שתף קטע נבחר

היולדות דורשות: החזירו את מרכזי הלידה הטבעית

לאחר שבשנה האחרונה נסגרו, בהוראת משרד הבריאות, מרכזי הלידה הטבעית בבתי החולים יוצאות הנשים שביקשו ללדת בהם במחאה חריפה, ואף פונות לבג"צ בדרישה שיורה למדינה לאפשר להם לפעול. "אנחנו מאמינות בזכות של האישה לבחור איך ללדת", הן אומרות ומוסיפות: דוחקים את הנשים אל עבר לידות הבית

המאבק למען מרכזי הלידה הטבעית מתחדש: בשבוע הבא יתקיים בבג"ץ דיון בעתירה שהגישו נשים המעוניינות ללדת במרכזי לידה טבעיים. המרכזים נסגרו בשנה האחרונה, לאחר שמשרד הבריאות החליט למנוע תשלום פרטי עבור מיילדת צמודה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

לפני כשנתיים הנחתה היועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר-הראל, את בתי החולים להימנע ממתן שירות של מיילדת צמודה בתשלום. לפני כשנה החליט בתגובה פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי שיבא, לסגור את המרכז ללידה טבעית בטענה שלא ניתן להפעיל אותו ללא מיילדת פרטית. מאז נסגרו המרכזים גם בבתי החולים איכילוב ומעייני הישועה, ולפני חודשיים משרד הבריאות אף נאלץ להבהיר לבית החולים "לניאדו" כי הדבר אסור, וגם שם הופסק השירות.

 

בעקבות ההחלטה התחדשה פעילותו של עמוד הפייסבוק "לא מוותרים על מרכז הלידה הטבעית בתל השומר", שכבר מזמן הרחיב את פעילותו לשאר בתי החולים בארץ. חברות הקבוצה התבקשו להחליף את תמונת הפרופיל שלהן לתמונת אישה באזיקים, כסמל לאיסור לכאורה שהוטל עליהן ללדת כפי שהן בוחרות.

 

העותרות מגייסות לצידן את ארגון המיילדות הישראלי, שנייר העמדה שלו מצדד לחלוטין במרכזי הלידה הטבעיים. לפי ההנחיות, יש לייעץ לנשים הרות בסיכון נמוך כי לידת בית, לידה במרכז לידה עצמאי או בתוך בית חולים מתאים להן בלידתן הראשונה, וגם לנשים שעברו מספר לידות. "שיעור ההתערבויות נמוך יותר עבורן ועבור התינוקות שלהן מאשר בחדר לידה רפואי", נכתב. לתפיסת הארגון, המדינה צריכה לאפשר לנשים נגישות לכל מסגרות הלידה. "יש להכיר בעובדה כי אישה בלידה שרויה בתהליך רגשי עמוק וזקוקה להקשבה, קבלה ואמפתיה מרביים, כך שתוכל לחוש ביטחון ושליטה", נכתב. כמו כן, לפי מדיניות הארגון יש לספק מיילדת צמודה לכל יולדת.

 

כפי שיודעת כל מי שילדה בבתי החולים, נייר העמדה של ארגון המיילדות הוא רחוק מהמציאות. המצב הקיים לא מאפשר מיילדת צמודה לכל יולדת, מה שעורר מלכתחילה את הוויכוח בעניין מרכזי הלידה הטבעיים. כיום מיילדת אחת מטפלת בכמה יולדות בו זמנית, ולכן במשרד הבריאות סברו שתשלום עבור מיילדת צמודה במרכז הלידה הטבעי מהווה אפליה והעדפה של מטופלת אחת על פני השנייה מסיבות כלכליות. עם זאת, משרד הבריאות לא מתנגד למרכזי הלידה הטבעיים, אלא רק לתשלום הפרטי עבור המיילדת.

 

"אנחנו לא נאבקות בשביל הג'קוזי"

אחת ממובילות המאבק היא יעל הרמן אורלב (41), שנמצאת בעצמה בשבוע ה-37 להריונה ומתלבטת היכן ללדת. "אני לא יודעת מה אעשה", היא אומרת. "אני מקווה שמשהו טוב ייצא מהבג"ץ, אבל נכון לעכשיו אין לנו מענה. למזלי, ילדתי שלוש לידות טבעיות אז אני מצליחה לשמור על שלווה, אבל אני לא מרוצה מהמצב ויש הרבה נשים ששוקלות אם בכלל להיכנס להריון כרגע. לי אין ברירה כל כך, ולכן אלך כנראה ללדת בשיבא. זה או זה או לידת בית, ואני לא רוצה ללדת במרחק של עשרים דקות מבית חולים".

יעל הרמן אורלב, מיד לאחר הלידה במרכז ללידה טבעית בשיבא. "אין לנו מענה" ()
יעל הרמן אורלב, מיד לאחר הלידה במרכז ללידה טבעית בשיבא. "אין לנו מענה"
 

 

לדבריה, היא מנהלת את המאבק מכיוון שחוותה את הלידה הטבעית כחוויה מעצימה והיא מעוניינת שגם נשים אחרות יוכלו ליהנות מכך. "מדובר בחוויה אינטימית, בלי התערבויות. מרכז הלידה נותן מקום שקט להתרכז בצירים, לתת ללידה להתקדם לבד. הרי הגוף שלנו הוא חכם, הוא יודע מה לעשות. אני ילדתי שלוש פעמים בלי אף התערבות, בלי קרעים, בלי תפרים. חצי שעה אחרי הלידה כבר קמתי ורחצתי את התינוקות שלי. זו חוויה מעצימה שבה האישה היא לא חולה. אף רופא לא נכנס אליי לחדר, המיילדת רק השגיחה שהכל בסדר וביצעה ניטור מדי פעם. זו לידה חסכונית יותר. לא צריך מרדים, יש פחות ימי אשפוז, אין תפרים, התינוק יותר עירני ויותר נוטה לינוק. אני רוצה להביא עוד ילדים לעולם, זו תחושה של היי, של אקסטזה".

 

עותרת נוספת לבג"ץ היא עו"ד קרן קוטס-אמיתי (31) שילדה את בנה יהל, כיום בן שנתיים, במרכז הלידה הטבעית בשיבא. "אני היום בחודש התשיעי להריון ומאוד מאוכזבת שהמרכז נסגר. כשנכנסתי להריון חשבתי שהוא כבר ייפתח מחדש עד שאלד. אני מאמינה בזכות של האישה לבחור איך ללדת. אני עדיין מתלבטת מה לעשות ואיפה ללדת. אולי עוד יקרה נס והמרכזים ייפתחו".

קרן קוטס-אמיתי. "אני מאמינה בזכות האישה לבחור איך ללדת" ()
קרן קוטס-אמיתי. "אני מאמינה בזכות האישה לבחור איך ללדת"
 

 

היא דוחה את הטענות על אפליה, ואומרת שהגיוני בעיניה שהכסף לא יהווה מכשול בפני היולדות. "מבחינתי שהמדינה תממן את מרכזי הלידה ושלא יהיה תשלום נוסף של האישה, אבל מרכז לידה טבעית זו זכות של יולדות והוא מצריך יולדת צמודה. אני לא יכולה ללדת בלי שתהיה מישהי שתסתכל לי בעיניים ותגיד לי שאני מסוגלת לעשות זאת זה. אני צריכה את האחת על אחת. לידה טבעית זו גישה שאומרת שאני יכולה להתמודד עם הכאבים כי הגוף שלי יודע מה לעשות. בשביל זה אני צריכה סביבה תומכת, בשביל שהגוף יידע לשחרר הורמונים שמשככים את הכאבים. הרבה נשים לא נמצאות במקום הזה, או כי הן לא יכולות כי ההריון שלהן הוא לא בסיכון נמוך וגם בגלל שהן לא באות בגישה הזאת. זה ממש לא העניין של הג'קוזי".

 

"אלו שלא יכולות לשלם על מיילדת פרטית יקבלו טיפול פחות טוב" 

מנגד, הדבר זכה להתנגדות גם במשרד הבריאות וגם בארגוני זכויות אדם, שעוסקים בזכות לשוויון במערכת הבריאות. " אספקת שירותי מיילדת פרטית בתשלום כמוה כהכנסת שירותי רפואה פרטיים לבתי החולים, דבר שנאסר גם על ידי בג"ץ וגם על ידי ועדת גרמן", אומרת ענת ליטוין, מנהלת מחלקת תושבים ב"רופאים לזכויות אדם". "הדבר מייצר שני מעמדות של מטופלות, כאשר אלו שלא יכולות לשלם את עלות המיילדת הפרטית יקבלו טיפול פחות טוב. לבתי חולים יש אינטרס מובהק למשוך יולדות, מאחר והם מפוצים על כל לידה על ידי הביטוח הלאומי בסכומים גבוהים בהרבה מהעלות הממוצעת של יום אשפוז. זוהי הכנסה נוספת לבתי החולים.

 

"בטווח הארוך, השירותים הפרטיים פוגעים באמון המטופלים במערכת הציבורית ומחלישים עוד יותר את בתי החולים.

ערבוב בין רפואה פרטית לציבורית פוגע בסולידריות החברתית ומקרב אותנו למדינות בהן ערך חיי אדם נמדד בעיקר על פי יכולותיו הכלכליות. אם ישנו צורך אמיתי בליווי של מיילדת פרטית, הרי שיש להעניק את השירות לכולם בלי קשר ליכולת לשלם עבורו".

 

משרד הבריאות מסר את עמדתו כפי שהעביר אותה לבג"ץ: "אסור לגבות תשלום מיולדת לצורך תשלום למיילדת או לכל גורם אחר עבור לידה 'טבעית' או לכל שירות אחר הניתן ליולדת".

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרן קוטס-אמיתי. "כסף לא צריך להוות מכשול בפני היולדת"
מומלצים