שתף קטע נבחר

המאבק עובר לבאר שבע: "איך נתכונן לפסח?"

דימונה הושבתה אתמול, ערד נסגרה היום, ומחר יגיע תורה של העיר המרכזית בדרום. אלפים צפויים להשתתף בהפגנה בעקבות הפיטורים בכיל, העירייה תושבת. "בני הציע שנוותר על הבר-מצווה", אמר עובד שזומן לשימוע

אתמול דימונה הושבתה , היום ערד שותקה , ומחר המאבק מגיע לבירת הנגב. כחלק מהמשך מהלכי הסולידריות עם המפוטרים מהדרום, תשובש מחר הפעילות בבאר שבע. בין השעות 9 ל-12 בבוקר אלפים מעובדי מפעל תרכובות ברום ומפעלי ים המלח שבבעלות כיל, ביחד עם עובדי עיריית באר שבע, חברי ועדים ועובדי מפעלים שונים, תושבי האזור וחניכי תנועת דרור ישראל ישתתפו בהפגנה שתתקיים ברחבת יד לבנים מול בניין עיריית באר שבע.

 

כחלק מהמהלך, שיוזמת ההסתדרות, תושבת לגמרי פעילות שירותי העירייה על ידי העובדים בשעות אלו, למעט פעילות מערכת החינוך. המוקד העירוני יטפל אך ורק במקרים דחופים. המחאה מגיעה לבירת הנגב, לאחר שהיום השביתו המפוטרים והמזדהים עימם את הפעילות בערד. הם גם חסמו את הכיכר המרכזית בכניסה לעיר, במחאה על מצב התעסוקה בדרום הארץ ומכתבי הפיטורים שנשלחו לעובדים. 

 

מיכה בן נעים, 44, עובד במפעל תרכובות ברום, אמר כי מדובר במאבק של כל הנגב וכל הארץ נגד הפיטורים. "ההנהלה אמרה שהפיטורים עכשיו זה רק החלק הראשון", אמר בן נעים. "החודש לא נקבל משכורת ומי יודע מה יהיה בחודש הבא. אנשים לא יודעים איך יתכוננו לפסח. כ-20 אלף איש מתפרנסים באופן ישיר ועקיף מהמפעלים של כיל והדבר משפיע גם על בעלי העסקים בדרום שאומרים שאנשים קונים פחות בזמן הזה".

 

בן נעים הוסיף ואמר כי "המאבק שלנו משותף גם לצפון הארץ ולשאר המפעלים של החברה לישראל שהם תחת כימיקלים לישראל. העובדים של המפעלים בצפון נמצאים איתנו בהפגנות כי הם שותפים לפחד שלנו מפיטורים. אני לא קיבלתי עכשיו מכתב פיטורים, אבל אני חושש להיות בסבב הבא. אסור שיהיו פיטורי עובדים".

 

"המסר שלנו הוא שנמשיך וניאבק על התנאים שלנו ועל הזכות להתפרנס בכבוד", קרא אבי, אחד המפגינים. "ההנהלה רוצה לפטר עובדים כשהיא מרוויחה מיליארדים? מאיזו סיבה?". כחלק מהמהלך שיוזמת ההסתדרות תשובש הבוקר הפעילות בערד עד השעה 12:00. שירותי העירייה מושבתים לגמרי על ידי העובדים בשעות אלו, למעט פעילות מערכת החינוך, והמוקד העירוני מטפל אך ורק במקרים דחופים. כביש 31 לכיוון ים המלח נסגר עקב ההפגנה והמשטרה מכוונת את הנהגים לצירים חלופיים.

 

ובתוך כך, עשרה עובדים ממפעלי ים המלח גילו הבוקר על דלת ביתם הזמנה לשימוע לפני פיטורים. "כמו גנבים באמצע הלילה. כך מתנהגת הנהלת כיל תוך הפגנת זלזול עמוק באנשים העובדים ובבני משפחותיהם", אמר ארמונד לנקרי יו"ר מועצת העובדים במפעלי ים המלח. "התנהלות פחדנית זו מסמנת שיא שפל חדש שמעמיק את המשבר, אבל לא ישבור את רוחם של עובדי הדרום".

 

אחד מהם, מקסים דהן, טען שבנו בן ה-12 היה זה שמצא את מכתב הזימון לשימוע שיועד לו, כשהוא מודבק על שער ביתם. דהן, אב לשלושה ומפרנס יחיד בבית, עובד במפעלי ים המלח מאז שנת 1996. "בני הציע שנוותר על חגיגות הבר-מצווה שלו", אמר דהן. "זו הרגשה שקשה לתאר אותה, במיוחד אחרי שהקדשתי את עצמי לעבודה במפעל, במשך 19 שנים, מאז היום שהשתחררתי מצה"ל".

 

מכיל נמסר בתגובה: "לצערנו, הסתדרות העובדים מנסה לכפות על המדינה והחברות במשק מודל העסקה לכל החיים, ללא אפשרות של פיטורים אפילו במפעל מפסיד. בימים האחרונים ראינו כיצד סכסוך העבודה הלגיטימי בין העובדים להנהלה הופך לשביתה פוליטית עם מטרות פוליטיות. ראינו ניצול של העובדים והשביתה על ידי פוליטיקאים, מפלגות וגופים בעלי זיקה וקרבה מפלגתית. ההנהלה מבטיחה כי תמשיך לנהוג באחריות כלפי המפעל והעובדים, ולמסיימים את עבודתם במפעל נציע תנאי פרישה ופיטורים מהטובים שהוצעו בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מאבק הדרום
צילום: רועי עידן
מומלצים