שתף קטע נבחר

פוזר פרלמנט תימן: 'המורדים שולטים במדינה'

המורדים המקורבים לאיראן, שאילצו את הנשיא להתפטר, הודיעו כי ירכיבו מועצה שתחליף אותו ותנהל את ענייני המדינה בשנתיים הקרובות. מחוזות בדרום תימן כבר הודיעו כי יסרבו לסור למרותו של הממשל המרכזי

הושלמה ההפיכה בתימן: המורדים בתימן, שהביאו באחרונה להתפטרות הנשיא עבד רבו מנסור האדי, הודיעו היום (ו') כי הם מפזרים את הפרלמנט, והפכו בכך את חילופי השלטון במדינה לעובדה מוגמרת. בהודעה טלוויזיונית הם הצהירו כי בכוונתם להרכיב מועצה נשיאותית בת 151 צירים, והיא תנהל את ענייני המדינה בשנתיים הקרובות. "אנחנו משתלטים על תימן", הם הצהירו. המורדים החות'ים בני הזרם הזיידי, הקרוב לאיסלאם השיעי, נהנים מיחסים טובים עם איראן השיעית ועם בן טיפוחיה חיזבאללה, ורוחשים שנאה לישראל.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

מורדים חו'תים בבירה צנעא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורדים חו'תים בבירה צנעא(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המורדים כבר השתלטו על הבירה לפני יותר משבועיים וכלאו את הנשיא במעצר בית. בהודעתם היום מהארמון בבירה צנעא, הם הכריזו גם כי פרלמנט חדש בן 551 צירים יוקם על-ידי "ועדות המהפכה", והצהירו: "זה עידן חדש שיביא את תימן לחוף מבטחים". הם החליטו לצאת בהכרזה זו ימים ספורים לאחר קריסת המגעים בינם לבין השלטון בתיווך האו"ם.

 

גורמים שהיו מעורבים בשיחות סיפרו כי החות'ים התעקשו על הקמת מועצה נשיאותית עם נציגים מצפון תימן ומדרומה. מנגד, נציגי המפלגות הפוליטיות בתימן דרשו כי המיליציות של החות'ים יסוגו מארמון הנשיאות ומהאזור החשוב בבירה וישחררו את האדי, אולם לבסוף הצדדים לא הגיעו להסכמה.

 

תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שהודח ב"אביב הערבי": למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.

 

המורדים החות'ים הם בני הפלג הזיידי, שיש לו זיקה לאיסלאם השיעי. הם משתייכים לתנועה החות'ית, שנוסדה על ידי באדר

א-דין אל-חות'י ונקראת על שמו. המיעוט השיעי בתימן (35% מתושבי המדינה) טוען זה שנים לקיפוח מצד הרוב הסוני (65%), ומאז שנות ה-90' הוא ניהל כמה סבבים של מרידות, בעיקר בצפון המדינה. 

 

החות'ים מנסים להצטייר כתנועה פוליטית המבקשת למגר את השחיתות, ובכך מנסים לבדל את עצמם מתנועות שיעיות אחרות, הנתפשות ככאלה המעוניינות להפיץ את האיסלאם השיעי במדינות הסוניות ולחולל בהן מהפכה דתית. החות'ים רואים במדינת היהודים אויבת של ממש, והסמל שלהם אף כולל את הכיתוב "מוות לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומך התנועה החות'ית
צילום: רויטרס
מומלצים