שתף קטע נבחר

הונאת ענק בבנק HSBC בשווייץ: סייע ללקוחות להעלים מסים

תחקיר שפורסם בכלי תקשורת הגדולים בעולם המבוסס על מסמכים שהדליף עובד הבנק לשעבר מגלה שהבנק הציע ללקוחות דרכים להימנע מתשלום מסים

בנק HSBC בשווייץ סייע ללקוחותיו העשירים להעלים מסים בהיקף עצום. כך עולה מתחקיר של BBC, גרדיאן, לה מונד ועיתונים נוספים שפורסם אמש (יום א'). התחקיר מבוסס על מסמכים ובהם פרטים של 100 אלף לקוחות הבנק שגנב ב-2007 מומחה מחשבים שעבד בו.

 

עוד חדשות בעולם:

להרגיש אשם: ילדים מתנצלים על טרור

ר"מ יוון מציג: חשמל ומזון חינם לעניים

אחרי 54 שנה: נמצא מטוס הכדורגלנים שנעלם

 

בבנק, השני בגודלו בעולם, הודו כי כמה לקוחות הפרו כללי סודיות כדי לפתוח חשבונות, אך הבהירו כי "הנהלים שונו באופן מהותי". המסמכים הכוללים פרטי לקוחות מיותר מ-200 מדינות מוכיחים בין היתר שהבנק יצר קשר עם לקוחותיו ב-2005 והציע להם דרכים להימנע ממסים על חסכונות של אזרחי האיחוד האירופי בשווייץ.

 

ב-HSBC אמרו כי השלוחה השווייצרית לא שולבה באופן מלא בבנק הענק מאז נקנתה ב-1999, ואפשרה סטנדרטים "נמוכים משמעותית" של תאימות.

 

עיתון "הגרדיאן" דיווח כי המסמכים הראו כי הבנק השווייצרי התיר באופן שגרתי ללקוחות למשוך "הררי" מזומנים, לעתים במטבעות זרים שחלקם היו בשימוש מועט בשווייץ, ושיווקו תוכניות שככל הנראה אפשרו ללקוחות עשירים להימנע מתשלום מסים אירופיים ואף קשר קשר להסתיר חשבונות בלתי מוצהרים מרשויות המס בשווייץ.

 

לפי המסמכים שהודלפו, ישראל מדורגת שישית ברשימת המדינות שאזרחים שלה החזיקו בכמות הכסף הגדולה ביותר. שווייץ, בריטניה, ונצואלה, ארה"ב וצרפת - הן חמש הראשונות. הישראלים החזיקו בחשבונות השוויצרים בסכום כולל של 10 מיליארד דולר. סכום הכסף הגדול ביותר שהחזיק ישראלי הוא 1.5 מיליארד דולר, ישראלים אחראיים לפתיחתם של 9,769 חשבונות בנק בשוויץ, 6,554 לקוחות קשורים לישראל. בין השמות שאוזכרו במסמכים שהודלפו מופיע היהלומן בני שטיינמץ ומשפחתו.

 

בבנק אמרו כי תעשיית הבנקאות בשווייץ, הידועה בחשאיותה, פעלה באופן שונה בעבר וגרמה לכך של-HSBC היו כמה לקוחות "שאולי לא היו תואמים לחלוטין עם חובות המסים שלהם". בבנק הפרטי, במיוחד בשלוחתו השווייצרית, נעשה "שינוי רדיקלי" בשנים האחרונות.

 

ב-HSBC מסרו כי מספר החשבונות בבנק השווייצרי הפרטי ירד מ-30,412 ב-2007 ל-10,343 בסוף השנה שעברה וטענו כי הם משתפים פעולה עם הרשויות החוקרות את ענייני המס.

 

הנתונים סופקו על ידי הרב פלסיאני, עובד IT לשעבר בבנק השווייצרי. HSBC טען כי פלסיאני הוריד פרטים על חשבונות ולקוחות בין סוף 2006 לתחילת 2007. הרשויות הצרפתיות השיגו נתונים על אלפי לקוחות וחלקו אותם עם רשויות

המסים במדינות אחרות, כולל ארגנטינה.

 

שווייץ הגישה כתב אישום נגד פלסיאני בגין ריגול תעשייתי והפרת חוקי הסודיות של המדינה. פלסיאני אמר בעבר לסוכנות רויטרס כי הוא חושף שחיתויות המנסה לסייע לממשלות לעקוב אחר אזרחים שמשתמשים בחשבונות השווייצרים כדי להעלים מסים.

 

חלק מפרטי הרשימה פורסמו בעבר. שמותיהם של 2,000 אזרחים יוונים שלהם חשבונות ב-HSBC פורסמו ב-2010 ברשימה שכונתה "רשימת לגארד" על שם שרת האוצר לשעבר, כריסטין לה-גארד, כיום יו"ר קרן המטבע הבינלאומית. צרפת העבירה את השמות ליוון כדי לסייע לפשוט על מעלימי המסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים