שתף קטע נבחר

הסבת מקצוע לעובדים - הרווח של המעסיקים

עשרות עובדים ותיקים ושחוקים מבית החולים סורוקה ומפעלי אסם וטבע נאות, כבר השתתפו בקורסים במימון המדינה, ממחשבים, תעשייה וניהול ואנגלית - ועד לימודי איפור, בישול וסטיילינג, "בשביל הנשמה". שוחחנו עם המנכ"לים ושמענו מה זה תרם לעובדים - ולעסק

שנים ארוכות של עבודה בתפקיד מונוטוני הכרוך במאמץ פיזי, עלולות לגרום לתופעות של שחיקה, הפוגעות בעובדים עצמם כמובן, וגם במקום העבודה. יש מעסיקים שמנסים לוותר על שירותי עובדים אלו ולדחוף אותם לעבר פרישה כמה שיותר מוקדם - אבל אותם עובדים חוששים פעמים רבות מהיום שאחרי, מחוסר מעש במקרה הטוב ועד מצוקה כלכלית במקרה הרע.

 

לכתבות נוספות בעמוד שינוי מקצועי

 

יש גם מקומות עבודה שמנסים להתמודד באופן אחר עם הנושא. כך למשל בית החולים סורוקה, שחיפש אחר אפשרויות העשרה לעובדיו והגיע לקרן הממשלתית מעגלים, שמספקת הכשרות והסבות במימון המדינה. מנכ"ל בית החולים, ד"ר אהוד דודסון, מספר כי במסגרת זו השתתפו כבר 65 עובדים בקורסים שונים, בהם אחים ואחיות, עובדי משק, עובדי אחזקה, עובדים בסביבת חומרים מסוכנים דוכמת טכנאי רנטגן ועוד.

 

על מנת להשתתף בקורסים של הקרן יש לענות על הקריטריונים למקצוע שוחק, כך למשל גיל 50 ומעלה או 20 שנות ותק ללא הגבלת גיל, ועבודה בתנאים פיזים קשים לאורך זמן. "לדעתי זה מתאים לכל מי שעובד בבית החולים, זה מקום עם הרבה לחץ ואחריות לחיי אדם ולאיכות חיי האדם, 24 שעות ביממה", הוא אומר. "גם אני הייתי שמח לעשות את הקורסים הללו, הכל נשמע מאוד מפתה".

ביה" סורוקה. "מקום עם הרבה לחץ ואחריות לחיי אדם (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ביה" סורוקה. "מקום עם הרבה לחץ ואחריות לחיי אדם(צילום: הרצל יוסף)

שיתוף הפעולה אפשר לקיים את הקורסים במתחם בית החולים עצמו, ובהשתתפות עובדי המקום בלבד. הקורסים כללו בין השאר לימודי אופיס ואנגלית, מניעת לחץ ופיתוח אישי, ואף איפור וסטיילינג. "המטרות מגוונות", הוא מספר. "יש קורסים שמסייעים להתמודד עם שחיקה, ויש כאלו שמאפשרים העשרה והרחבת אופקים".

 

בית החולים מספק לעובדים קורסים מקצועיים גם בשגרה, אבל דודסון מציין כי יש הבדל. "הקורסים הללו נועדו יותר לנשמה, מתוך מחשבה שזה יהפוך את העובדים למרוצים יותר, וכך לקבל תפוקה ושביעות רצון גבוהים יותר", הוא מסביר. "כשנותנים לאנשים ותיקים במקצועות שוחקים משהו שהוא מעבר ליום-יום, הם מרגישים שלמקום העבודה אכפת מהם וזה גורם לתחושה טובה יותר".

 

הקורסים אינם פוגעים לדבריו בשגרת העבודה והוא ממליץ למעסיקים נוספים לאמץ את השיטה. "התפוקה עולה - אבל אנחנו לא מודדים, זה יותר ברמת התחושה", הוא מספר. "אני מאמין שזה גם תורם לעובדים הוותיקים שתרמו הרבה שנים. למעסיקים יש מחויבות לעובדים המסורים ואני חושב שמעסיק נבון גם מבין שעובד מרוצה – זה טוב לעסק".

 

אסם: "קורסים במקצועות יחודיים" 

בחברת אסם שלחו בשנתיים האחרונות כ-50 עובדים להכשרות מטעם הקרן. המנכ"ל, איציק צאיג, מספר כי שיתוף הפעולה מתקיים בשלושה אפיקים - קורסים שיאפשרו לעובדים לצמוח בחברה עצמה, כאלו שיאפשרו להם להמשיך לעבוד לאחר הפרישה דוגמת בישול, איפור או מחשבים, וכן אפיק של הכנה לפרישה לפנסיה.

 

האפיק הראשון לדבריו, הוא חלק מהאסטרטגיה של החברה: כ-70% מהעובדים עוברים הכשרה בשלב מסוים במטרה לעבור תפקיד, כאשר בשנת 2014 לבדה, כ-690 מבין 4,500 עובדי החברה עברו תפקיד בארגון. "אנחנו מצמיחים אנשים בארגון", הוא מסביר. "רוב הפעמים זה על חשבוננו, אך במקצועות שאין לנו יכולת פנימית להכשיר את העובדים אנחנו פונים קודם כל אל הקרן".

 

 (באדיבות אסם) (באדיבות אסם)
(באדיבות אסם)

עם זאת רוב העבודה מול הקרן במקרה זה, היא במתן קורסים שאינם מתחומי העיסוק של המפעל ושעשויים לאפשר המשך תעסוקה לאחר הפרישה. "הקרן מאפשרת קורסים במקצועות יחודיים", הוא מסביר. "אנחנו רואים בעובדים את המשאב החשוב ביותר ותומכים בהתפתחות ובצמיחה שלהם. מהתגובות שקיבלנו, אני חושב שהעובדים מאוד מעריכים ואוהבים את זה שיש להם אפשרות לקבל העשרה".

 

צאיג סבור כי הקורסים הללו – בשילוב קורס ההכנה לפרישה – מאפשרים לעובדים לפרוש בראש שקט יותר. "העובדים לומדים איך להתמודד עם המציאות החדשה בחוץ", הוא מציין. "רבים חוששים מהלא נודע ואני חושב שזה עוזר לעובדים לבנות ביטחון עצמי ולהבין שגם אחרי הפרישה, יש אפשרות להתפרנס או לעסוק במשהו שאוהבים".

 

טבע נאות - הכשרות של עובדים ותיקים

בחברת טבע נאות ההכשרות של הקרן שימשו בעיקר להכשרת עובדים ותיקים לעבודה במפעל בקיבוץ דפנה. המנכ"ל מיכאל אילוז מספר כי הם שלחו כ-12 עובדים לקורסים במקצועות תעשייה וניהול ואבטחת איכות. כל העובדים בעלי ותק של 15 שנה ומעלה, בהם מנהל מחלקת תפיקת סוליות, עובדות בתפירה, עובדים בקו הייצור ועוד.

 

מפעל טבע נאות. "גם אנשים מבוגרים נרגשים לחזור לספסל הלימודים" (באדיבות טבע נאות) (באדיבות טבע נאות)
מפעל טבע נאות. "גם אנשים מבוגרים נרגשים לחזור לספסל הלימודים"(באדיבות טבע נאות)

הקורס התקיים במכללת תל חי ונמשך 120 שעות, גם על חשבון שעות העבודה. "שילמנו לעובדים עבור יום עבודה רגיל, גם כאשר הם יצאו ללימודים", הוא מספר. "בסוף הקורס הם קיבלו תעודה ויצאו מאושרים. רואים שגם אנשים מבוגרים, מעל גיל 50, נרגשים לחזור לספסל הלימודים. התגובות מאוד חיוביות. זה נותן להם חיים מחודשים, מאפשר לעדכן את הידע, להתרענן ולייצר מוטיבציה".

 

בסך הכל מועסקים בחברה כ-550 עובדים, מתוכם כמה עשרות בקיבוץ דפנה. אילוז, שמנהל את המפעל זה כ-16 שנה, מספר כי גם בשנים עברו היה מכשיר עובדים, על חשבון החברה. "במשך הרבה שנים נשאנו במלוא העלות והכשרנו עובדים לצרכים ספציפיים שלנו, כי אנחנו תעשיה מאוד יחודית", הוא מספר.

 

אל מול חששות שמציגים פעמים רבות מעסיקים אחרים נוכח העסקת מבוגרים, למשל ירידה בתפקוד או קושי לאמץ שיטות עבודה חדשות – אילוז מציג תפיסה שונה ומעודדת. "כשאנשים מבוגרים יוצאים ממעגל העבודה – הם מתקשים לחזור אליו ונפלטים החוצה", הוא אומר. "אנחנו עושים המון כדי לא לפטר וככל שהידע גדול יותר, זה נותן תחושת ביטחון אמתי. נכון שלא קל בגיל מבוגר לשנות תפיסות עולם ושיטות עבודה, אבל הפתרון הוא לעדכן את הידע באמצעות קורסים והכשרות".

 

מעוניינים בהסבה מקצועית? עוד מידע באתר של קרן מעגלים או בעמוד הפייסבוק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות בית החולים סורוקה
ד"ר אהוד דודסון, מנהל בינ"ח סורוקה. גם היה שמח להשתתף בקורסים
באדיבות בית החולים סורוקה
באדיבות טבע נאות
מיכאל אילוז, מנכ"ל טבע נאות. עושים המון כדי לא לפטר"
באדיבות טבע נאות
באדיבות חברת אסם
איציק צאיג. "מצמיחים אנשים בארגון"
באדיבות חברת אסם
קריירה שנייה
הסבה מקצועית
זכאים
מומלצים