שתף קטע נבחר

יזידיות לאנג'לינה ג'ולי: "דאעש זה גיהינום"

הצעירה שחושמלה מול אחותה הקטנה, האישה שכל משפחתה נלקחה בשבי והאם שבתה נחטפה לסוריה. בסדרת סרטונים שהפיקה סוכנות האו"ם לפליטים עם השחקנית ההוליוודית מגוללות יזידיות את זוועות דאעש

לוחמי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) חטפו בקיץ האחרון כמעט את כל משפחתה של נסימה: שתי בנותיה, שלושה מבניה ובעלה. אחותה בת ה-4 של סברין אולצה לראות אותה מחושמלת למשך שעה שלמה בשבי דאעש. אמושה מחכה לשמוע חדשות באשר לבתה הצעירה שנחטפה לסוריה. שלוש הנשים היזידיות שוחחו לאחרונה עם השחקנית אנג'לינה ג'ולי, השליחה המיוחדת של סוכנות האו"ם לפליטים, בביקורה בעיראק.

 

עוד חדשות בעולם :

גרמנייה הכחישה שואה ותישלח לכלא שוב

מעצרים בפרשת המל"ט בפריז: קץ התעלומה?

נרצחה דוגמנית מהריאליטי של טיירה בנקס

 

"כשתפסו אותנו, בתי הבכורה צרחה. היא צעקה עליהם: 'לעולם לא אלך איתכם!'", משחזרת נסימה (45) בשיחה עם ג'ולי. "אחרי שהם לקחו אותנו החוצה, הם סגרו את הדלת והיא נעלמה". בתה ככל הנראה נמכרה לגבר בסוריה. 

 

נסימה ושניים מתוך חמשת בניה שוחררו בינואר ומצאו מחסה בבניין נטוש בצפון עיראק, אך בעלה, בתה הבכורה ובנה בן ה-9 עדיין נעדרים. כמה ימים אחרי שחרורה היא שוחחה עם ג'ולי וכעת סיפורה מגולל בסרט שצילמה סוכנות האו"ם לפליטים.

 

במהלך ביקורה של ג'ולי במחנות פליטים בעיראק בחודש שעבר, צילמה סוכנות האו"ם שלושה סרטים קצרים המגוללים את סיפוריהן של נשים יזידיות שנשבו על ידי דאעש ושרדו. הסרטים פורסמו ב"גרדיאן" וב"האפינגטון פוסט" והועלו בפרויקט מיוחד תחת הכותרת "סוג אחר של גיהינום" באתר הסוכנות השבוע.  

 

החמושים לכדו מאות ואולי אלפי בני אדם בשבי במהלך כיבוש צפון עיראק בקיץ האחרון. ארגון "המדינה האיסלאמית" טוען כי היזידים כופרים וסוגדים לשטן. במהלך ביקורה בעיראק קראה ג'ולי לקהילה הבינלאומית לסייע למיליוני הפליטים שנעקרו מבתיהם בשל המלחמה בסוריה ובעקבות זוועות דאעש.

בעלה, בנה בן ה-9 ובתה הבכורה עדיין מוחזקים בידי דאעש (צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR) (צילום: סוכנות האו
בעלה, בנה בן ה-9 ובתה הבכורה עדיין מוחזקים בידי דאעש(צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR)
 

"שום דבר לא יכול להכין אותך לסיפורי הזוועות שנשמעים מפי הניצולים: החטיפות, ההתעללויות והניצול - ובייחוד העובדה כי הם לא מקבלים את כל העזרה הדחופה שהם צריכים", אמרה ג'ולי.

 

נסימה הייתה כלואה בשבי במשך חמישה חודשים בתנאים מזעזעים. מעט המים והאוכל שקיבלו נסימה ובני משפחתה שהוחזקו בנפרד בשבי דרדרו את מצב בריאותם של ילדיה. כשבתה הבכורה נלקחה, הסתירה נסימה את בתה הקטנה מתחת לשמיכה וניסתה לשמור על ביטחונה. הילדה בת ה-9 הייתה מפוחדת למראה החמושים.

 

אולם כשנסימה נסעה באוטובוס יחד עם בתה הקטנה ושני בניה, נלקחה הילדה מזרועותיה על ידי אחד החמושים. "גבר צעיר תפס אותה והוריד אותה מהאוטובוס. התחננתי בפניו שיעצור. הוא אמר: 'או שאני לוקח אותה או שאני רוצח אותך ואת כל הילדים שלך'", סיפרה.

 

 

עונתה למשך שעה לעיני אחותה הקטנה

זיכרון הרגע שבו אביה של סברין (22) נלקח בשבי עדיין רודף אותה. "הם לקחו את כל הגברים במשאיות", היא משחזרת. "היו המון יריות. הילדים הגיעו עם דמעות בעיניים ואמרו כי כל הגברים נהרגו".

 

כעת, בעיירה דוחוק שבצפון עיראק, המחשבות על מה שהיא וקרוביה עברו עדיין טורדות את מנוחתה. "אני ואמי בכינו כל הזמן. ביקשנו מהם לקחת אותנו גם". סברין, אחותה דילביאן בת ה-4 ואמן נלקחו באיומי אקדח למעצר במוסול ולאחר מכן נמכרו כשפחות בסוריה. בסוריה סברין עונתה וחושמלה למשך שעה שלמה כל יום בזמן שאחותה אולצה לצפות בה.

 

 
סברין ואחותה (צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR) (צילום: סוכנות האו
סברין ואחותה(צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR)

אמושה וג'ולי (צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR) (צילום: סוכנות האו
אמושה וג'ולי(צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR)

 

"כשאני הולכת לישון אני לא מצליחה להירדם", סיפרה דילביאן הקטנה. "אני כל הזמן חושבת על אבא שלי. אני מתגעגעת אליו. אני רוצה לספר לו שהוא כל הזמן במחשבותיי".

 

אמושה שוחררה בינואר 2015 יחד עם עוד 195 יזידים. כעת היא מחכה לבשורות מבתה

בת ה-35, שנמצאת כנראה במחוז ראקה שבסוריה, מעוז דאעש במדינה מוכת המלחמה. אמושה, שהתאלמנה לפני 34 שנים, דואבת במיוחד את היעלמות בתה, שככל הנראה נמכרה כשפחה בסוריה.

 

"הם הביאו אוטובוסים והעמיסו עליהם נערות צעירות ויפות", סיפרה לג'ולי עם דמעות בעיניים. "הם לקחו את בתי והותירו תריסר מאיתנו מאחורה". בנקודה זו היא נשברת: "בתי היא כמו כוכב זוהר בשמיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR
בתה נמכרה לגבר בסוריה. נסימה
צילום: סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR
מומלצים