שתף קטע נבחר

מנהרת הזמן: חוזרים לצוק איתן

כל שרי הקבינט ידעו על סכנת המנהרות מרצועת עזה והיו שותפים להחלטה של נתניהו ויעלון שלא לפעול בסוגיה. כעת, כשהנושא עלה לסדר היום של הבחירות, כדאי לכל הפוליטיקאים לזכור את חלקם במחדל. דעה

30 יום לבחירות, ומבצע "צוק איתן" - שעבור רבים הוא עדיין פצע פתוח ומדמם - נוחת על השולחן בחבטה. אבל לפני שהמועמדים השונים קופצים על ההזדמנות, כדאי להם לעצור ולחשוב רגע מה חלקם במחדלים שליוו את המבצע.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

שלשום תואר כאן כיצד היה מי שניסה לכסות על מחדלי דרג הפיקוד הבכיר באמצעות טקסי הצל"שים. החגיגות חיפו על תחקירי המבצע שעוד לא הגיעו לידיעת הציבור, תחקירים החושפים פערים חמורים במודיעין שהגיעו עד כדי עימות גלוי בפורום מטכ"ל בין אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן לראש אמ"ן לשעבר אביב כוכבי.

 

בעימות הטיח תורג’מן האשמות, מוצדקות יש לומר, בפערים המודיעיניים על כך שהפוקוס של אמ"ן על עזה לא היה מספק, ולכן איכות המידע והיקפו לגבי הנהגת החמאס, מערכות הפיקוד והשליטה שלו וארסנל הרקטות ארוכות הטווח היו לוקים בחסר.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לגבי המנהרות, במטה הכללי מדקלמים בחודשים האחרונים את ההבדל בין "ידיעה" ל"מודעות‭."‬ כך מנסים להסביר את הפער בין העובדה ששר הביטחון יעלון, למשל, הצטלם בתוך מנהרה של חמאס בשטח ישראל לפני יותר משנה, לבין העובדה ששרי הקבינט לא הפנימו את החומרה שבאיום 32 המנהרות. ראש אמ"ן הציג לחברי הקבינט, ובפרט לנתניהו וליעלון, דו"ח חודשי על התקדמות פרויקט המנהרות. כך שכולם ידעו על הסכנה - כן, גם השר נפתלי בנט. וכולם גם שותפים להחלטת נתניהו ויעלון שלא לפעול בסוגיה.

 

ההימנעות הזאת הפכה מקוממת עוד יותר בעשרת הימים הראשונים של המבצע: ההתרעות על חדירה מבטן האדמה היו קיימות, אבל לא התקבלה שום החלטה לסכלן. רק כאשר 13 מחבלים יצאו מפיר מנהרה ליד קיבוץ סופה הפך האיום למוחשי מתמיד, ולנתניהו וליעלון כבר לא נותרה ברירה אלא להורות לצבא לצאת למבצע קרקעי במקום לחתום על הפסקת אש עם חמאס.

 

מעניין: לפי פרסומים זרים, את חיסול בכירי חיזבאללה והגנרל האיראני מנהיגינו כן מצאו לנכון לבצע - בטרם יוציאו הם לפועל את תוכנית ההשתלטות על רמת הגולן. אבל להורות על פעולה נגד המנהרות, שהיוו איום חמור ומיידי יותר - כאן הם העדיפו להתמהמה.

 

את הביקורת של יואב גלנט, לשעבר אלוף פיקוד הדרום, צריך לראות גם כהזדמנות לסגור חשבון עם אחד משנואי נפשו, שר הביטחון יעלון, על כך שלא רצה כלל לאפשר לו להתמודד על תפקיד הרמטכ"ל. גלנט צריך גם הוא להיזהר עם אמירות לגבי עזה ולשמור על צניעות: מלחמות קצרות כבר לא יהיו כאן כנראה, אז מוטב שלא יתחייב על מה שיעשה במבצע הבא. היחיד שלא הזכיר עד כה את המנהרות ו"צוק איתן" בקמפיין שלו הוא ראש הממשלה - והוא כנראה יודע טוב מאוד למה.

 

אז לפני שכל הפוליטיקאים שלנו נכנסים מרצון לתוך המנהרה הזאת לצורכי קמפיין, כדאי להם לחשוב טוב-טוב מה היה חלקם במחדל, והאם הם ייצאו משם בשלום כמו סגן איתן פונד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחבלי חמאס באחת מהמנהרות
צילום: רויטרס
מומלצים