שתף קטע נבחר

החוצה מהאירו? ניצחון לשמאל הרדיקלי ביוון

תוצאות מדאיגות לאיחוד האירופי: מפלגת "סיריזה" של אלכסיס ציפרס, שהבטיח להילחם בצעדי הצנע שכפו אירופה וקרן המטבע על יוון, גרפה כצפוי את רוב המושבים בבחירות - ובפער גדול משחזו לה. היא מובילה בכ-10% על מפלגת רה"מ היוצא. ציפרס: משאירים מאחור את הצנע וההשפלה

תוצאות ראשונות ביוון מצביעות הערב (יום א') כצפוי על ניצחון בבחירות למפלגת השמאל הרדיקלי "סיריזה" בראשות אלכסיס ציפרס, שהבטיח להילחם בצעדי הצנע שנכפו על יוון בתמורה לחבילת הסיוע הבינלאומית לכלכלתה הקורסת. לפי תוצאות רשמיות חלקיות מפלגתו גרפה כ-36.5% מהקולות, ואילו מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" של ראש הממשלה המכהן אנטוניס סמאראס גרפה 27%.

 

מדגמים ערב הבחירות העריכו כי ל"סיריזה" יש יתרון של ארבעה אחוזים, אבל כעת מסתמן שהיא גברה בפער גדול הרבה יותר על יריבתה הגדולה. בנאום הניצחון אמר ציפרס כי יוון משאירה כעת מאחוריה את צעדי הצנע ואת ימי "ההשפלה". הוא אמר כי ממשלת יוון החדשה תנהל משא ומתן על פתרון כלכלי הוגן שיועיל לכל הצדדים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ההצבעה עצמה היא ניצחון היסטורי של מפלגת שמאל רדיקלי ביוון, אבל עדיין לא ידוע אם סיריזה רשמה ניצחון מוחץ מספיק על ראש הממשלה המכהן שיאפשר לה לשלוט לבדה. כדי לעשות זאת היא זקוקה ל-151 מושבים לפחות מבין 300 המושבים בפרלמנט. התחזית שלפיה גרפה סיריזה 36.5% מהקולות, פירושה שיהיו לה 149-151 מהמושבים, וכעת יש להמתין ולראות מה מספר המושבים המדויק. אם תשיג 150 מושבים או פחות - היא תצטרך להקים ממשלת קואליציה יחד עם מפלגות נוספות.

תומכי "סיריזה" חוגגים את הניצחון הגדול בבחירות (צילום: גטי אימג') (צילום: גטי אימג')
תומכי "סיריזה" חוגגים את הניצחון הגדול בבחירות(צילום: גטי אימג')

מנהיג סיריזה, אלכסיס ציפרס (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג סיריזה, אלכסיס ציפרס(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מאחורי שתי המפלגות הגדולות, כך חזו המדגמים שפורסמו מוקדם יותר הערב, נלחמות מפלגות "פוטאמי" מהמרכז ו"השחר המוזהב" מהימין הקיצוני (מפלגה עם שורשים נאציים) על המקום השלישי. שתיהן זוכות ל-6.4%-8%.

 

"סיריזה" והעומד בראשה ציפרס (40) דורשים לדון מחדש בחוב הענק של יוון, העומד על 318 מיליארד אירו (356 מיליארד דולר), ולשים סוף לקיצוצי השכר ולהפחתה בהוצאות הציבוריות - שני תנאים שנכפו על יוון במסגרת תוכנית החילוץ של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. האפשרות של ניצחון מפלגת השמאל הקיצונית הציתה חששות כי יוון עשויה להיות בדרך לחדלות פירעון ועלולה אף לעזוב את גוש האירו.

ראש הממשלה אנטוניס סמאראס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה אנטוניס סמאראס(צילום: AFP)

ציפרס הבטיח להחזיר את "הכבוד" ליוון ולהתעמת עם "הטרויקה" - האיחוד האירופי, קרן המטבע והבנק האירופי המרכזי - שלושת הגופים שהציבו בפני אתונה תנאים קשים בתמורה לתוכנית החילוץ שנתנו לכלכלתה, תוכנית שהחלה ב-2010. מנהיג סיריזה טוען כי יוון נמצאת בעמדה שאינה "בת קיימא" ואולצה להתחייב בהתפתלות להחזרי חוב בזמן שהמשק התכווץ. בינתיים, קרן המטבע הזהירה את יוון מההשלכות שיהיו למצב שבו לא תצליח להחזיר את חובה.

 

ציפרס, שגדל באתונה במשפחה מהמעמד הבינוני והפך למהנדס אזרחי, אמר כי מפלגת סיריזה שלו רוצה לרסק את "האוליגרכיה" ששולטת זה שנים בפוליטיקה ובתקשורת היוונית. ההערכה ערב הבחירות הייתה שניצחון של סיריזה עשוי לסלול את הדרך למפלגות אנטי-צנע אחרות לפרוץ באירופה. מנהיג תנועת "פודמוס" הרדיקלית בספרד, פבלו איגלסיאס, הופיע למשל עם ציפרס בעצרת הקמפיין האחרונה שלו באתונה ביום חמישי האחרון.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יוון נכנסה למיתון מהיר עם תחילת המשבר הכלכלי בגוש האירו, וכתוצאה מכך עלה שיעור האבטלה בה ליותר מ-25 אחוזים. ראש הממשלה סמאראס (63) הדגיש כי יהיה זה הרסני אם המצביעים יעלו את סיריזה לשלטון, וכי לרפורמות הפיסקליות שבהן הוא תומך יש סיכוי להניב פרי.

 

סמארארס עצמו, בוגר הרווארד, עלה לשלטון בתום בחירות צמודות שנערכו ב-2012, אז הדיח את המפלגה הסוציאליסטית "פאסוק". הוא טען

תחילה כי יפעל לריכוך תנאי החילוץ, אך כשהחל את כהונתו הסכים ליישם קיצוצים גדולים שאותם דרשו הלווים. בדצמבר האחרון הימר כשניסה לפעול לקיום בחירות לנשיאות, אך המחוקקים לא הצליחו להסכים על מועמד והוא אולץ להכריז על בחירות חדשות לפרלמנט.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שמדינתה היא הגורם המניע מאחורי צעדי הצנע שאילץ האיחוד האירופי את יוון לנקוט, אמרה כי היא מקווה שיוון תישאר בגוש האירו. "אני רוצה שיוון, למרות הקשיים, תישאר חלק מהסיפור שלנו", אמרה מרקל ביום שישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אלכסיס ציפרס. יוציא את יוון מגוש האירו?
צילום: AP
מומלצים