מדובר ב"שאריות". השף ניקי גרנר מסביר למה זו טעות ואיזה שימושים בריאים יש לשמן הזה וגם, 2 מתכונים בריאים

חנוכה הוא חג השמן - אבל לא רק במטוגנים כמו לביבות וסופגניות. יש מאכלים רבים שניתן להשתמש במהלך הכנתם בשמן, שפעמים רבות אנחנו טועים ולא משתמשים בו. כמו למשל בשמן שנשאר בקופסאות טונה.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

"אנשים מתייחסים לקופסת טונה כקופסה, אבל זו טעות. מדובר בדג שנמצא בקופסה עם כל המיצים שלו, והשמן הוא חלק מהעיסקה", מסביר ניקי גרנר, שף ויועץ פיתוח קולינרי לעסקים.

 

"גם כשמדובר בטונה במים, זה לא סתם שאריות שצריך לשפוך. לשמן שנשאר כמה וכמה יתרונות: זה טעים ומאתגר את בלוטות הטעם, זה חסכוני כי לא צריך להשתמש בשמן נוסף והוא מכיל רכיבים כמו אומגה 3, למשל".

 

עוד כתבות במדור משפחה בריאה 

להישאר בריאים בחורף: 5 צעדים בטוחים

מה לאכול כדי לשמור על מערכת החיסון: 10 עצות

החורף מדכא אתכם? 7 מיתוסים בריאים

 

גרנר מוסיף כי ניתן להשתמש בשמן או במים שנשארים בדרכים שונות: "ניתן להוסיף אותו לסלטים ולתבשילים, בדיוק כמו שמן אחר. לשפוך את השמן הזה, זה מקביל לנטייה המוטעית שלנו לקלף את הירקות שאנחנו אוכלים או לחתוך את הקשה בלחם".

 

גרנר מציג 2 מתכונים לדוגמה שעושים שימוש בשמן הזה.

 

ירקות מוקפצים בנוסח אסיאתי

 

מצרכים:

5 יחידות נתחי טונה בהירה עם עשבי תיבול מסוננת(שומרים את השמן)

1 יחידה של גזר חתוך לקוביות 1 על 1 ס"מ

1 יחידה פלפל ירוק חתוך לקוביות 1 על 1 ס"מ

1 יחידה פלפל צהוב חתוך לקוביות 1 על 1 ס"מ
1 יחידה של ברוקולי חתוך לרצועות

1 אגודה בצל ירוק (חתוך לרצועות קטנות)

1 אגודה עלי בזיליקום פרוסים דק

50 גרם ג'ינג'ר מקולף וקצוץ דק (4 כפות)

5 יחידות שיני שום פרוסות דק

30 גרם שמן שומשום לתיבול בלבד (2 כפות)

45 גרם רוטב סויה (3 כפות)

45 גרם רוטב צ'ילי מתוק (3 כפות)

מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.

  

אופן ההכנה:

מחממים את השמן שסונן מהטונה בווק מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומקפיצים קלות, זהירות לא לחרוך .

מוסיפים לווק את הפלפלים, הברוקולי והגזר ומקפיצים מספר דקות.

מוסיפים את הטונה, הבזיליקום, הבצל הירוק, רוטב הסויה ואת רוטב הצ'ילי.

מוסיפים את שמן השומשום ומגישים.

מגישים עם אורז לבן.

  

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח

 

פראנה טונה

מצרכים:

  

המילוי:

3 קופסאות טונה פלפל חריף מסוננות לשמור את השמן להכנת הבצק

2 תפוח אדמה מבושלים בקליפה, מצוננים מקולפים חתוכים לקוביות

3 ביצים קשות מקולפות קצוצות

1 אגודה כוסברה קצוצה

חצי כוס זיתי קלמטה מגולענים קצוצים

4 לימונים כבושים קצוצים

2 כפות צלפים קטנים מאד מסוננים היטב

2 כפות עריסה חריפה או מתוקה לפי הטעם

2 פילה אנשובי קצוץ

הבצק:

1 ק״ג קמח מלא או לבן או חצי חצי

חצי ליטר מים או כמה שלוקח

השמן המסונן של הטונה

כף מלח

2 כפות סוכר

2 כפות שמרים יבשים

 

אופן ההכנה:

  

מלית

מערבבים את כל חומרי המלית

 

בצק

יוצרים בצק מכל החומרים מתפיחים לנפח כפול

מחלקים את הבצק ל 20 כדורים מתפיחים את הכדורים לנפח כפול

מרדדים כל כדור לעיגול שטוח מניחים כף גדושה מלית על כל עיגול, מקפלים ומהדקים היטב כל לחמניה

מחממים תנור ל- 220 מעלות

מניחים נייר אפייה על תבנית אפייה

מורחים שמן זית או ביצה טרופה על כל לחמניה מפזרים קצח לקישוט ואופים במשך כ 15 דקות או עד שישחים

אפשר להגיש חם או בטמפרטורת החדר

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השימושים הבריאים בשמן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים