שתף קטע נבחר

"סרביה וקרואטיה לא ביצעו רצח עם זו בזו"

בית הדין הבינ"ל לצדק בהאג פסק כי שתי המדינות לא ביצעו ג'נוסייד זו נגד זו בשנות ה-90 במהלך המלחמות העקובות מדם בבלקן לאחר פירוק יוגוסלביה

סוף פסוק? בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) פסק היום (יום ג') כי סרביה וקרואטיה לא ביצעו רצח עם זו נגד זו במהלך המלחמות העקובות מדם שהתנהלו באזור הבלקן בשנות התשעים בעקבות פירוקה של יוגוסלביה. הפסיקה עשויה לסייע לשים סוף לאיבה הגדולה בין שתי המדינות השכנות, אולם בזאגרב לא קיבלו אותה בברכה.

 

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על האג?

 

עוד חדשות בעולם : 

"המחבל בנעליים": אלוהים רצה שאכשל ואחיה

דרך צלחה: כסף אמיתי הוסתר במונופול

ביי ביי "יוניון ג'ק": פיג'י תשנה את דגלה

קורא חדשות, עושה ספורט. קסטרו חי וקיים

 

ה-ICJ מסר כי הכוחות הסרביים ביצעו פשעים נרחבים בקרואטיה בתחילת הלחימה, אולם לא כאלה שהגיעו לכדי רצח עם. כמו כן, פאנל של 17 שופטים פסק כי המתקפה הקרואטית ב-1995 שנועדה לזכות בחזרה בשטחים מידי המורדים הסרבים באה לידי ביטוי בפשעים חמורים, אולם גם הם לא הגיעו לרמה של רצח עם.

 

שתי המדינות ביצעו פשעים נרחבים. בית קברות בווקובר, קרואטיה (צילום: AP) (צילום: AP)
שתי המדינות ביצעו פשעים נרחבים. בית קברות בווקובר, קרואטיה(צילום: AP)
הפסיקה שהתקבלה היום לא הייתה מפתיעה לאור העובדה שבית הדין המיוחד לפשעים שבוצעו בשטחי יוגוסלביה לשעבר, שגם הוא יושב בהאג, מעולם לא האשים סרבים או קרואטים בביצוע רצח עם בשטח של המדינה היריבה.

 

בית הדין הבינלאומי לצדק הוקם ביוני 1945 ומושבו כאמור בהאג שבהולנד. זהו המוסד השיפוטי המרכזי של האו"ם וחוקתו היא נספח למגילת האו"ם, כך שלמעשה כל המדינות החברות בארגון מאשרות אותה. חברים בו 15 שופטים ממדינות שונות שנבחרים על ידי העצרת הכללית ומועצת הביטחון. אחד מתפקידיו הוא הוא לדון מקרים שבהם מדינה תובעת מדינה אחרת - וכך קרה במקרה הנוכחי כשקרואטיה פנתה ל-ICJ ותבעה פיצויים מסרביה, וזו הגישה בתגובה תביעה משלה וטענה שהכוחות הקרואטיים ביצעו ג'נוסייד באזרחיה במהלך "מבצע סערה" ב-1995.

 

השופטים הציעו לשני הצדדים לשתף פעולה ולהגיע לפיוס בר קיימא (צילום: AP) (צילום: AP)
השופטים הציעו לשני הצדדים לשתף פעולה ולהגיע לפיוס בר קיימא(צילום: AP)

נשיא יוגוסלביה וסרביה לשעבר. סלובודן מילושביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא יוגוסלביה וסרביה לשעבר. סלובודן מילושביץ'(צילום: AP)

נשיא חבר השופטים פיטר טומקה דחה את שתי התביעות, אמר כי פשעים רבים בוצעו בלחימה בין סרביה לבין קרואטיה וקרא לשתי המדינות לעבוד יחדיו על פיוס בר קיימא.

 

"בית המשפט מעודד את הצדדים להמשיך את שיתוף הפעולה ביניהן עם כוונה להציע פיצויים הולמים לקורבנות עבירות כאלה ולבסס שלום ויציבות באזור", אמר השופט טומקה.

 

החלטות שמקבל בית הדין הבינלאומי לצדק הן סופיות ולא ניתנות לערעור ומחייבות מבחינה משפטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים