שתף קטע נבחר

הפיטורים בכיל: עובד קיבל מכתב בזמן צנתור

140 עובדי תרכובות ברום קיבלו זימונים לשימוע לפני פיטורים. המכתבים עם הבשורות הקשות הודבקו על דלתות הבתים. עובד בן 50 קיבל התקף לב מרוב לחץ. עובדי מפעלי ים המלח הצטרפו למאבק וסגרו את המפעל. ח"כ מירי רגב: שוחחתי עם לשכתו נתניהו כדי שיתערב במשבר

מכתבי הפיטורים - ומאבק העובדים: חברת כימיקלים לישראל (כיל) שיגרה לאחרונה מכתבי פיטורים ישירות לבתי עובדים, ובחלק מהמקרים המכתב פשוט הודבק על דלת הכניסה לבית העובד. במקרה של העובד עופר כהן, המכתב הגיע לביתו והתקבל על ידי בנו בן ה-12 בעת שכהן עצמו עבר הליך צנתור בבית חולים. עובד אחר, בן 52, קיבל התקף לב יום לפני שהיה אמור להיערך לו שימוע לפני פיטורים. עובדי מפעלי ים המלח ורותם אמפרט נקטו הבוקר (יום ב') עיצומים לאות הזדהות. 

 

ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet

 

כיל הודיעה על תוכנית התייעלות הכוללת פיטורי 300 עובדים מתוך 830 עובדי מפעלי תרכובות ברום. לפני כחודשיים וחצי זימנה החברה, בבעלות החברה לישראל של עידן עופר, 140 עובדים לשימוע לפני פיטורים. מוקדם יותר בחודש שעבר נראה היה כי תושג פשרה - בעקבות עתירה שהגיש ועד העובדים לבית הדין לעבודה. הפיטורים בוטלו ושני הצדדים נשלחו לקיים משא ומתן, אך לפני כשבועיים הוא עלה על שרטון.

 

החברה חידשה את הליך הפיטורים ושוב שלחה זימונים לשימועים לעובדים. בעקבות זאת הודיע ועד העובדים על שביתה כוללת בחברה ואסר על העובדים להתייצב לשימועים הללו. בימים האחרונים פוטרו 12 מהעובדים, לאחר שלא התייצבו לשימועים בהוראת הוועד.

הפגנה של עובדי תרכובות ברום השבוע בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הפגנה של עובדי תרכובות ברום השבוע בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

מכתב פיטורים שקיבל אחד העובדים ( ) ( )
מכתב פיטורים שקיבל אחד העובדים( )

"נכנסתי לאשפוז יזום כדי לעבור צנתור בשל בעיה בעורקי הרגליים", סיפר עופר כהן ל-ynet על הדרך שבה קיבל את מכתב הזימון לשימוע. "דיווחתי מראש לאגף כוח אדם בחברה שאהיה מאושפז".

 

לאחר שיצא מהניתוח והתאושש, נסעה אשתו של כהן לביתה ופגשה שם את בנה וזה סיפר לה כי אדם הגיע לבית ושאל היכן אבא. "הבן שלי ענה שאני מאושפז בבית החולים ואז הוא נתן לו ביד מעטפה עם מכתב מצולם".

 

במעטפה היה מכתב הפיטורים של כהן מחברת כיל. "הבן שלי קרא את המכתב ונלחץ מאוד. הוא היה נסער ולא הפסיק לבכות. מה פתאום לפטר אותי אחרי 22 שנות עבודה?", שאל העובד.

 

כהן, בן 45 ואב לשלושה ילדים, החל לעבוד בחברה בתור מפעיל מתקנים ובהמשך היה ממקימי יחידת הבטיחות של המפעל. כיום הוא משמש כראש מדור חירום במערך צוותי החירום. הוא מספר כי ידע שהוא בין המועמדים לפיטורים.

 

"אין לי בעיה כל עוד המלחמה היא מולי, אבל אין צורך לערב ילד בן 12", אמר כהן. "אשתי והבן הגדול מעורבים בנושא וזה לא היה מפתיע אותם, אבל הקטנים לא מבינים ולא בקיאים בניואנסים. העיתוי היה ממש רע, במובן שהילד היה צריך להיחשף לזה בגיל כזה. הסתרתי את הנושא גם מההורים שלי, הם חולי לב. השתדלתי לא לערב אותם, אבל זה באמת גועל נפש".

 

"אין ספק שזה פוגע, נתתי את נשמתי לעבודה", הוא מספר. "הגעתי לניתוח ברגע האחרון לאחר שמשכתי את זה יותר משנה בגלל עיסוקים שהיו לי בעבודה. במשך 22 שנה אפשר לספור את חופשות המחלה שלקחתי על יד אחת. זה מאוד מעציב ופוגע לקבל כך את מכתב פיטורים, דרך חברה חיצונית שמגיעה אלינו הביתה. לא קל לאבד מקום עבודה. אני מקווה שרוע הגזרה ישתנה ושאנשים יתפכחו. זו חברה רווחית מאוד".

 

במקרה אחר חשמלאי בן 52 פונה לבית החולים סורוקה לאחר שלקה בלבו יום לפני השימוע המתוכנן. איזבל זידאני, רעייתו של העובד, העידה גם כן על חוסר הרגישות שבה נעשה הליך הפיטורים. "הוא היה בבדיקה והילד שלנו, בן 16, היה לבד בבית", סיפרה. "דפקו פתאום בדלת ושאלו איפה ההורים, והוא ענה שאבא בבדיקה ושאימא לא נמצאת. הוא שאל מי הם והם אמרו לו שהם הביאו מכתב פיטורים לאבא ושכדאי שייקח אותו, אחרת אבא יהיה בצרות יותר גדולות".

 

זידאני הוסיפה וסיפרה כי בעלה עובד במפעל 27 שנה בתור חשמלי מוסמך. היא סיפרה כי הוא הרגיש רע במהלך התקופה האחרונה, אך להערכתה הלחץ הוא זה שהכריע אותו. "הוא נדרש להישאר בבית בשבועיים האחרונים בהנחיית הקרדיולוג והרופא", סיפרה. "הבוקר יצאתי לעבודה ובסביבות 12:00 קיבלתי טלפון מחבר שלו שאמר לי שבעלי התאשפז לאחר שחש בלבו. ברור שיש קשר ללחץ שאנחנו נמצאים בו. איך אפשר להישאר שפוי ובריא במצב כזה?".

 

יו"ר ועד העובדים, אבנר בן-סניור, אמר ל-ynet: "כולם בלחץ. כל הזמן אני מקבל פניות מעובדים ובני משפחה ששואלים אותי מה עושים ומה יהיה. המילה האחרונה עוד לא נאמרה גם לגבי העובדים שפוטרו, יש לנו חודש וניאבק עד הרגע האחרון".

 

עובדי מפעלי ים המלח, גם הם מקבוצת כיל, הצטרפו היום למאבק וסגרו את שערי המפעל. באספה שקיימו הבוקר החליטו העובדים פה אחד להצטרף לשביתה, אם תוכרז, במסגרת המאבק של כל עובדי הקבוצה. ארמונד לנקרי, יו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח, אמר כי "עובדי מפעלי ים המלח מתייצבים לצדם של עובדי מפעל תרכובות הברום מתוך הבנה שכולנו מקשה אחת וחובתנו למנוע מהלך חד-צדדי זה".

 

מההסתדרות נמסר כי "מדובר במאבק סולידריות שבו שותפים כל מפעלי קבוצת כימיקלים לישראל שבבעלות עידן עופר, ובהם עובדי מפעל רותם אמפרט, שהפסיקו הבוקר את כל פעילות ייצוא הפוספטים לנמל אשדוד ומשם ליעדים שונים ברחבי העולם, וכן עובדי מפעל פריקלס שמנעו בתחילת השבוע את פעילות השינוע של המשאיות".

  

תגובת החברה: לא מסרנו מכתבים לקטינים

קבוצת כיל היא בעלת הזיכיון להפקת מוצרים ממי ים המלח. המוצר העיקרי שמפיקה החברה הוא אשלג, שהוא מוצר מרכזי בתעשיית הדשנים שנחשב למבוקש מאוד בעולם ומניב לה רווחים אדירים. לחברה שישה מפעלים, שבהם מועסקים כ-4,000 עובדים: מגנזיום, ברום, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט, פריקלס ומפעלי תובלה.

 

בחודשים האחרונים ניהלה החברה מאבק עיקש נגד מסקנות ועדת ששינסקי, ואף איימה לאחר פרסום המלצות הביניים של הוועדה כי אם יוטל עליה מס רווחי יתר, כפי שהמליצה הוועדה, היא תפסיק להשקיע בישראל ותסגור מפעלים המעסיקים מאות ואלפי עובדים.

 

בוועד העובדים טענו כי ההנהלה סירבה להצעות פשרה וניצלה את התחייבות העובדים לשקט תעשייתי בזמן המו"מ, כדי לבצע פעולות חד-צדדיות המפרות את הסכם הקיבוצי, בהן ביטול הסעות בשעות נוספות, קיצוץ בתקנים, סגירת מתקן ושליחת עובדים הביתה ללא משכורת. מנגד, בהנהלה טענו כי העובדים הם אלו שהכשילו את המו"מ וסירבו לכל הצעת פשרה.

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כתב בתגובה לעובדי מפעלי הברום: "כמו שהיה בעבר, גם היום אנחנו אתכם בכל לבנו. אתם מנהלים מאבק צודק מאין כמותו נגד פיטורים שרירותיים שמובילה הנהלה שאינה מבינה מהי מחויבות לעובדים שבזכותם קיים המפעל. כמו שמנעתי את מכירת כי"ל ל'פוטאש' כדי להגן עליכם, כמו שפעלתי לשנות את מסקנות ועדת ששינסקי 2 כדי למנוע את סגירת מפעל המגנזיום, כך גם הפעם, נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי להגן עליכם. אתם לא לבד".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' מהעבודה מסרה כי "מדובר ב-140 עובדים מצוינים ומסורים, שאין לאף אחד שום טענה על הביצועים שלהם. הדבר היחיד שקרה הוא שכיל החליטה לנהל מלחמה נגד המדינה ונגד דו"ח ששינסקי עוד לפני שהוא יושם. להתנות כל מענק וכל הטבה ממשלתיים בשמירה על משרות".

 

ח"כ מירי רגב, שסיירה היום בדרום וביקרה במאהל המחאה שהקימו העובדים מחוץ למפעל תרכובות ברום בנאות חובב, אמרה כי שוחחה עם לשכת ראש הממשלה נתניהו כדי שינחה את הראל לוקר לטפל בעניין, ולדבריה הוא אכן הנחה אותו לעשות זאת. "המטרה היא להגיע למצב שבו תגובש תוכנית הבראה משקובלת על כולם", אמרה רגב. "אנחנו רוצים למנוע כרגע את כל הפיטורים ושההנהלה תשב יחד עם ההסתדרות ויו"ר ועד העובדים כדי למצוא את הפתרון הנכון לכולם".

 

מחברת כימיקלים לישראל נמסר בתגובה: "לאחר שוועד העובדים פוצץ את המו"מ בשבוע שעבר, הורה הוועד לעובדים שזומנו לשימוע לפני פיטורים לא להגיע לשימוע ולהתחמק מכל ניסיון של ההנהלה ליצירת קשר עמם. בכך הוביל הוועד לוויתור על הזכות לשימוע אישי על-פי חוק ואילץ את החברה לקבל החלטה על המשך העסקתם בחברה אף ללא קיום שימוע.

 

"לנוכח סירוב העובדים להגיע למפגשים, נאלצה החברה לשלוח באמצעות שליח מיוחד מכתבים אישיים לעובדים הכלולים ברשימת המפוטרים. על אף הקושי הטמון בהליך זה, הוא נעשה תוך התחשבות ורגישות ונקיטת כל האמצעים למניעת פגיעה בכבודו של העובד. באף מקרה לא מסרו השליחים את המכתבים לקטינים, ובמקרה שאיש לא היה בבית הודבקו המכתבים על הדלתות. אנו מצפים כי ועד העובדים ינהג באותה הרגישות ויגלה את אותה האחריות וזאת תוך כיבוד החוק וציות לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הפגנת העובדים בבאר שבע, השבוע
צילום: הרצל יוסף
מומלצים