שתף קטע נבחר

כמה יש להם בבנק? עבדאללה 41 מיליון דולר, אל מקפירסון: 12.2 מיליון

רשימת הידוענים שהחזיקו חשבונות בבנק HSBC השוויצרי כוללת שמות כמו עבדאללה מלך ירדן, סוחר הנפט הקנדי-ישראלי יונתן קולק, השחקנית ג'ואן קולינס ודוגמנית העל אל מקפירסון. רשות המסים: נבדוק אם החשבונות דווחו

רשימת בעלי החשבונות בבנק HSBC השוויצרי, שפרסם ארגון העיתונאים הבינלאומי ICIJ, כוללת גם לקוחות עשירים ומפורסמים, ביניהם מנהיגי מדינות, אמנים מפורסמים, בנקים ידועים ועוד.

 

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

>>> ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet 

 

סוחר הנפט יונתן קולק: 100 מיליון דולר

הארגון פרסם 61 שמות ידועים ברשימה, מצוי שמו של "ישראלי" אחד - סוחר הנפט הקנדי יונתן קולק. קולק, המחזיק בדרכון ישראלי ובאזרחות קנדית, הוא אחיינו של טדי קולק, ראש עיריית ירושלים לשעבר. לטענת הארגון, קולק החזיק בשנים 2007-2006 למעלה מ-100 מיליארד דולר בכ-10 חשבונות שונים שבהם הוא היה המוטב העיקרי.

 

המלך עבדאללה: 41.8 מיליון דולר

המלך עבדאללה של ירדן מופיע אף הוא ברשימה. עבדאללה ירש את כס המלוכה ב-1999 עם מותו של אביו, המלך חוסיין. לפי האתר הרשמי של המלך, הוא קרוב משפחה ישיר של הנביא מוחמד, 41 דורות אחורה. הוא חצי בריטי, מנישואי אביו לנסיכה מונא. הוא הפך ללקוח HSBC ב-2006 והיה קשור לחשבון לקוח שנפתח ב-2004 תחת שמו של בכיר בארמון המלוכה הירדני. הסכום המירבי בחשבון היה 41.8 מיליון דולר.

 

 

המלך מוחמד: 9.1 מיליון דולר

המלך מוחמד של מרוקו עלה לכס המלוכה ב-1999 לאחר מותו של אביו, המלך חסן השני. הוא איש עסקים ובנקאי מוביל בארצו ומשפחת המלוכה היא מחזיקת המניות הפרטית הגדולה ביות בכלכלת מרוקו. מגזין פורבס דיווח ב-2014 שהמלך מוחמד הוא בן המלוכה העשיר ביותר בקרב עשירי אפריקה, עם הון שמוערך ב-2.1 מיליארד דולר.

 

הוא הפך ללקוח HSBC ב-2006. לפי התיקים הפנימיים של הבנק, המלך היה קשור לחשבון בנק שהיה קשור לחמישה חשבונות שביחד נאמדים ב-9.1 מיליון דולר ב-2006-1007.

 

הבנקאי אדמונד ספרא: 5.3 מיליון דולר

אדמונד יעקב ספרא המנוח, הבנקאי ואיל ההון היהודי, בן למשפחת בנקאים יהודית מחאלב שבסוריה, היה ידוע כשחקן ענק בעולם הבנקאות, והקים רשת בנקים בברזיל, שוויץ וארה"ב. הוא גם היה פילנתרופ ותרם רבות למפעלי צדקה וחינוך בארץ. ב-1999 הוא מכר את שתי החברות לבנקאות פרטית Republic New York Corporation ו-Safra Republic Holdings לבנק HSBC לונדון תמורת 10.3 מיליארד דולר במזומן. כתוצאה מכך, רכוש לקוחותיו של ספרא ברחבי העולם הועבר לסניף הבנקאות הפרטית של HSBC בשוויץ. כעבור כמה חודשים נספה ספרא בשריפה שפרצה בפנטהאוז היוקרתי שלו במונקו, בהיותו בן 67.

 

שמו נקשר לשבעה חשבונות לקוחות ב-HSBC, ארבעה מהם נפתחו ב-1988, שניים ב-1989 ואחד ב-1999. מהם ארבעה נסגרו בין 1999 ו-2006. חשבונות הלקוח הפעילים כללו ב-2006-2007 כ-5.3 מיליון דולר. אשתו לילי ספרא היתה מחזיקת חשבון לא בלעדית בחשבון לקוח אחד, חשבון שנפתח 26 יום לאחר מותו, וכלל 4.6 מיליון דולר ב-2006-2007, לפני שנסגר.

 

יזם הנדל"ן אלפרד טאובמן: 13,706 דולר

עוד מופיע ברשימה המיליארדר אלפרד טאובמן, יזם נדל"ן ופילנתרופ יהודי אמריקני ממישיגן, חלוץ הקניונים המודרניים וידוע בכינויו "אגדת הקמעונאות". הוא בן להורים שהיגרו לארה"ב מביאליסטוק שבפולין, ואיבדו את כל רכושם במשבר הכלכלי הגדול של שנות ה-30 של המאה הקודמת, מה ששלח את טאובמן בן ה-9 לעבוד כדי לפרנס את משפחתו. טאובמן, יו"ר סות'ביס לשעבר, נקנס ב-7.5 מיליון דולר ב-2002 וישב 10 חודשים בכלא לאחר שחבר מושבעים בניו יורק הרשיע אותו בהטיית מכירות פומביות.

 

הוא קשור לשישה חשבונות ב-HSBC שוויץ, מתוכם הוא רשום כבעל הזכות, שנסגרו ב-2007. אחד מחשבונותיו כלקוח נפתחו ב-1998 וכלל כ-13,706 דולר ב-2006-2007.

 

השחקן כריסטיאן סלייטר: חשבון על שם קפטיין קירק

השחקן ההוליוודי כריסטיאן סלייטר גם הוא מבין הלקוחות המפורסמים של הבנק. שמו נקשר עם חשבון בבנק שכותרתו "קפטיין קירק", על שם הדמות מסדרת הטלוויזיה "מסע בין כוכבים". החשבון נפתח ב-1996 ונסגר ב-1997, והיה משוייך לשתי כתובות: האחת בארה"ב, ונקשרת לפירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג, והשנייה בבריטניה.

כריסטיאן סלייטר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כריסטיאן סלייטר(צילום: MCT)

 

הכדורגלן דייגו פורלאן: מיליון דולר

הכדורגלן דייגו פורלאן, חלוץ בקבוצת סרזו אוסקה ובנבחרת אורוגוואי ולשעבר שחקן קבוצת מנצ'סטר יונייטד וקבוצת אתלטיקו מדריד, הפך ללקוח של בנק HSBC בשנת 2006, כששיחק בקבוצת הכדורגל ויאריאל בספרד. הוא היה קשור לשני חשבונות לקוח שביחד הכילו ארבעה חשבונות בנק בסך 1.4 מיליון דולר ב-2006-2007.

 

הטניסאי מאראט סאפין: 4.87 מיליון דולר

מאראט סאפין הוא טניסאי עבר שפרש מהענף ב-2009 לאחר שהגיע למספר 1 בדירוג העולמי לגברים בשנת 2000, ובאמתחתו שני גביעי גראנד סלאם: אליפות ארה"ב הפתוחה ב-2000 ואליפות אוסטרליה הפתוחה ב-2005. במהלך קריירת הטניס שלו סאפין התגורר בגן העדן למסים, מונקו. לפי תיקי HSBC, הוא הפך לקליינט הבנק ב-2005 ונקשר לחשבון שכלל שלושה חשבונות שנאמדו ביחד ב-4.87 מיליון דולר ב-2006-2007.

 

המעצבת דיאן פון פירסטנברג: 6.7 מיליון דולר

מעצבת האופנה היהודיה דיאן פון פירסטנברג, לשעבר נסיכה, נולדה בבלגיה וחיה בארה"ב, התפרסמה כשנישאה לנסיך הגרמני אגון לבית פירסנטברג. את השמלות שבעיצובה לובשת, בין היתר, גם הדוכסית מקיימברידג', קייט מידלטון, חובבת של עיצוביה. אביה נולד ברומניה ואמה, ליליאן נחמיאס, היתה ניצולת שואה ילידת יוון שהיתה אסירה באושוויץ, עליה סיפרה פון פירסטנברג כיצד שרדה את המפגש עם מלאך המוות, ד"ר יוזף מנגלה.

 

פון פירסטנברג קשורה לארבעה חשבונות לקוח ב-HSBC, שניים נפתחו ב-1988 ונסגרו ב-1996 וב-2003, ושניים שנפתחו ב-1994 ונסגרו ב-2002. בחלקם היא היתה רשומה כבעלת הזכות ובחלקם היתה רשומה אמה כבעלת הזכות ומאוחר יותר הושבתה. חלק מחשבונותיה כללו כ-6.7 מיליון דולר ב-2006-2007.

 

דוגמנית העל אל מקפירסון: 12.2 מיליון דולר

דוגמנית העל והיזמית האוסטרלית, אל מקפירסון, החלה לדגמן ב-1982 ובמהרה החלה לכבוש את שערי מגזיני האופנה, כולל "אל". היא התפרסמה ב-1986, כשדמותה התנוססה על שער מגזין בגדי הים Sports Illustrated, ותוך זמן קצר היתה ידועה כאחת מהאמזונות, דוגמניות העל של שנות ה-90, לצד נעמי קמפבל, סינדי קרופורד וקלאודיה שיפר. ב-1990 השיקה את קו הלאנז'רי הראשון שלה, "אל מקפירסון אינטימטס" והמשיכה לעצב אופנה תחתונה מאז. ב-1994 השיקה את סוכנות הדוגמניות שלה והפיקה קלטות וידאו להתעמלות.

אל מקפירסון ()
אל מקפירסון
 

היא נקשרת לשבעה חשבונות לקוח ב-HSBC . היא בעלת הזכות בחמישה מהם, בעוד שהשניים הנוספים לא מפרטים את התפקיד הספציפי שהיה לה בקשר אליהם. ארבעה חשבונות לקוח, שהיו עוד פעילים ב-2008, נקשרו ל-25 חשבונות בנק שביחד נאמדו ב-12.2 מיליון דולר נכון ל-2006-2007. שלושה מהחשבונות בהם היא היתה בעלת זכות נסגרו ב-2000, 2001 ו-2004 בהתאמה.

 

השחקנית ג'ואן קולינס: שני חשבונות

ג'ואן קולינס, השחקנית הבריטית היהודיה למחצה, ידועה יותר מכל מתפקידה כאלכסיס המרשעת בסדרת הטלוויזיה "שושלת". היא מחזיקה בדרכון בריטי וקשורה לשני חשבונות לקוח ב-HSBC, אחד נפתח ב-1993 ונסגר ב-1996 ומתקשר לבן משפחה אחד של קולינס, והשני נפתח ב-1998 ונסגר ב-2000.

ג'ואן קולינס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ואן קולינס(צילום: רויטרס)

 

הקומיקאי גד אלמלח: 81,247 דולר

גד אלמלח, קומיקאי ושחקן יהודי-צרפתי מפורסם, נולד במרוקו, עקר לקנדה וב-1992 עבר לפריז. הוא התפרסם בהופעות יחיד החל מ-1997 ומאוחר יותר בתפקידים בקומדיות. הוא היה לקוח HSBC מאז 2001. הוא נקשר לחשבון אחד לפחות בשווי 81,247 דולר.

 

הזמר פיל קולינס: 272,191 דולר

הזמר הבריטי פיל קולינס התפרסם תחילה כסולן להקת ג'נסיס ובהמשך זכה בשבעה פרסי גראמי, בפרס אוסקר (על פס קול הסרט "טרזן") ובשני פרסי גלובוס הזהב. הוא החזיק בחלק מבעלות על זכות בחשבון שנשא את שמו ב-HSBC, ונפתח ב-2000. שבעה חשבונות בנק נרשמו תחת שמו של קולינס, והסכום המירבי בהם היה 272,191 דולר.

 

רשות המסים פועלת להשגת הרשימה

ברשות המסים פועלים על מנת להשיג את רשימת השמות של בעלי חשבונות בבנק השווייצרי HSBC. ברשימה מופיעים למעלה מ-6,000 שמות של ישראלים ובעלי דרכון ישראלי ובכוונת רשות המסים לבדוק האם הכספים שהוחזקו בחשבונות אלו חייבים בדיווח לרשות המסים בישראל והאם לקוחות הבנק אכן דיווחו עליהם.

 

בשנים האחרונות פועלות רשויות ברחבי העולם כנגד ניסיונותיהם של בעלי הון להעלים הכנסות תוך ניצול של סודיות בנקאית. במסגרת המאמצים מעבירות המדינות השונות מידע אחת לשנייה על אזרחים זרים שמחזיקים חשבונות בנק במדינה ומפעילות לחץ על מדינות שנחשבות ל"מקלטי מס" (כמו שווייץ) על מנת שיוותרו על עקרונות הסודיות הבנקאית ויחלקו עמן מידע בנוגע לכסף שאזרחיהן מחזיקים בבנקים במדינה.

 

כתוצאה מהלחץ שהפעילו מדינות המערב על שווייץ, דרך ארגון ה-OECD, ערכה מדינה זו רפורמה מקיפה בחוקי הבנקאות שלה - רפורמה שהקלה על ההליכים הטכניים לקבלת מידע על כספים המוחזקים בחשבונות בנק בלתי מדווחים. גם איי קיימן, טריטוריה בריטית שנחשבה במשך שנים למלקט מס בטוח, ערכה לפני כשנתיים רפורמה בחוקי הסודיות שלה בעקבות לחץ בינלאומי.

 

הלחץ להסרת המסך מעל חשבונות הבנק במקלטי המס הוא תוצאה של המשבר הפיננסי שפרץ בשנת 2007 בארה"ב. המיתון הארוך שבא בעקבות המשבר הוביל את מדינות צפון אמריקה ואירופה לחפש בנרות אחר מקורות מימון חדשים לממשלות, שתקציבן יובש בעקבות הירידה בהכנסות ממסים. החיפוש אחר מקורות הכנסה נוספים הוביל את ממשלות המערב להחריף את מאבקן בהעלמות מס.

 

גורם ברשות המסים התייחס היום לחשיפת שמותיהם של לקוחות HSBC ואמר כי "מדובר בהוכחה נוספת לכך שאנחנו חיים בעולם משתנה. על מי שמחזיק חשבון בחו"ל להבין כי אם יש בו כסף שלא דווח עליו לרשות המסים, מוטב לו לפנות כבר עכשיו וליזום הליך גילוי מרצון, מפני שאחרי שתיפתח חקירה הוא כבר לא יוכל לעצור אותה".

 

מדליף הרשימה: עובד בנק לשעבר

ארגון התחקירים הבינלאומי ICIJ פרסם היום רשימה של למעלה מ-100 אלף חשבונות בנק שהוחזקו ב-HSBC. הרשימה כוללת פירוט של החשבונות לפי מדינות והשוואה בין המדינות השונות. מההשוואה עולה כי ישראל היא המדינה השישית בגודלה מבחינת היקף החשבונות המיוחסים לה וכמות הכסף שבהם.

 

נמצאו למעלה מ-6,000 לקוחות הקשורים לישראל בצורה ישירה או עקיפה. הכוונה ללקוחות המחזיקים באזרחות ישראלית, בדרכון ישראלי או קשורים בדרך אחרת לישראל. לקוחות אלו החזיקו סכום כולל של כ-10 מיליארד דולר בכ-9,700 חשבונות. רוב החשבונות היו מזוהים על ידי מספר סידורי, על מנת לשמור על זהותו של בעל החשבון בסוד.

 

הרשימה שפרסם היום ארגון ICIJ (תאגיד בינלאומי המעסיק עשרות תחקירנים), מבוססת על קבצים שהדליף עובד לשעבר בבנק בשם הרווה פלצ'יאני. פלצ'יאני מסר את המידע ב-2008 לרשות המסים הצרפתית על מנת שזו תעשה בו שימוש כדי לאתר העלמות מס, אולם המידע התגלגל בסופו שלדבר גם לידי העיתון הצרפתי "לה מונד". 

 

לטענת ארגון ICIJ, הם הגיעו להסכם לשיתוף פעולה עם ה"לה מונד" שבו העיתון מסר להם את הקבצים ובתמורה הם הפעילו את עשרות התחקירנים החברים בארגון בעבודת הנמלים של איתור השמות, הצלבת המידע, ניתוח הנתונים לפי מדינות ועריכת פרופילים של בעלי החשבונות המרכזיים.

 

השתתף בהכנת הכתבה: אביטל להב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלך עבדאללה
צילום: רויטרס
ארכיון ידיעות אחרונות
אדמונד ספרא
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: AP
ג'ואן קולינס
צילום: AP
מומלצים