שתף קטע נבחר

בג"ץ ביקר, אך הותיר ההסדר עם הרב פינטו על כנו

בתשובה לעתירות שביקשו לפסול הסדר טיעון עם הרב יאשיהו פינטו, החשוד בשוחד לקציני משטרה, מתחו השופטים ביקורת נוקבת על "גישה עונשית מקלה ביותר נוכח חומרת מעשיו של פינטו", אך לבסוף דחו את העתירות

"הטבות רבות מדי, היחפזות, ויתור על עמדת כוח" - אלו הסעיפים שעליהם הצביעו שופטי בג"ץ בנוגע לפגמים הרבים בהסדר הטיעון שחתמו היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה עם הרב יאשיהו פינטו. השופטים קבעו שהמדינה יכולה הייתה להגיע להסכם טוב יותר, אך הבעיות לא משמעותיות עד כדי שנדרשת פסילת הסדר הטיעון עם הרב.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

  

על פי ההסדר וכתב האישום המתוקן שהוגש נגד פינטו בספטמבר אשתקד, הוא אמור להודות במתן שוחד של 400 אלף שקל לתת-ניצב אפרים ברכה, הצעת שוחד בסכום דומה ושיבוש מהלכי משפט. במסגרת ההסדר צפוי הרב להפוך לעד מדינה נגד ניצב בדימוס מנשה ארביב. על פי ההסדר, הפרקליטות תבקש להטיל על הרב שנת מאסר בפועל, בעוד צוות ההגנה שלו יפעל להחלת עונש שלא יכלול מאסר בפועל. 

 

פרשת "רב-ניצב" סבה על טענות שהעבירו מקורבי פינטו ליועץ המשפטי לממשלה בתקווה ליישום עסקה: הפללת ארביב בתמורה להקלה בהליך בעניין ברכה, וכן ביטול הליכים אחרים. לפי אנשי פינטו, טובות ההנאה כללו סיוע בהענקת ויזה לארצות הברית לבנו ולאשתו של ארביב, סיוע כספי חודשי לבן, לינה בסוויטות בבית מלון במנהטן והנחה בקניית בית בצפון תל אביב. 

  

השופט אורי שוהם כתב את עיקר פסק הדין הנוגע לעתירות תנועת אומץ והתנועה לאיכות השלטון, לצד הנשיאה מרים נאור והשופט אליקים רובינשטיין. שוהם מתח ביקורת נוקבת על ההסכם, שנחתם עם פינטו בתמורה למסירת מידע מפליל על ניצב בדימוס מנשה ארביב.

 

הרב עם ניצב ארביב ()
הרב עם ניצב ארביב

 (צילום: שלומי כהן- כיכר השבת, מוטי קמחי, AP) (צילום: שלומי כהן- כיכר השבת, מוטי קמחי, AP)
(צילום: שלומי כהן- כיכר השבת, מוטי קמחי, AP)
  

שוהם פירט כי במסגרת ההסכם זכה הרב פינטו להטבות משמעותיות, "שספק אם היה מקום להעניק לו את חלקן", והצביע על ההסכמה שהמדינה תבקש להשית על פינטו עונש מאסר בן שנה אחת בלבד. "מדובר בגישה עונשית מקלה ביותר נוכח חומרת מעשיו של פינטו, שניסה לנצל את יכולותיו הכלכליות ואת מעמדו הרוחני כרב על מנת לשבש הליכי חקירה וליתן שוחד לקצין משטרה בכיר".

  

שוהם הצביע גם על התחייבות המדינה לא להגיש אישום נגד רעיית הרב, דבורה, "אף שכזכור היא זו שהעבירה את כספי השוחד בפועל", וכן על "הטבה משמעותית נוספת" - הימנעות מהעמדתו לדין בגין אישומים נוספים, ובין היתר גם בגין חלקו בפרשת "חזון ישעיה".

 

השופט ציין כי ייתכן מאוד שעונשו של פינטו ייגזר בטרם מיצוי הדין עם ארביב וכך הוא "יזכה לקבל את מלוא ההטבות הגלומות בהסכם שנחתם עמו, לפני שיתבקש לספק את 'התמורה המלאה' ולפני שניתן יהיה להעריך את מלוא האפקטיביות של תמורה זו".

 

"המוטיבציה של הרב למסור אינפורמציה - תפחת"

שוהם הוסיף: "גם אם ההטבה לרב פינטו איננה מותנית בתוצאת ההליך נגד ניצב ארביב, עדיין יש לתמוה מדוע נקבע לוח זמנים חפוז, ל'סגירת' ההליך הפלילי בעניינו של הרב פינטו", תקף השופט את הסברי המדינה. "מוטב היה לעצב מלכתחילה לוח זמנים שימנע את הצורך להפעיל תרופות ואמצעים שונים בדיעבד. לא ניתן לשלול את האפשרות כי גם אם הרב פינטו לא יפר את ההסכם, המוטיבציה שלו למסור מידע או להמשיך ולשתף פעולה תפחת, לאחר שההליך הפלילי נגדו ייסתיים. בפרט יש לתמוה על כך שהיוזמה לזרז את ההליך נגד הרב פינטו, נעשתה בעיקר מצד המשיבים, כפי שנטען בפנינו".

  

שוהם ציין גם שהנחיות היועץ הן לשמוע בהקדם עדות של עד המדינה, וציין כי מקרה פינטו "עומד בניגוד לרציונל זה, בכך שהוא מחיש דווקא את שלב מתן ההטבות לרב פינטו", ותהה אם מקדמים מספיק את חקירת ארביב.

  

"לא שוכנעתי כי המשיבים השיגו את התוצאה הטובה ביותר שניתן היה להשיג, שמשרתת בצורה מיטבית את האינטרס הציבורי. נראה כי המשיבים נחפזו להגיע להסכם עם פינטו, ולא עשו שימוש בכל מנופי הלחץ האפשריים במטרה למקסם את האינטרס הציבורי, שאין ספק כי עמד לנגד עיניהם".

  

יחד עם זאת קבעו שהם ויתר השופטים כי ההסכם איננו נגוע בחוסר סבירות קיצונית וכי נראה שהיועץ והפרקליט פעלו להשיג תכליות ראויות המשרתות את הציבור ולפיכך אין עילה להתערבות בג"ץ.

  

לעניין עתירת תנועת אומץ שייצג עו"ד יובל יועז, ולפיה יש לפתוח בחקירה נגד תנ"צ ברכה סביב נסיבות הפרשה, קבע שוהם כי "המשיבים בדקו היטב ובאופן יסודי את החשדות שהתעוררו נגד תנ"צ ברכה, ולא עלה בידי אומץ להצביע על פגם כלשהו בהחלטה שלא לפתוח בחקירה פלילית או משמעתית נגדו". 

 

עו"ד אפרת נחמני בר שייצגה את ברכה מסרה: "אנו שמחים שבית המשפט העליון קבע באופן נחרץ כי 'לא מתעורר חשד לפלילים בעניינו של תנ"צ ברכה'. בזאת הוסרה סופית העננה מעל ראשו ושמו טוהר באופן מלא. יש לברך על כך שהניסיונות הנלוזים להכפיש את שמו כמסע נקמה של עבריין נקטעו ונסתם עליהם הגולל".

 

עם דחיית העתירה צפוי להתחדש ההליך נגד פינטו. לפני כמה חודשים התפטרו עורכי הדין שהובילו אותו להסדר - אלי זוהר, רועי בלכר ומשה מזור ככל הנראה בשל חששם שהרב לא יתייצב למשפטו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  גדי קבלו
הרב יאשיהו פינטו
צילום: גדי קבלו
עו"ד אפרת נחמני בר
מומלצים