שתף קטע נבחר

15 אלף שקל קנס למדגרה שהמיתה אפרוחים בניגוד לחוק

בית משפט השלום בראשון לציון קנס ב-15 אלף שקל את מדגרת נורדיה, שהודתה בהמתת אפרוחים בניגוד לחוק. זאת במסגרת עסקת טיעון. הפרשה נחשפה לפני כשנתיים על ידי ynet ועמותת "תנו לחיות לחיות", אז תועדו אפרוחים חיים מוצאים מהאשפה במדגרה

סגן נשיאת בית משפט השלום, השופט אברהם הימן אישר היום (ה') את הסדר הטיעון שנחתם בין מחלקת התביעות במשרד החקלאות לחברת "נורדיה מדגרות" מאזור השרון והטיל קנס בסך של 15 אלף שקלים על המדגרה, שהודתה בהמתת אפרוחים בניגוד לחוק. הקנס ישולם לקרן למען בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה.

 

על פי הוראת בית המשפט, המדגרה התחייבה להימנע מלעבור עבירה דומה על חוק צער בעלי חיים במשך שלוש שנים ואם תפר את החייבותה, היא תיקנס בחמישים אלף שקלים.

 

 

הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet ביוני 2013, בה תועד בסיוע של "תנו לחיות לחיות" ופעילים מארגוני בעלי חיים שונים, כיצד הושלכו אפרוחים חיים למכולת אשפה במדגרת נורדיה בשרון.

 

הפעילים תיעדו במשך מספר חודשים הימצאות של אפרוחים חיים במכולת האשפה בשטח המפעל. במבצע לילי שתועד על ידי ynet הם הוציאו מהמכולה עשרות אפרוחים חיים, שחלקם גססו בשקיות אשפה סגורות.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

בעקבות תלונה שהגישו עמותת "תנו לחיות לחיות", פתח משרד החקלאות בחקירה בנושא וועדת החינוך והתרבות בכנסת ערכה דיון מיוחד בנושא תקנות להמתת אפרוחים בישראל.

 

במסגרת עסקת טיעון, הוגש כתב אישום מתוקן בו נתבעה הנהלת המדגרה והושמטו האישומים מעובד המדגרה.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)


על פי כתב האישום יוחסה כנגד המדגרה בבעלות הנאשמת "עבירה של התעללות בבעלי חיים בניגוד לחוק צער בעלי חיים, בכך שהמיתו אפרוחים "פסולים" שאינם רואיים לשיווק וביצי דגירה שלא בקעו בהליך ההדגרה במדגריה". בכתב האישום המתוקן, הוגש אישום רק נגד הנהלת המדגרה והושמט כתב האישום.

 

על פי כתב האישום המתוקן, "במועדים שונים בשנת 2013 השליחו עובדי הנאשמת ביצי דגירה שטרם בקעו ואשר הכילו עוברי אפרוחים לפח אשפה במדגרה. לאחר השלכת הביצים לפח, המשיכו הביצים לבקוע ומשום כך לאפרוחים שבקעו מהביצים נגרם סבל רב שאינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק צער בעלי חיים. האפרוחים שבקעו סבלו במשך מספר שעות עד שחלקם מצא את מותו כתוצאה מחנק".


 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)
 

בית המשפט: "העונש המוסכם סביר וראוי"

בספטמבר האשים בית משפט השלום את הנהלת המדגרה על פי הודאתה בכתב האישום וקבע כי "השיטה בה נקטה הנאשמת לא עלתה בקנה אחד עם התנאים והשיטות שנקבעו על ידי הרשות".

 

בספטמבר אשתקד הגישה  עמותת תנו לחיות לחיות בקשה לדחות את הסדר הטיעון ולהשהות את גזר הדין. העמותה עתרה לבג"ץ לביטול ההסדר. בתגובה לעתירה, ציין היועץ המשפטי לממשלה כי הסדר הטיעון אינו ראוי ואף מקל בצורה מופרזת עם הנאשמים. עוד הוסיף היועץ כי ההסדר עומד בסתירה להנחייתו להטלת עונשים כבדים במקרי התעללות בבעלי חיים, אך המליץ כי על בית המשפט להכריע בעניין. עמדה זו התקבלה בבג"ץ.

 

היום בית המשפט ציין כי לעמותה אין מעמד בהליך הפלילי, אך קולה הושמע "נוכח תפקידה המיוחד לשמש קולם של בעלי החיים".

 

בהחלטתו כתב השופט, נוכח הסדר הטיעון כי "העונש המוסכם סביר וראוי...מדובר במעשה עבירה שבוצע במסגרת עיסוקה השוטף של הנאשמת ולא במקרים שיש להחמיר עמם, כגון מקרי התעללות זדונית או סדיסטית בבעלי חיים שיש ולצערנו מצויים בקרבנו ולעיתים מובאים לדין".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

"ענישה מקלה הופכת התעללות לכדאית כלכלית"

מ"עמותת תנו לחיות לחיות" הביעו אכזבה מגזר הדין והקנס הנמוך לדעתם, שניתן לנאשמים. בעמותה ציינו כי כי הקנס המרבי על התעללות בבעלי-חיים הוא 226 אלף ש"ח, עבור כל מקרה התעללות.

"גזר הדין מבהיר שבתי המשפט לא הפנימו עדיין את החשיבות שבהחמרת הענישה של מתעללים בבעלי חיים, ואת העובדה שענישה מקלה כזאת הופכת את ההתעללות לכדאית מבחינה כלכלית", כך נמסר מהעמותה.

 

"אנחנו מקווים שעמדתו הנחרצת של היועץ המשפטי לממשלה בעניין הצורך להחמיר את הענישה תחלחל למערכת המשפט, ולא נראה שוב הסדרי טיעון כאלו ואחריהם גזרי דין מקלים. במקביל, אנחנו ממשיכים במאבק להחמרת הענישה של מתעללים בבעלי חיים בכל האפיקים – החקיקתי, המשפטי והציבורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים