שתף קטע נבחר

למה לא כדאי לחתום על חוזה שכירות בהודעה

בני זוג שגרים בחו"ל והשכירו וילה בקיסריה, תבעו את השוכרת בטענה כי לא כיבדה את החוזה - שנחתם באפליקציית הוואטסאפ. ביהמ"ש קיבל את עמדתם, ועל הדרך גם קבע כי להודעות מיידיות בטלפון הנייד יש תוקף חוקי

הררים של מילים נכתבו, נכתבות ועוד ייכתבו על תרבות "האינסטנט", המיידיות, שהביאו עמן הטכנולוגיה ומהפכת המידע. הכל זמין כאן ועכשיו, אין סבלנות, נא לקצר ולא "לחפור". ועם זאת, בכל מה שקשור בעולם המשפט באופן כללי, כבר הוכח מזמן שהחיפזון מן השטן - ובעולם הנדל"ן באופן ספציפי, מי שטרח על חוזה מסודר ומקצועי בערב שבת, לא ימצא את עצמו מפונה מהדירה במוצאי שבת.

 

 

באחרונה ניתנה החלטה בבית משפט השלום בחיפה לגבי תביעה שהגישו בני זוג המתגוררים בחו"ל, נגד שוכרת של וילה הנמצאת בבעלותם בקיסריה. במסגרת חוזה השכירות, בני הזוג הגיעו עם השוכרת להסכמה כי היא רשאית להשכיר את הווילה לאירועים יומיים תמורת עמלה. אלא שהסכם השכירות הזה לא נחתם בדרך הרגילה והנפוצה - אלא נכרת בהודעות באפליקציית ה"וואטסאפ".

 

המחלוקת בין הצדדים הייתה לגבי השאלה, האם ההסכם היה לשכירות של חודשיים בלבד או ללא הגבלת זמן. בסופו של דבר, קיבל בית המשפט החלטה חדשה ועקרונית, לפיה גם למסרונים בוואטסאפ יש תוקף חוקי; ובכך קיבל את עמדת התובעים כי החוזה נכרת למשך חודשיים. עוד נקבע כי גם אם השכירות לא הייתה עם מגבלת של זמן - השוכרת סירבה לפנות את הדירה מעל לחודש לאחר מתן הודעה סבירה מצד הבעלים לפנות את הנכס.

 

מטרת החוזה, בעיקר בתחום חשוב כמו שכירות, היא לא רק לקבוע סוגיות בסיסיות של מה גובה שכר הדירה, מתי מסתיימת השכירות, ומי משלם את תשלומי ועד הבית. החוזה נועד לקבוע את אופן ההתנהלות בין הצדדים על פני זמן ממושך, שבו עלולות להתגלע מחלוקות ולהיווצר בעיות.

 (צילום: טל כהן) (צילום: טל כהן)
(צילום: טל כהן)

שיחה קצרה לא תפתור מחלוקות עתידיות

חוזה טוב וממצה אמור לצפות את מרבית הסוגיות הללו (כיוון שאף אחד לא יכול לצפות הכל), ולהגדיר מנגנונים שלפיהם ינהגו הצדדים. אין ספק כי ניסוח רשלני עלול לגרום לקונפליקטים בין הצדדים ולדיונים ממושכים בבתי המשפט.

 

לא רק בעסקה של חברת ענק נדרשת התייחסות לשאלה כיצד מבוטל החוזה, והאם ישנם פיצויים לאחד הצדדים - גם בחוזה שכירות רגיל של דירה ראוי שתהיה לכך התייחסות. חשוב שהסכם שכירות גם יכלול סעיף של בטוחות כמו פיקדון או ערבות בנקאית. הסכם שכירות רגיל יגדיר מי אחראי לתיקונים בדירה.

 

כל משפטן המנוסה בתחומי הנדל"ן והחוזים, יודע שמחלוקות בין השוכר למשכיר בסופו של דבר נוצרות, ולעתים קרובות מדובר ברשימה לא ארוכה של מחלוקות שהן הנפוצות יותר. במצב כזה, כמו שאומר הפתגם, "מה שזול - יקר". כך מוצאים את עצמם הצדדים, שחשבו שבשיחה קצרה ב"וואטסאפ" יוכלו לחסוך לעצמם עריכת חוזה של ממש, מתדיינים בבית המשפט, ובסופו של דבר הוצאותיהם גבוהות בהרבה.

 

לכן, ההמלצה עבור כל מי שעתיד להיכנס לחוזה, בין אם מדובר בשכירות או בתחום מורכב יותר, מאוד פשוטה: אמנם תרבות ה"אינסטנט" אומרת שהכל צריך לקרות מהר ובקצרה, אך חוזה מקצועי למוד ניסיון העבר יהיה דווקא ארוך ומקיף יותר, כדי לכסות את מירב הבעיות האפשריות וירחיק דיירים בעייתיים.

 

הכותב הוא שותף במשרד עוה"ד יוסף ישורון ושות מתמחה בנדל"ן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: גוסטבו הוכמן
עו"ד שחר לוינזון
צילום: גוסטבו הוכמן
מומלצים