שתף קטע נבחר

  • עמוס רולידר

מדינה במינוס: כך תלמדו את הילדים להסתדר עם התקציב

אנחנו חיים במינוס תמידי, ולמרות זאת נותנים לילדים הכל "כי אין דבר חשוב מהם". אבל בכך אנחנו עושים להם עוול גדול: הם יגדלו להיות מבוגרים שאינם יודעים להתאפק, שרוכשים ללא היכר ובעיקר שאין להם שמץ של מושג כיצד לנהל תקציב. פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן מסבירים מהן הטעויות שלנו - ואיך מתקנים

לא תמיד קל לגדל ילדים. מלבד אהבה אין סופית וסבלנות מסתבר שגידול ילדים הוא גם לא זול. בשנת 2008 הוציאו הורים על גידול ילד מגיל לידה ועד גיל 18 כ-638,605 שקלים. בשנת 2013 נעשה מחקר מקיף נוסף והנתון הזה זינק ב-25% ל-804,064 שקלים. הכסף מושקע בחינוך ובבריאות אבל גם בעוד דברים, שלא תמיד ברור אם הם נחוצים: מותגים, גאדג'טים יקרים ועוד מוצרים שהילד שלכם מרגיש שהוא חייב, כי לכולם יש. רק לאחרונה התברר כי 80% מהמשפחות בישראל מוציאות יותר משהן מכניסות - ואם לא יהיה שינוי, גם תפיסתי, גורל דומה צפוי גם לילדינו.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

   

הכתבות האחרונות של עמוס ואפרת בערוץ הורים :

"אתה לא תדבר אליי ככה!"; להתמודד עם ילד חוצפן

בעיות שינה וריכוז: הנזק שגורם הטאבלט לפעוטות

"אמא, אל תלכי": להפוך את הפרידה בגן לקלה יותר

"אבל אני עייף": להתארגן בבוקר - בלי צעקות

 

אחת הבעיות היא שאנחנו חושבים שכסף היא מילה גסה. אנחנו גוררים איתנו תפיסה שעם ילדים לא מדברים על כסף. הכסף הוא מעין טאבו וילדים לא צריכים להתערב או להיות מעורבים במצב. ילדים, כך נדמה לרבים מאיתנו, צריכים להאמין שהעולם יפה והכסף גדל על העצים, ולא להיות מעורבים בקושי כלכלי או בסדרי עדיפויות. מצד שני, כסף מעסיק את כולנו והוא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לריבים בין בני זוג, אם לא המשמעותי ביותר.

 

בעבר אמנם לא היה נהוג לדבר עם ילדים על כסף. אבל היום, כשילדים מהווים גורם צרכני מרכזי בבית, אם לא הגורם העיקרי, חשוב ומשמעותי לדבר על כסף ועל סדרי עדיפויות ורצוי אפילו להתחיל בגיל צעיר. אחת הדרכים להתמודד עם הוצאות גדולות היא נתינת דמי כיס לילדים.

 

המטרה: ללמד את הילדים להתאפק לפני שהם קונים

החלטתם לתת לילדים דמי כיס אבל אתם מגלים ששבוע אחרי שבוע הילדים לא מסתדרים עם הסכום המוקצב? מסתבר שאתם לא לבד. ילדים התרגלו לקבל כל מה שהם רוצים ומהר, ולכן התמודדות עם דמי כיס היא תהליך. הבעיה הגדולה היא שהורים מנסים להסביר לילדים איך לנהל תקציב ובסופו של דבר שולפים את הארנק ומוסיפים עוד שטרות לדמי הכיס ונותנים לילד לרכוש כל מה שהוא רוצה.

 

המטרה בדמי כיס היא ללמד ולחנך את הילד להתמודד עם תקציב ולתכנן ולכן בכל פעם שמוסיפים כסף מפספסים את המטרה. ישנה חשיבות גדולה ללמד ילדים לנהל תקציב, לתכנן תקציב, להתאפק ולקנות בהתאם למה שיש לנו. וגם להתמודד עם תסכול, כי אין עכשיו. דמי כיס חשובים כיוון שהם עוזרים לילד ללמוד להתנהל נכון עם סכום כסף מוקצב.

 

אז מה עושים כשהכסף נגמר לילד? לפניכם כמה טעויות שכולנו עושים - ורעיונות אפשריים לשפר אותן: 

 

1. חוסר תכנון ומעקב של ההורים והילדים ביחד אחרי התקציב

עליכם, ההורים, לבנות עם הילדים טבלת מעקב ולראות לאן הולך הכסף. לא מספיק לתת סכום כסף לילדים. חשוב וחובה לשבת איתם בכל שבוע ולעזור להם להבין כיצד להשתמש בתקציב.

 

2. סבא וסבתא לא יודעים על התכנון המשפחתי

חשוב שהמבוגרים האחרים, כמו סבא וסבתא, ידעו מה המדיניות שלכם כאשר הילדים מבקשים מהם כסף. לא מדובר בכסף שניתן באירועים מיוחדים כמו יום הולדת או חגים, אלא כסף שישמש לדמי כיס.

 

3. אולי התקציב לא מספיק?

האם הילד מתווכח על גובה הסכום שניתן לו? אפשר לנהל דיון על הסכום, לשלוח את הילד לבצע רשימה ברורה של כל הצרכים שלו ולהחליט, לאחר שהוא תכנן, עד כמה הסכום שניתן לו מתאים לצרכיו. חשוב שלא להיכנע ולחזור למסגרת של ישיבת תכנון. חשוב שיהיה ברור שהתכנון נוגע לכל הכספים של הילד, גם לאלו שהרוויח בעצמו או קיבל ביום הולדת.

 

4. קשה לעמוד בלחץ

הורים, עמדו בלחצים של הילדים ואל תוותרו. חשוב לא לתת כסף בתגובה לבקשת ילדיכם ובטח לא בתגובה ללחץ שלהם.

זה לא פשוט, אנחנו יודעים, אבל המטרה היא חינוך ולא אימפולסיביות. תגובה ונתינה לפי דרישה לא מלמדת את הילדים מיומנויות תכנון כמו כמה כסף אני צריך, מתי יהיה זמין, לאיזו מטרה. על ידי כך אתם מלמדים את הילדים לבצע מניפולציות כלפיכם ובעיקר לא מחנכים.

 

5. חשבו למה אתם נותנים ולא אומרים לא

ה-OECD מצביע על כך שהישראלים עובדים קשה, אפילו קשה מאוד. הם עובדים הרבה יותר שעות מחבריהם באירופה. במקביל, הישראלים כמעט שלא חוסכים כסף וגם לא רואים את הילדים. הדרך בה אנחנו חיים משפיעה גם על הילדים ולכן כדאי לחסוך גם אנחנו, כדוגמה אישית. במקביל, שעות העבודה הארוכות גורמות להורים להיות מרוצים כשהילד מרוצה ולפצות בכל פעם שהניתן. כדאי לדעת שכל הכסף שיינתן לא יפצה על היעדרותכם ולכן נסו לא לתת כפיצוי

 

פרופ' עמוס רולידר הוא ראש המחלקה למדעי ההתנהגות המכללה האקדמית כנרת וראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונה הורית. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
כסף. לדבר עם הילדים גם כשיש קושי כלכלי
צילום: Index Open
מומלצים