שתף קטע נבחר

רשתות המזון נערכות לעוד שנה קשה

ענף הקמעונאות מתמודד זה שנתיים עם תחרות מוגברת ומלחמה על הצרכנים, מה שמכרסם ברווחיות החברות. הערכות הן שב-2015 התחרות תתעצם, החברות יסגרו סניפים, הרווחיות תמשיך להישחק וגם ההוצאות צפויות לגדול. אילו חברות צפויות להינזק יותר ואילו רשתות דווקא ימשיכו לצמוח?

סקטור המזון בבורסה המקומית סובל ממגמה שלילית כאשר הרווחיות של החברות הולכת ונשחקת. רשתות המזון הנסחרות בבורסה פועלות בענף תחרותי ולפניהן שנה קשה ומאתגרת. תחרותיות כבדה בשילוב הירידה בצריכה שנובעת מחשדנות ורגישות גבוהה מאוד של הצרכנים למחירים שהם רואים על המדפים, יוצרים מציאות לא פשוטה עבור השחקנים הרבים בענף.

 

לכתבות נוספות בנושא :

 

רשתות השיווק הגדולות שופרסל ומגה סופגות במיוחד את הקושי בענף. החברות שנהנו מרווחיות גבוהה ומשליטה בענף עד לפני מספר שנים, החלו לאבד רווחיות עם המחאה החברתית שפרצה ב-2011 כנגד יוקר המחיה ועם כניסתם של שחקנים חדשים וקטנים יותר לענף.

 

הדוחות הכספיים האחרונים שהציגו שתי הרשתות הגדולות בישראל הוסיפו עוד סיבה לחשש שמלווה את המשקיעים בסקטור זה. מתחילת ינואר 2015 שתי רשתות השיווק הגדולות איבדו גובה בבורסה בת"א, שופרסל רשמה ירידת שערים של כ-4.5% ואילו מניית חברת אלון הרבוע הכחול (המחזיקה ברשת מגה) איבדה מתחילת החודש כ-8.5% מערכה.

 

מתחרים ומתכווצים

האתגרים בשוק הקמעונאות הם כאן כדי להישאר לפחות עד סוף 2015. חוק המזון שנכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2015 לא צפוי לעשות חיים קלים לחברות שכן מטרתו היא להגביר את התחרותיות ולהוריד את מחירי המזון לצרכנים. על פי התחזיות הרשתות יאלצו להמשיך ולסגור עוד סניפים, התחרות על הצרכנים צפויה להתחזק, הרווחיות צפויה להמשיך להישחק ובאופק מסתמן עוד אתגר שעלול לנגוס ברווחיות ולהקפיץ באופן משמעותי את הוצאות החברות – העלאת שכר המינימום לעובדים.

 

איך מתמודדות החברות מול האתגרים? רובן פתחו בצעדי התייעלות שכוללים סגירת סניפים ופיטורי עובדים. לפני כ-5 שנים רשתות השיווק היו מעוניינות לפתוח עוד ועוד סניפים, ההתרחבות במספר החנויות קרצה מאוד לכל החברות. בבית ההשקעות מיטב דש מציינים כי משנת 2009 עד שנת 2014 נפתחו למעלה מ- 120 סניפי סופרמרקטים ברחבי הארץ, כאשר הרשתות הקטנות הובילו בגידול במספר הסניפים.

 (צילום: shuterstock) (צילום: shuterstock)
(צילום: shuterstock)

 

הערכה היא שהרשתות הגדולות, שהן המפסידות הגדולות מהמהלך של הגדלת הסניפים בענף, ימהרו במציאות הנוכחית לצמצם ולסגור סניפים שאינם רווחיים, "אנו סבורים כי מספר החנויות יצטמצם במהלך 2015 ומכמות של כ- 700 חנויות בסוף שנת 2014, נגיע בסוף 2015 ל- 680 חנויות בחברות הגדולות ותמהיל הקמעונאים ילך וישתנה", מעריך האנליסט ערן יונגר ממיטב דש.

 

הצפי הוא שנתחי השוק של הרשתות הגדולות (שופרסל ומגה) יילך ויקטן השנה, מה שיטיב מאוד עם הרשתות הקטנות יותר. רשתות השיווק הציבוריות שנסחרות בבורסה הן: שופרסל, אלון הרבוע הכחול (המחזיקה ברשת מגה), רמי לוי וויקטורי. מעבר לחברות הציבוריות, השוק מלא בשחקנים קטנים יותר ובחברות פרטיות.

 

הקטנות עדיפות יותר?

רשת מגה, שגם נתח השוק שלה בענף התכווץ, מפצלת כעת את הפעילות שלה לשני מוקדים מרכזיים – רשת הדיסקאונט –YOU ורשת מגה בעיר. גם ביחס למגה רואים במיטב דש אתגרים רבים שעלולים להכביד על הרווחיות השנה, "אנו נראה הוצאות נוספות שיעיבו על תוצאות החברה, בהן המשך הסבת סניפים לרשת YOU, המשך המעבר לממרכז הלוגיסטי החדש וככל הנראה הקטנה ומכירה של סניפים נוספים", מציין יונגר.

 

שופרסל, שכאמור איבדה כ-4.5% מערכה בבורסה מתחילת החודש, היא רשת הקמעונאות הגדולה והמובילה בארץ. שופרסל מתמודדת עם ירידה ברווחים ומחודש יוני 2014 פתחה החברה בצעדי התייעלות שכוללים בין היתר צמצום ההנחות שניתנות במסגרת תווי קנייה וסגירה מאסיבית של סניפים. במיטב דש מעריכים כי שנת 2015 צפויה להיות מאתגרת ובסוף השנה יהיו לרשת כ-265 סניפים, לעומת 285 סניפים שמחזיקה הרשת היום.

 

רשת רמי לוי רשמה עלייה של כ-8% בבורסה מתחילת החודש. למרות הירידה ברווחיות שהציגה החברה בתוצאות הכספיות של הרבעון האחרון, נראה כי המגמה היא דווקא חיובית על רקע מצבם של רשתות השיווק הגדולות המתחרות בחברה. "רמי לוי ממשיך בפתיחת סניפים והתרומה של כל סניף למכירות עומדת על כ-100-110 מיליון שקל. בנוסף, הרשת עתידה להגביר את המכירות שלה באינטרנט במסגרת מודל חדש, מה שיהווה מכפיל כוח לרשת ויתמוך בהמשך צמיחה גבוהה", מעריך יונגר.

 

המציאות הנוכחית בענף עושה טוב במיוחד לרשת הקטנה ויקטורי שדווקא הצליחה להציג צמיחה בדוחות האחרונים ואף רשמה עלייה חדה של כ-10% בבורסה מתחילת החודש. יונגר מציין כי הרשת מונה כ-27 חנויות ושיעור הגידל השנתי במכירות הוא 12.7%. "הרשת תמשיך במהלכי התרחבות בשנים הקרובות והחלטות רגולטוריות חדשות, דוגמת הייבוא המקביל, יסייעו בידה להעלות את רמת המרווחים", אמר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים