שתף קטע נבחר

14 במצב קשה מהרעלת פחמן חד חמצני

לא רק נפגעי קור: הטמפרטורות הנמוכות של הימים האחרונים הביאו לניסיונות נואשים לחימום הבית באמצעות תנור גז ואפילו להדלקת מדורות בתוך הבית. התוצאה: 14 איש אושפזו במצב קשה עקב הרעלת פחמן חד חמצני

14 בני אדם אושפזו בשבוע האחרון בשל הרעלה חמורה מפחמן חד חמצני. הסיבה להרעלה: היחשפות לעשן מתנור גז  והדלקת מדורה בתוך הבית - בניסיון נואש להתחמם.

 

הסכנות שעלול לגרום הקור העז ששורר בישראל בימים אלו מוכרות: היפותרמיה וכוויות קור. לא רבים יודעים כי בזמן שאנחנו מנסים להימנע מהן ולהתחמם, אנו עלולים להיחשף לסכנת ההרעלה. בבית החולים אסף הרופא טיפלו בשבוע האחרון ב-14 מקרים קשים של הרעלת פחמן חד חמצני. חלק מהמטופלים אף היו בסכנת חיים ושלושה מהם הורדמו והונשמו.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מדובר באנשים שסבלו מהפסקת חשמל וניסו להתחמם או בכאלו שאין להם מזגן בבית. "אנשים משתמשים בתנור גז שלא הופעל זמן רב, בגחלים לוהטות ואפילו מדליקים מדורה וגריל בתוך הבית", מתאר פרופ' ערן קוצר, מנהל מיון ילדים בבית החולים "אסף הרופא".

 

כאשר הבית לא מאוורר כמו שצריך אין מספיק חמצן באוויר, ובתהליך הבעירה נפלט פחמן חד חמצני, שעלול לגרום להרעלה. "זו בעיה קשה", מסביר ד"ר שי אפרתי, מנהל המכון ההיפרברי (לטיפול בתא-לחץ) בבית החולים. "מאז שהתחילה הקרה טיפלנו כבר ב-14 מקרים, מהם שישה ילדים. שמונה מהמטופלים הגיעו בסוף השבוע. אלינו מגיעים רק המקרים הקשים בשביל לעבור טיפול בתא לחץ".

 

הנפגעים עלולים לסבול מפגיעות נוירולוגיות ולבביות. "הבעיות עלולות להיגרם בשל החשיפה לפחמן חד חמצני שמשתחרר בבעירה, וגם עקב חשיפה לפלסטיק שנשרף ומשחרר לאוויר ציאניד. החומרים האלה מתחרים על המקום של החמצן במוח, בלב וברקמות האחרות", אומר ד"ר אפרתי. המטופלים מוכנסים לתא לחץ, שם רמת החמצן בדם עולה פי 20, והאיברים חוזרים לתפקד באופן תקין.

 

"יש היום עלייה במודעות של הצוותים בבתי חולים אחרים. הם יודעים להפנות אלינו במהרה. מי שמגיע אלינו מהר, אנחנו יכולים לשחרר אותו אפילו אחרי יומיים. מי שלא מגיע מהר, עלול להישאר עם נזק נוירולוגי קבוע", אומר ד"ר אפרתי.

 

איך תזהו הרעלת פחמן דו-חמצני?

הסכנה בפחמן חד חמצני היא שמדובר בגז בלי ריח וצבע, ולכן לא ניתן לזהות אותו. 

איך בכל זאת אפשר להימנע מההרעלה? קודם כל, להימנע מהפעלת אמצעים מאולתרים, כמו גחלים ותנורים שבטיחותם לא נבדקה. בנוסף, יש להקפיד על אוורור בבית, למרות הקור שבחוץ.

 

חשוב להכיר את סימני האזהרה שההרעלה גורמת: בחילות, כאבי ראש, הקאות, איבוד הכרה, סחרחורות, ואצל מבוגרים גם כאבים בחזה. האוכלוסיות שנמצאות בסיכון הן תינוקות שעדיין לא בגיל דיבור, נשים בהיריון, קשישים וחולי לב. במקרה של הרגשה רעה, יש להזעיק את מד"א באופן מיידי.

 

בבית החולים "אסף הרופא" ציינו שכבר היו מקרים בהם אנשים בודדים איבדו את ההכרה בביתם ולא היה מי שיסייע להם.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אסף הרופא. שלושה מטופלים הורדמו והונשמו
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים