שתף קטע נבחר

מבוכה: הדמוקרטים מתלבטים אם להחרים את נאום נתניהו, האחדות סביב ישראל נסדקה

אחרי הודעת סגן הנשיא ביידן על החרמת נאום ראש הממשלה מאיימים הרפובליקנים בקמפיין נגד מחרימי הנאום. הדמוקרטים מתווכחים בינם לבין עצמם אם צריך להחרים את האירוע או רק לדרוש לבטלו. הדילמה שלהם: האם לתמוך בנשיא, להצטייר כאנטי-ישראלים, ולאבד קולות?

בעוד אובמה לא ייפגש עם נתניהו כדי "להגן מפני פוליטיזציה", ממשיך נאומו הצפוי של ראש הממשלה בקונגרס לייצר סערה בפוליטיקה האמריקנית ופוגע באחדות הבין-מפלגתית מאחורי ישראל. צירי קונגרס דמוקרטים רבים הודיעו שהם שוקלים לא להופיע לנאום המתוכנן של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס ב-3 במרס, כדי לאלץ אותו לבטל את ההופעה או לדחות אותה עד לאחר הבחירות. זאת, במפגן תמיכה בנשיא ברק אובמה שהביע את מחאתו לנאום. כעת הרפובליקנים נכנסים לתמונה ומאיימים בקמפיין פוליטי נגד חברי קונגרס דמוקרטים שלא יגיעו לאירוע.

 

 

סגן הנשיא ג'ו ביידן הודיע שלא יגיע לקונגרס בעת נאומו של נתניהו, ואילו אובמה הודיע כי לא יקבל את נתניהו בבית הלבן במהלך ביקורו, זאת, כדי למנוע מראית עין של התערבות בבחירות בישראל. הנשיא ברק אובמה הזהיר לפני כמה ימים כי הנאום המתוכנן של נתניהו עלול לפגוע באחדות הבין-מפלגתית בארצות הברית מאחורי ישראל ובפוליטיזציה של היחסים בין ארצות הברית לישראל, והחשש הזה הופך למציאות. כעת ניצבים הדמוקרטים מול דילמה קשה שבין תמיכה במנהיגם לבין תמיכה בבת בריתם, ועליהם להחליט אם לתמוך באובמה בחזית מול נתניהו, ובכך למעשה למצוא את עצמם נתפשים כאנטי-ישראל.

נתניהו בנאומו הקודם בקונגרס האמריקני, בשנת 2011 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו בנאומו הקודם בקונגרס האמריקני, בשנת 2011(צילום: AFP)

רוצה להגן מפוליטיזציה של היחסים. אובמה עם נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצה להגן מפוליטיזציה של היחסים. אובמה עם נתניהו(צילום: AFP)
 

רוב יהודי ארה"ב (70%) מצביעים למפלגה הדמוקרטית, והיהודים הרפובליקנים רואים במחלוקת סביב נאום ראש הממשלה הזדמנות למשוך אליהם קולות מתוך הקהילה. כעת הופכת ישראל לכדור משחק בפוליטיקה הפנימית האמריקנית, והאחדות סביב ישראל מתחילה להיסדק במהירות.

 

הרפובליקנים מאיימים ב"בליץ" נגד דמוקרטים שיחרימו את הנאום השנוי במחלוקת. יו"ר הקואליציה היהודית של המפלגה הרפובליקנית, מט ברוקס, הזהיר: "אנחנו נקדיש כמה אמצעים שיידרשו כדי להבטיח שכולם יהיו מודעים לעובדה שהאנשים האלה בחרו באינטרסים מפלגתיים ועמדו לצד הנשיא אובמה".

 

"סטירת לחי לידידי ישראל"

הנציג הרפובליקני ג'ו וילסון מדרום קרוליינה אמר לסוכנות הידיעות AP כי הדמוקרטים בסנאט "עושים טעות הרת אסון" בכך שהם מוחים נגד נאומו של נתניהו. "באופן מסורתי, תומכי ישראל נהגו באופן שווה בתמיכתם במועמדים משתי המפלגות", אמר. "אבל עכשיו הדמוקרטים סוטרים בפניהם של ידידי ישראל".

 

הדמוקרטים מתנגדים לנאומו של נתניהו משלוש סיבות עיקריות. הראשונה - הזמנתו של ראש הממשלה לקונגרס האמריקני מהווה מעין נזיפה בנשיא אובמה. הסיבה השנייה היא שמועד הנאום, שבועיים בלבד לפני הבחירות בישראל, נתפש כחלק מקמפיין הבחירות של נתניהו, והסיבה השלישית היא שנתניהו יביע תמיכה גורפת בסנקציות נוספות נגד איראן, בעוד ממשל אובמה טוען כי סנקציות נוספות עלולות להכשיל את המשא ומתן הגרעיני. יש דמוקרטים שדווקא מאמינים שיש להגביר את הסנקציות נגד איראן, אולם התנהלותו של נתניהו גרמה להם להתייצב מאחורי עמדת הנשיא בנושא.

 

גם הוא לא יגיע לנאום. ביידן ונתניהו (צילום: AFP, אלכס קולומויסקי) (צילום: AFP, אלכס קולומויסקי)
גם הוא לא יגיע לנאום. ביידן ונתניהו(צילום: AFP, אלכס קולומויסקי)
  

הנאום גורם לפיצול גם בתוך המפלגה הדמוקרטית, כאשר הצירים בקצה השמאלני ביותר במפלגה לוחצים להחרים את הנאום, בעוד הצירים שידועים יותר בתמיכתם בישראל מבקשים לבטל את הנאום כדי לעצור את הסחף. בפגישה עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והשגריר רון דרמר, הציעו שבעה צירים דמוקרטים שנתניהו יגיע לנאום באיפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית החזקה ביותר בארצות הברית, ויפיץ את עמדתו בנושא איראן, אבל יבטל את נאומו בקונגרס וייפגש אתם בחדרי חדרים לליבון הנושא האיראני. הם האשימו את נתניהו שהוא מאלץ אותם לבחור בין תמיכתם העמוקה בישראל לבין נאמנותם לנשיא שלהם.

 

כאמור, לשכתו של ביידן הודיעה אתמול כי סגן הנשיא לא יגיע לנאומו של נתניהו בקונגרס, והסבירה כי הוא ישהה בחו"ל באותו תאריך - מבלי למסור את היעד המדויק של נסיעתו. עוד נטען בהודעתה כי הנסיעה תוכננה עוד לפני הודעת נתניהו על הנאום. בימים האחרונים כבר דווח כי ביידן מתלבט אם להגיע לנאום, אף שהוא נחשב לאחד התומכים הגדולים של ישראל בממשל אובמה. זאת, לאחר שמוקדם יותר השבוע הודיע דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט שלביידן אין תוכניות בלו"ז שלו לשבוע הראשון של מרס. בנאומים מסוג זה לרוב יושב סגן הנשיא על הבימה ליד יו"ר בית הנבחרים, וההיעדרות שלו תהיה מכה קשה לנתניהו.

 

גם בקרב ראשי הקהילה היהודית נרשמת מורת רוח: ראש הליגה למניעת השמצה, אברהם פוקסמן, הפך למנהיג היהודי הראשון היוצא בפומבי בקריאה לראש הממשלה לבטל את הנאום שלו בקונגרס. בראיון לעיתון היהודי "פורווארד" הוא הביע חשש כי היחסים בין ארה"ב וישראל "נחטפו על ידי פוליטיקה" והוסיף: "יש צורך באתחול ויש צורך בהצהרות של מבוגרים כי זו לא הייתה הכוונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו בקונגרס לפני כ-4 שנים
צילום: רויטרס
מומלצים