שתף קטע נבחר

אילוצי לו"ז: ריבלין לא ייפגש עם ברק אובמה

בניגוד למתוכנן, נשיא המדינה השוהה בארה"ב לא ייפגש עם הנשיא האמריקני. הממשל עדיין מחכה להסבר לגבי הזמנת נתניהו לקונגרס. ראש מטה הבית הלבן טען: השגריר רון דרמר נפגש עם מזכיר המדינה אבל לא עדכן אותו

נשיא המדינה ראובן ריבלין, שהגיע לארה"ב לרגל יום השואה הבינלאומי, לא ייפגש במהלך שהותו עם הנשיא ברק אובמה בשל אילוצי לו"ז. מבית הנשיא נמסר היום (א'): "ביממה האחרונה התקיימו מגעים בין הגורמים הרלוונטיים בישראל ובארה"ב בדבר אפשרות של פגישה בין הנשיאים. בשלב זה סוכם כי פגישה לא תתקיים. מועד לפגישה עתידית ייקבע בהמשך".

 

בינתיים, בבית הלבן מחכים להסבר משגריר ישראל בארצות הברית, רון דרמר, איך קרה שבשיחתו עם מזכיר המדינה ג'ון קרי ביום שלישי שעבר הוא לא הזכיר שראש הממשלה בנימין נתניהו הוזמן להופיע בפני שני בתי הקונגרס.

 

יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ג'ון ביינר, הודיע ביום רביעי האחרון כי נתניהו הוזמן לנאום בפעם השלישית בפני הקונגרס האמריקני. ביינר אישר שההזמנה התבשלה כבר כמה שבועות. "לא התייעצתי עם הבית הלבן", הודה ביינר בשיחה עם כתבים בקונגרס. התאריך המקורי של ההזמנה היה 11 בפברואר, אך בעקבות בקשת נתניהו הוא שונה ל-3 במרס, שבועיים בדיוק לפני הבחירות בישראל.

 

ראש הממשלה נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום/לע
ראש הממשלה נתניהו(צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ)

 

ראש מטה הבית הלבן, דניס מקאנה, אמר בראיון לרשת "פוקס": "אני אתן למזכיר קרי ולשגריר דרמר להסביר מדוע זה קרה כפי שקרה. אנחנו לא רוצים להיכנס לתוך קמפיין הבחירות של ידידינו, אפילו של ידידינו הקרובים כמו בריטניה וישראל. מכיוון שהביקור של נתניהו קרוב מאוד לבחירות בישראל חשבנו שאין היגיון כלשהו לקיים פגישה (של הנשיא ברק אובמה ונתניהו, יב"ח). צריך לדבר על החוזק של היחסים בינינו והערכים המשותפים, וכך נתייחס לזה. לא הגיוני מבחינתנו להתערב בבחירות".

 

ראש מטה הבית הלבן, שהוא יד ימינו של הנשיא אובמה, הבהיר בתשובה לשאלה על הזעם בממשל בעקבות הפרסום על ההזמנה של נתניהו: "אני לא מבזבז הרבה זמן על כעסים. הנשיא תמיד רואה מעל הפוליטיקה את האינטרסים שלנו, את האיומים המשותפים ואת ההזדמנויות שאנחנו יוצרים, וכך נמשיך לנהוג. היחסים החזקים בין ארצות הברית לישראל מבוססים על הערכים שלנו, ונמשיך לתמוך בבת-הברית שלנו".

 

ההזמנה לנתניהו גרמה לביקורת קשה

בישראל וגם בארצות הברית, ולא רק בקרב החוגים הדמוקרטיים. ג'ון האנסמן, רפובליקני שהיה שגריר ארצות הברית בסין ומועמד לנשיאות, אמר לרשת CNN שהזמנת נתניהו מאחורי גבו של הנשיא אובמה תזיק מאוד למערכת היחסים בין שתי המדינות.

 

"אני לא זוכר שזה קרה אי פעם בעבר. המשמעויות לכך עמוקות, יש לזה השפעה על הדינמיקה בין שני ראשי המדינות, ולמערכת יחסים שהיא חשובה ומיוחדת מאוד. יש לנו נושאים אזוריים לטפל בהם. אנחנו קרובים זה לזה ושיתוף הפעולה בכיפת ברזל הצליח מאוד. יש לנו המון מה לחלוק בינינו. זה לא מייצג כיוון נכון במערכת היחסים".

 

עיתון ה"ניו יורק טיימס" פרסם בשבת מאמר מערכת שעוסק בנאום שיישא ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס שבועיים לפני הבחירות. במאמר, המתפרסם תחת הכותרת Playing Politics on Iran (מנצל את איראן לפוליטיקה), נטען כי "נתניהו ככל הנראה מאמין שזכייה במחיאות כפיים בקונגרס על ידי נזיפה בנשיא אובמה תחזק את תדמיתו בישראל כמנהיג שמסוגל לשמור על ביטחונה".

 

לפני כ-20 שנה, ראש הממשלה דאז שמעון פרס היה בדרכו לביקור בארה"ב זמן קצר לפני הבחירות של 1996. נתניהו לא היה מרוצה מהמהלך אז ואמר: "יש פה משהו פתטי, ניסיון ציני להשתמש ביחסים עם האמריקנים לתעמולת בחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
נשיא המדינה ראובן ריבלין
צילום: עוז מועלם
מומלצים