שתף קטע נבחר

גורמים משפטיים בכירים: "אין מנוס מחקירה פלילית על ההתנהלות בבית ראש הממשלה"

אב הבית לשעבר מני נפתלי סיפר במשטרה על ההתנהלות בבית ראש הממשלה: מספרי אורחים נופחו כדי להגדיל את ההחזר הכספי, המדינה שילמה על הטיפול באביה של שרה, ומוצרים שנקנו למעון ראש הממשלה בירושלים מכספי ציבור הועברו לבית הפרטי של נתניהו בקיסריה. סמנכ"ל משרד רה"מ עזרא סיידוף צפוי להיחקר תחת אזהרה

במשך 12 שעות, מיום חמישי אחר הצהריים ועד 5:45 בבוקר יום שישי, העיד אב הבית לשעבר מני נפתלי במשרדי החקירה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) וסיפר בפרוטרוט על שהתרחש בתקופתו במעון ראש הממשלה בנימין נתניהו. נפתלי סיפר על ההתנהלות בבית ועל הדרישות והמטלות שנדרש לבצע, שלטענתו יש בהן לכאורה משום עבירות פליליות שבוצעו בבית ראש הממשלה. גורמים משפטיים בכירים אמרו כי "אין מנוס מחקירה פלילית על ההתנהלות בבית ראש הממשלה". הם הוסיפו כי לכל הפחות, סמנכ"ל משרד ראש הממשלה, עזרא סיידוף, יזומן לחקירה תחת אזהרה.

  

כתבות נוספות בנושא:

 

חזרה למשטרה. כתבנו אלי סניור מביא את עיקר עדותו של נפתלי: לטענת נפתלי, בעדותו, במהלך השנים בוצעה שורה של פניות והוצאת כספים במרמה מהמדינה לטובת צרכיה הפרטיים של משפחת נתניהו. כך למשל, סיפר, עובדת ניקיון בבית ראש הממשלה טיפלה במשך תקופה ארוכה גם באביה של שרה נתניהו, ומשכורתה - שהגיעה לכדי 10,000 שקל - שולמה על חשבון הוצאות ניקיון של בית ראש הממשלה. רק מאוחר יותר, טען נפתלי, הבינו במשרד ובבית ראש הממשלה שמדובר בהליך בעייתי, ואז הוציאה משפחת נתניהו צ'ק פרטי ושילמה על כך.

בנימין ושרה נתניהו. "אין מנוס מחקירה פלילית על שנעשה בבית ראש הממשלה" (צילום: AP) (צילום: AP)
בנימין ושרה נתניהו. "אין מנוס מחקירה פלילית על שנעשה בבית ראש הממשלה"(צילום: AP)

  

בנוסף סיפר נפתלי על השיטה שבה נופחו הוצאות האורחים של משפחת נתניהו במעון ראש הממשלה באופן פיקטיבי. לדבריו, עבור אירוח אישים מישראל עמד סכום מסוים ועל אירוח אורחים מחו"ל עמד התקציב על סכום כמעט כפול לכל אורח. לטענתו, במקרים רבים נופח הדיווח על מספר המשתתפים ועל הגדרתם – כך שההחזר הכספי מהמדינה היה גבוה יותר ממה שצריך היה להיות. כך למשל, אם היו ארבעה אורחים – בית ראש הממשלה היה מדווח על עשרה. בפעמים אחרות דווח שמדובר בדמויות מדיניות מחו"ל אף שבפועל היו אלה אורחים מישראל.

 

נפתלי סיפר לחוקרים ששרה נתניהו ביקשה ממנו לדאוג לציוד וחומרי ניקיון עבור הבית הפרטי בקיסריה. לדבריו, כמו במקרה ריהוט הגן, הוא נדרש לבצע דבר דומה עם פטריות חימום, כוסות יין ונרות נשמה: הוא רכש אותם והעביר אותם בעצמו לבית משפחת נתניהו בקיסריה.

 

נפתלי הציג לחוקרים מסמכים וגם הקלטות של עובדים שהועסקו במעון ראש הממשלה ואישרו את העדות שמסר. החומר הרב שהצטבר בידי החוקרים עובד במהלך סוף השבוע ויועבר ליועץ המשפטי לממשלה לצורך קבלת החלטה בנוגע להמשך החקירה. סנגורו של נפתלי, עו"ד עופר אלמוג, אמר: "הוא שמח שניתנה לו ההזדמנות לומר את אשר על לבו. בידיו חומר רב שמגובה במסמכים. ניתן לחוקרים לעשות את העבודה".

 

ביום חמישי שעבר הוחלט שנפתלי יקבל חיסיון בגין המידע שימסור למשטרה על ההתנהלות בבית ראש הממשלה.

 

 

נפתלי (36) כיהן כאב הבית במעון ראש הממשלה במשך 20 חודשים, בין פברואר 2011 לנובמבר 2012, עד שהתפטר משום שלא ניתן לו התקן שהובטח לו, לטענתו. נפתלי הגיש לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים תביעה נגד משרד ראש הממשלה, נגד סמנכ"ל נכסים ומבצעים במשרד ראש הממשלה עזרא סיידוף, נגד רעיית ראש הממשלה וכן נגד ראש הממשלה נתניהו עצמו, באופן אישי.

 

כמו כן הוא תובע התנצלות ופיצויים בסך 100 אלף שקל מנתניהו, בגין לשון הרע והוצאת דיבה בעקבות ראיון שבו טען שנפתלי פוטר וסולק מעבודתו, אף שהוא התפטר. לאחרונה פנה נפתלי לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים בבקשה לזמן לעדות את שרה נתניהו. הדיון הראשוני נקבע ל-8 בינואר, אך לאחר מכן נדחתה פתיחת ההליך לאחר הבחירות.

 

בקבוקים, רהיטים וחשמלאי: הפרשות

על שולחן היועץ ממתינות כמה פרשות הנוגעות לבתי ראש הממשלה, לגבי חלקן מצא מבקר המדינה יוסף שפירא "חשש לפגיעה בטוהר המידות עד כדי פלילים", ובשל כך הן הועברו להחלטת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שלו נתונה הסמכות להחליט אם לפתוח בבדיקה או בחקירה פלילית בעניינם. שפירא העביר את החומרים האלה ליועץ בתחילת החודש, לאחר גלגול אחריות בין השניים לבדיקתם.

 

הפרשה הראשונה נוגעת לפיקדון הבקבוקים, הנוגעת לאשת ראש הממשלה שרה נתניהו, ששפירא החליט לא לבדוק אותה מאחר שכאדם פרטי, רעיית ראש הממשלה לא נתונה תחת ביקורתו.

 

פרשה נוספת שהועברה על ידי שפירא לעיונו של היועץ היא פרשת ריהוט הגן, שבמסגרתה נטען כי משפחת נתניהו רכשה ריהוט גן הזהה לריהוט בביתה הפרטי בקיסריה, ואז העבירה את הריהוט הישן למעון הרשמי והריהוט החדש נלקח לבית.

וינשטיין ונתניהו. תפוח האדמה הלוהט חזר לידי היועמ"ש (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
וינשטיין ונתניהו. תפוח האדמה הלוהט חזר לידי היועמ"ש(צילום: יאיר שגיא)

לצד אלה הועבר ליועמ"ש גם עניינו של החשמלאי אבי פחימה, שעל פי דו"ח המבקר נשכר לבצע עבודות חשמל בבית משפחת נתניהו בקיסריה בניגוד לנהלים ולאחר מצג מטעה שלפיו נחתם הסכם עם קבלן אחר, שלאחר מכן שכר אותו לעבוד תחתיו כקבלן משנה. על פי הדו"ח פחימה זומן לעבוד גם ביום כיפור.

 

כן העביר שפירא לבדיקת היועץ עניינים נוספים, בהם ככל הנראה טענות להעסקת עובדי מדינה לצרכים פרטיים לכאורה מצד משפחת נתניהו, בין היתר עבור שמואל בן ארצי, אביה של שרה נתניהו.

 

עוד נבדקות על ידי היועץ טענות שונות שמעלה מני נפתלי בתביעתו האזרחית וייתכן שיש בהן נגיעה פלילית. בין היתר טוען נפתלי להתעמרות בעובדים, העסקתם באופן לא חוקי מבחינת תנאיהם והוצאות כספים ציבוריים לשימוש אישי מופרז. נדבך נוסף שנבדק הוא טענותיו של נפתלי בפני יאח"ה שאוזכרו לעיל.

 

צוות במחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה מונה תחת ידו של וינשטיין לבדוק את הממצאים השונים. היום תועבר אליהם עדותו של נפתלי והחומרים יחולקו בין הפרקליטים המטפלים. כל הנוגעים בדבר ילמדו את החומר, ובהמשך השבוע תתקיים ישיבה לבחינת המשך הטיפול בפרשה. ההערכות הן שווינשטיין לא יעמוד בדרכה של המשטרה, הצפויה לבקש לבחון את הטענות השונות שמעלה נפתלי, וכך צפויה להיפתח בדיקה במשטרה.

 

הרוב המכריע של החומר ידוע בציבור, וכל הפרשות עוסקות בשילוב בין הוצאות אישיות לציבוריות. לגבי חלק מהפרשות, דוגמת פרשת החשמלאי פחימה, היה ברור לווינשטיין ולכל הנוגעים בדבר שהם מטרידים ומצריכים בירור. לעניין פרשות אחרות, ההבנה היא שהם מצריכים השלמות, מסמכים, ופרטים נוספים בטרם תתברר התמונה המלאה לגביהם.

 

תשובת נתניהו: הכסף על הבקבוקים - לשרה

חלק מטענותיו של נפתלי קיבלו חיזוק בדו"ח מבקר המדינה שעסק בהוצאות ובבזבוזים בבתי ראש הממשלה. ערוץ 2 פרסם את תשובת בני הזוג נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין כפי שהעביר עו"ד יעקב וינרוט, שמונה להגן על הזוג נתניהו בעקבות ממצאי הדו"ח. בין היתר התייחס וינרוט לפרשת מיחזור הבקבוקים והטענות ששרה נתניהו לקחה את הכספים לכיסה: "לפי חוק המיחזור, בעל הבקבוקים או מי שאסף אותם רשאי לקבל את הפיקדון. אין חולק כי שרה נתניהו היא שאספה אותם".

 

עוד כתב עו"ד וינרוט בחוות הדעת שלו: "בהינתן והעובדות שמופיעות בדו"ח מבקר המדינה ובתשובת נתניהו לדו"ח הן נכונות, לא מדובר בעבירות פליליות". גורמים המעורים בפרשה אמרו, עם זאת, כי הבעיה בפרשת הבקבוקים נעוצה בין היתר בהפעלת עובדים ממשרד ראש הממשלה לצורך איסוף שיטתי של הבקבוקים.

 

בעניין העסקת החשמלאי אבי פחימה המקורב לבני הזוג נתניהו שהוזעק בסופי שבוע, כולל ביום כיפור, גולגלה, כך נראה, האחריות לעזרא סיידוף. וינרוט טען כי "אין כל הוכחה שנתניהו ידע או היה מעורב בבקשות לוועדת המכרזים לאשר את העסקתו של פחימה. את הבקשות הגיש סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה עזרא סיידוף".

 

בפרשת רהיטי הגן שלפי החשד נרכשו למעון ראש הממשלה בירושלים והועברו לביתם הפרטי בקיסריה, כתב עו"ד וינרוט: "על פי הנוהל, המדינה מממנת כל ריהוט שראש ממשלה משתמש בו ועליו להחזירו בתום כהונתו שטרם הגיעה".

 

לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה לפרסום כי "הציטוטים שיוחסו למכתבו של עו"ד וינרוט אינם מדויקים ולא הייתה התייחסות ביקורתית כלשהי במכתב לעזרא סיידוף. אין צל צלו של חשש למעשה פלילי בכל הקשור להוצאות המעונות ואין שום מקום לפתוח בבדיקה או בחקירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי, אלכס קולומויסקי
בנימין נתניהו ומני נפתלי
צילום: מוטי קמחי, אלכס קולומויסקי
מומלצים