שתף קטע נבחר

פיצה לילדים: ג'אנק פוד בריא או סתם משמין?

הדיאטניות ממליצות עליה כעל "ג'אנק פוד בריא", אבל חוקרים אמריקנים מצאו כי היא דווקא מהווה את אחד הגורמים העיקריים להשמנת ילדים. אז האם לשלב או לא לשלב פיצה בתזונה היומית של ילדים?

היא נחשבת לג'אנק פוד בריא יחסית - ואולו סיבה שהיא מובילה להשמנת ילדים: מחקר חדש שיפורסם בקרוב בכתב העת היוקרתי לרפואת ילדים "פדיאטריקס" מצא כי פיצה היא אחד מהמזונות העיקריים אצל הילדים - אך גם אחד מהגורמים העיקריים להשמנתם. כדי לשנות את המצב קוראים המומחים לכלול את הפיצה כחלק מכל ייעוץ תזונתי שניתן לילדים.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

החוקרים מאוניברסיטת אילינוי שבארצות הברית אספו נתונים מסקרי תזונה לאומיים שנערכו בשנים 2003 עד 2010 וכללו פעוטות וילדים בגילאי שנתיים עד 11 ומתבגרים בגילאי 12 עד 19. הסקרים והמחקר לא מומנו על ידי אף גוף או חברה מסחרית, וגם המחקר עצמו לא היה בעל ניגוד אינטרסים כלשהו.

 

מהתוצאות עלה כי פיצה הייתה אחד המקורות העיקריים לתזונת הילדים, והיוותה 20% עד 25% ממקורות צריכת האנרגיה שלהם. הפיצה תרמה בממוצע בכל מנה ל-84 עד 230 קלוריות, שלושה עד חמיש גרם שומן ו-134 עד 484 מיליגרם נתרן. החוקרים קבעו כי בהיות הפיצה מזון מהיר בעל פופולריות כה גבוהה, ומאכל שנצרך בשכיחות גבוהה ולעתים אף יומיומית, יש להתחשב בצריכתה בכל ייעוץ תזונתי ותפריט דיאטטי הניתן לילדים ובני נוער.

 

"הפיצה, לצד משקאות ממותקים, היא אחד הגורמים המרכזיים להשמנת ילדים", סיכמו החוקרים. "בשל היותה מאכל אהוב כל כך על הילדים, יש לכלול את הפיצה בייעוץ התזונתי כדי להפחית את כמות הקלוריות והשומן היומיים הנצרכים".

 

דיאטנית: "פיצה יכולה להיות מאכל בריא"

"לא ניתן להתכחש לעובדה שפיצה היא מאכל טעים, זול ונגיש", אומרת דיאטנית הילדים יעל שמעיה, מהמרכז הרפואי "העמק" בעפולה. "פיצה אפשר להזמין גם בטייק אווי הביתה, ומסתבר שזה מה שהופך את המאכל הזה לפופולרי.

 

"למרות שהפיצה נכללת תחת הגדרה עממית של ג'אנק פוד, היא יכולה להיות דווקא מאכל בריא. הגבינה מספקת מקור סידן טוב, רוטב העגבניות מכיל ליקופן, ואם מוסיפים גם ירקות מעל, הרי שהיא הופכת למקור תזונה טוב עבור הילדים. כמו בכל דבר, צריך להגביל גם את צריכת הפיצה, כיוון שהערך הקלורי שלה יכול לגרום להשמנה, אבל אין ספק שלפיצה יצא שם רע, מה שלא בהכרח נכון".

   

-האם יש חשיבות לכך שתהיה גבינה צהובה אמיתית בפיצה, או שגם תחליף חלבון מספק?

"התרומה המרכזית של הגבינה הצהובה הוא לאו דווקא בחלבון, אלא בסידן. כך שכל תחליף חלבון שהוא טעים לילד, ומכיל כמות טובה של סידן, יכול להתאים".

 

-ומה לגבי פיצה שמכינים בבית?

"פיצה שמכינים בבית היא תמיד עדיפה. פיצה בבית תהיה זולה יותר,

אפשר לשתף את הילד בהכנתה, ניתן לשלוט במרכיביה ולבחור רכיבים בריאים הרבה יותר. עם זאת, כדאי לזכור שחלק מחוויית הפיצה יכולה להיות גם קניה שלה, הגעת שליח ישירות הביתה עם פיצה מוכנה מבלי לטרוח, או אכילתה במסעדה. כך שאם אוכלים פיצה מדי פעם, ולא באופן קבוע, אפשר בהחלט ליהנות גם מפיצה קנויה, הנחשבת היום לג'אנק פוד הבריא יותר לעומת שאר המזונות המהירים".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פיצה. מהוות 20%-25% ממקורות האנרגיה בילדים
צילום: shutterstock
מומלצים