שתף קטע נבחר

מתגרשים? כך תדאגו לחלק שלכם בדירה

זוגות טריים שרוכשים דירה, נוטים לשכוח להסדיר את העסקה. כך קורה שבמקרה של גירושין, אם צד אחד השקיע יותר ממון בנכס אך נרשם בחלק שווה עם בן הזוג - היא תחולק "חצי-חצי" בין הצדדים. מה עושים? מדריך

השלב שבו רוב הזוגות רוכשים דירה או בית מהווה חלק מהצמיחה המשפחתית והבנייה המשותפת של עתידם הזוגי, המשפחתי והכלכלי. מרבית הזוגות הרוכשים דירת מגורים הם זוגות צעירים עם ילדים, או לקראת הבאת ילדים לעולם. כדי לרכוש דירה, הם בדרך כלל פודים את כל החסכונות שצברו עד אז ומבקשים עזרה מההורים. בחלק מהמקרים העזרה מתבטאת במתן מתנה, ובחלק אחר - במתן הלוואה מההורים.

 

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

מאחר ששלב זה של רכישת דירה או בניית בית הוא שלב משמעותי בחיי מרבית הזוגות, הם נוטים "לשכוח" להסדיר זאת בהסכם מתאים. כך, במקרה חלילה של גירושין, החשש מלהסדיר את הנושא עלול להוביל לעוגמת נפש רבה ולנזק כלכלי עצום לאחד הצדדים ולמשפחותיהם המורחבות.

 

חוק המקרקעין אינו מחייב לרשום דירת מגורים על שני בני זוג בחלקים שווים. כלומר, ניתן לרשום דירת מגורים באחוזים לא שווים - ועדיין ליטול יחד משכנתא משותפת מהבנק למשכנתאות. אם רכשתם דירה ורשמתם אותה בחלקים שווים על שם הבעל והאישה, כך הם יחולקו.

 

לכן, לדוגמא, גם אם הורי האישה נתנו 80% משווי הדירה; גם אם מקור הכסף שהוריה השקיעו הם החסכונות שנצברו בעמל רב במשך שנים של עבודה קשה; וגם אם הורי הבעל נתנו את כל הדירה במתנה; בעצם העובדה שהדירה נרשמה בחלקים שווים בין הצדדים, הביעו בני הזוג בכך את הסכמתם לחלוקתה בדרך זו.

 

דוגמא נוספת: אם לצורך רכישת הדירה פדתה האישה קרנות השתלמות שהיא צברה לפני הנישואין, ובהם היא שילמה 80% משווי הדירה ואת יתרת 20% מימנו בני הזוג ממשכנתא אך רשמו את הדירה חצי-חצי - עדיין היא תתחלק כך. כלומר, האישה לא תוכל לטעון לאחר מכן שמגיע לה החזר של הכספים, כי הם נצברו לפני הנישואין עם הבעל.

 

גם אם לצורך רכישת הדירה מכר הבעל דירה שקיבל בירושה מהוריו, והשקיע את כל הכספים בבית המשותף שרכשו הצדדים, לא יוכל הבעל לקבל את הסכום המדובר בחזרה - אם רשם את הדירה חצי-חצי על שמו ועל שם אשתו. הכלל החשוב והברור הוא שהרישום בטאבו הוא זה שקובע - כלומר, אם רשמתם חצי-חצי אבל לא שילמתם חצי-חצי, אז בכך שרשמתם נתתם מתנה לבן הזוג: מחצית הזכויות בדירה.

 

במקרה שההשקעה לא הייתה שוויונית, אך הרישום היה שוויוני, הדרך היחידה בעת גירושין שלא לחלק בחלקים שווים דירה שנרשמה חצי-חצי - היא בהסכמה (או בהליך של גישור הנשען על ההוגנות וההגינות של הצד השני); או בדרך משפטית קשה וסיזיפית הכרוכה בניהול הליך משפטי ארוך, שרובו נשען על הוכחות עובדתיות.

זכרו: לא משנה כמה השקעתם, הרישום בטאבו הוא זה שקובע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זכרו: לא משנה כמה השקעתם, הרישום בטאבו הוא זה שקובע(צילום: shutterstock)

אז מה מומלץ לעשות?

ניתן לרשום דירה לא בחלקים שווים, אלא בהתאם לאחוזי הבעלות וההשקעה בה. כמו כן, ניתן ומומלץ במקרים כאלה של השקעה לא שוויונית, לערוך הסכם ממון המסדיר את הסוגיה. העלויות הכרוכות בעריכת הסכם ממון תלויות בעורך הדין שעורך את ההסכם, בוותק ובניסיון שלו, האם עיקר עיסוקו הוא דיני משפחה, דיני ירושה או ניהול סיכונים משפחתיים.  

 

אם לא רוצים לערוך הסכם ממון כולל - שלעתים לא נעים לשוחח עליו לקראת נישואין - ניתן ומומלץ לערוך הסכם נקודתי בנוגע לדירה, ולקבוע כי גם אם הדירה נרשמת בחלקים שווים, החלוקה שלה תהיה לא שוויונית באם הנישואין נגמרים. מטבע הדברים, הסכם נקודתי זול יותר ועוסק רק בדירה ולא במכלול הנושאים שעולים בעת פרידה או גירושין בין בני זוג. כל הסכם כזה חייב לעבור אישור של בית משפט אשר נותן להסכם תוקף של פסק דין.

 

בנוסף, ניתן לערוך הסכם מתנה בין ההורים שמעניקים מתנה לבין בני הזוג, וניתן לערוך הסכם הלוואה בין ההורים שמעניקים הלוואה לבין בני הזוג. כדי שיהיה להסכמים אלה תוקף מחייב, רצוי לחתום על הסכם בפני נוטריון. החתימה מול נוטריון מאשרת את מועד חתימת ההסכם ומונעת טענה שהוא מזוייף או פיקטיבי.

 

גם הסכם הלוואה וגם הסכם מתנה הוא הסכם משפטי שמעניק זכויות ומטיל חובות. במצב דברים כזה, מסמכים אישיים הם בעלי תוקף פחות מאשר מסמכים משפטיים שנערכו על ידי צדדים, נחתמו מול עורך דין ואושרו על ידי נוטריון.

 

הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין העוסק בסכסוכים במשפחות, דיני משפחה, ירושה וגירושין, ומחברת הספר "איך להתגרש מבלי להרוס לילד שלך את החיים?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים