שתף קטע נבחר

קיצור שולחן קפוא: הלכות שלג בשבת

שלג זה מוקצה? וכדורי שלג, מותר? מהעושים כשמעיל ספוג בגשם - ומה עושים עם החשמל נופל בעיצומה של השבת? ריכזנו עבורכם את ההלכות הרלוונטיות לשבת החורפית של השנה, כדי שלא תקפאו לשווא

א.

נחלקו גדולי הדורות האם שלג הוא מוקצה (מדין נולד). למעשה, הוא אינו מוקצה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

ב.

אסור לבנות בובות שלג בשבת (מדין בונה).

 

ג.

יש להימנע מעשיית כדורי שלג בשבת, אך מותר לזרוק את השלג עצמו ללא גיבושו לכדור. מותר ללכת על השלג, על אף שהוא נרמס ומתקשה תחת הנעל.

 

ד.

יש להיזהר שלא לסחוט סמרטוטים שיש בהם מים בשבת (מדין דש), ובכלל זה בגדים רטובים. אסור לנער בגדי שבת יקרים או חדשים ממים שעליהם (מדין מלבן). ואם מדובר בבגד מיוחד לגשם, כגון מעיל - מותר לנער אותו מהמים בעדינות, אך לא בחוזקה (מדין סוחט).

 

צולם ביום חול ()
צולם ביום חול

 

מעיל העשוי כולו מפלסטיק, מותר לנערו בחזקה מגשם. מותר לנער את כל הבגדים מהשלג (טרם שהתחיל להימס). אין לתלות בגדים רטובים על ההסקה לייבוש (מדין מבשל).

 

ה.

מותר להשתמש ביונקרס גז בשעון שבת לחימום מערכת הרדיאטורים, אך אסור להפעיל את הברז במטבח כדי לקבל מים רותחים לשתייה וכדומה, משום שבאותו רגע מערכת הגז נדלקת לחימום מים חדשים שנכנסים למערכת.

 

ו.

אם ישנה הפסקת חשמל והדירה מתקררת למעלות נמוכות, מותר לעבור על איסורי דרבנן בשינוי, על מנת לחמם ילדים קטנים או חולה שאין בו סכנה - אותם ואת חדריהם. בכלל זה, מותר לומר לנוכרי להדליק את הגז ולהרתיח מים עבורם (אלה איסורי תורה, אך הותרו לחולה שאין בו סכנה על ידי אמירה לנוכרי).

 

אם נפל העירוב, מותר ליהודי לטלטל עבורם מבתים אחרים, מים חמים בכלי (ברוב המקומות אין רשות רבים מדאורייתא, כלומר מהתורה, חוץ משיטת הרמב"ם), וכאשר חוזר החשמל מותר ליהודי להדליק עבורם פלורוסנט (לא נורת להט), או לכבות מנורות המפריעות למנוחתם. איסורי דרבנן אלה - לכתחילה יש לעשותם בשינוי, ואם אי אפשר, מותר לעשותם אפילו ללא שינוי.

 

אם חלילה יש חשש לסכנת חיים (ואין גוי) - מותר ליהודי לעבור על איסורי תורה כדי לחמם את החדר, ובכלל זה להדליק יונקרס וכדומה, לבשל מים על הגז, ולהדליק את הנר (נורת להט) לצרכיהם, אך יש להמעיט ככל הניתן בעשיית האיסור.

 

ז.

אם ישנה הפסקת חשמל ושעון השבת נעצר, ויש קור גדול בבית, מותר להזיז את הזיזים של השעון בשינוי, כך שכאשר יחזור החשמל, שעון השבת ידליק את החשמל (לחימום וכו') מוקדם יותר מהמתוכנן.

 

ח.

במקרה של הפסקת חשמל בשבת, כאשר המים במיחם (או המרק) התקררו לגמרי - מותר להשתמש בהם לסעודת שבת גם אם החשמל חזר וחימם אותם שוב לרתיחה.

 

ט.

מותר להשאיר מים רותחים בסיר ישירות על הגז מערב שבת, ולהוציא מים רותחים במצקת ישירות מהסיר במהלך השבת (ואין בזה איסור מגיס או חשש שמא יחתה).

 

י.

מותר לשים שעון שבת על דוד החשמל, כך שהמים שבו יתחממו בשבת, על מנת להשתמש בהם מיד בצאתה שבת לרחיצה, אך אין להשתמש במים אלה בשבת עצמה.

 

יא.

מי שאין לו חלות לשבת, יעשה ברכת "המוציא" על פרוסות לחם, וישתדל לחברן יחד בידיו שיראו ככיכר, ויעשה לחם משנה עם פרוסה נוספת.

 

יב.

אישה שאיננה יכולה להגיע למקווה מחמת השלג הרב שחוסם את הדרכים, יכולה לדחות את טבילת המצווה ללילה הבא (שמיני לשבעה נקיים), אך יש לעשות מאמץ שלא לדחות טבילת מצווה.

 

יג.

מותר להשתמש באור נרות השבת לצרכי הסעודה וכדומה, שלכך נועדו. בנרות של ימינו אין חשש "שמא יטה", ולכן מותר גם לקרוא לאורם.

 

יד.

אם יש דליפת גשם מהתקרה, מותר להניח כלי שיקלוט את המים כך שלא ילכלכו את החדר (ואין ביטול כלי מהיכנו במי גשמים), ומותר גם לרוקן את הכלי מהמים.

 

טו.

יש לעקוב אחרי הודעות המועצה הדתית לגבי כשרות העירוב. אם יודיעו שהעירוב נפל, אזי אסור לטלטל שום דבר חוץ מבגדים, מחוץ לבניין. זה כולל סידורים וטלית. אלא יש להתעטף בטלית בבית ולבוא כך לבית הכנסת, או להביא את הטלית מערב שבת לבית הכנסת.

 

שבת שלום, בטוחה וחמימה!

 

  • זמני כניסת שבת - ועוד על פרשת תרומה
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    העיקר הבריאות, גם בשבת
    צילום: "אורות"
    הרב ברוך אפרתי
    צילום: "אורות"
    מומלצים