שתף קטע נבחר

איזנקוט נערך לחנוק אינתיפאדה שלישית

תרגיל הפתע חסר התקדים של הרמטכ"ל החדש אינו גחמה: בגופי המודיעין מעריכים שבקרוב עלול המצב ביו"ש להתלקח. מהן המטרות ואיך מתמודדים?

תרגיל הפתע הגדול בשטחים שצה"ל פתח בו אור ליום ראשון נועד להשיג שני יעדים אסטרטגיים: להרתיע את ההנהגה והרחוב הפלסטיניים מפני הסלמה רבתי באירועים אלימים ביהודה ושומרון ולוודא שצה"ל מוכן לדכא במהירות הסלמה כזו, אם תתלקח, עם כמה שפחות נפגעים בקרב המתיישבים היהודים, בקרב לוחמי צה"ל ובקרב האזרחים הפלסטינים.

 

הרקע לתרגיל שיזם הרמטכ"ל החדש גדי אייזנקוט הוא הערכת מודיעין משותפת לאמ"ן ולשב"כ, שחוזה אפשרות שתהיה התפרצות גדולה של טרור עממי בשטחי יהודה ושומרון ובירושלים כבר בתחילת האביב הקרוב או בחדשי הקיץ. בתקופה זו, מעריכים בשב"כ ובאמ"ן, יבשילו כמה תהליכים שמתסיסים את הרחוב הפלסטיני (שכעת עדיין רגוע יחסית).

 

חיילי צה"ל בתרגיל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חיילי צה"ל בתרגיל(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בין הגורמים המתסיסים הבולטים: "האינתיפאדה הדיפלומטית" שפתח אבו מאזן בתחילת השנה בזירה הבינלאומית ואשר במרכזה עומדת הפנייה לבית הדין הפלילי בהאג, החרמות שיוזמת הרשות הפלסטינית על סחורות ישראליות וההסתה למה שההנהגה ברמאללה מכנה "התקוממות עממית בדרכי שלום" - כלומר, ידויי אבנים ובקבוקי תבערה, הקמת מאחזי דמה וכו'.

 

צעדי התגמול של ישראל על יוזמות אבו מאזן ואנשיו מאיצות את התסיסה, בעיקר הקפאת כספי המסים שישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית על הסחורות שנכנסות ויוצאות מהגדה. כספים אלה מהווים 40 אחוז מתקציב ממשלתו של אבו מאזן ומשמשים, יחד עם כספי הסיוע האמריקני, לתשלום משכורות אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. גם כספי הסיוע האמריקני מעוכבים כעת על ידי הקונגרס והתוצאה היא שהמוטיבציה בקרב מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לפעול בתאום עם צה"ל לשמירה על החוק והסדר ולמניעת טרור בגדה, הולכת ופוחתת.

 

במקביל, גוברים והולכים הסימנים שחמאס עלול לנסות להיחלץ ממצוקתו בעזה באמצעות סבב נוסף של עימות עם ישראל, שגם הוא עלול לפרוץ באביב או בקיץ. לחימה בעזה תמיד גורמת להתפרצות הפרות סדר בקנה מידה רחב ביהודה ושומרון, אלא שהשנה, בניגוד למה שקרה בקיץ שעבר, בתקופת "צוק איתן", מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לא יגלו חריצות גדולה בבלימתה.

 

מסיבות אלה צה"ל נערך כבר כעת למה שעלול להסלים לכדי "אינתיפאדה שלישית" בהיקף מלא בכל שטחי יהודה ושומרון - הפרות סדר המוניות של עשרות אלפים שיצאו לרחובות, יידויי אבנים ובקבוקי תבערה במימדים גדולים בשילוב עם טרור חמוש, מארבי ירי בכבישים לצה"ל ולרכבי מתיישבים, מטעני נפץ, נסיונות לתקיפת יישובים ואפילו פיגועי התאבדות.

 

על פי התרחיש הצפוי, המשטרה הכחולה, "הביטחון הכללי" ומנגנוני הביטחון האחרים של הרשות יתערבו אבל לא יצליחו למנוע ואפילו לא לצמצם במידה ניכרת את ההתפרעויות ההמוניות והטרור. ההערכה היא שחלק מאנשי המנגנונים שמשכורתם לא שולמה ישתמשו בנשק שהם מחזיקים לצורך מילוי תפקידם נגד צה"ל והמתנחלים.

 

מוקדי החיכוך העיקריים יהיו ככל הנראה מחנות הפליטים ברחבי הגדה, וכן העיר חברון והיישובים הפלסטינים הסמוכים לה. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים כבר היום אינם מעזים להיכנס למחנות הפליטים הגדולים ביהודה ושומרון לצורך אכיפת החוק והסדר ועל אחת כמה וכמה לא יעשו זאת בתקופת אינתיפאדה. את המחנות מנהלים גם היום, ובעיקר בעת עימות, אנשי "התנזים", חברי תנועת הפתח שאבו מאזן הוא מנהיגה.

 

התנזים היא למעשה הזרוע החמושה של הפתח ורבים מאנשי מנגנוני הביטחון של אבו מאזן נמנים בין אנשיה. אלו נמנעים בימים אלה מפעילות חמושה בקנה מידה גדול, אולם בשבוע שעבר כבר הייתי עד לניסיון מצידם לירות על חיילי צה"ל בעת פעילות למעצר חשודים במחנה קלדניה שבין ירושלים לרמאללה. צה"ל אינו מופתע מכך, זאת מכיוון שמספר אירועי הפח"ע העממי (פעילות חבלנית עוינת עממית), שכוללים ניסיונות דקירה, ירי ספורדי ומטענים, גדל מאוד בקיץ 2014 (בתקופת חטיפת הנערים ו"צוק איתן") והמשיך לגדול בקצב מדאיג בתחילת השנה הנוכחית.

 

מה שקרה בירושלים בחודשים האחרונים היה רק קדימון למה שעלול לקרות. לצה"ל יש תוכנית מבצע שהוכנה מראש לקראת התלקחות כללית כזו שעלולה להפוך לאינתיפאדה שלישית. התכנית עוצבה על פי הניסיון שנצבר באינתיפאדות הראשונה והשנייה והרעיון המרכזי שלה הוא לא לחכות שההסלמה תצבור תאוצה ויהיו הרוגים בקרב הפלסטינים ובקרב אנשינו באופן שיגדיל את התבערה, אלא להציף את השטח בכמות גדולה מאוד של כוחות מיומנים מיד כשמסתמנת הסלמה חריגה. "לזרוק שמיכה עבה על האש כדי לחנוק אותה באיבה לפני שתהפוך לתבערה רבתי", אומרים בפיקוד מרכז.

 

מי שמפקד על המבצע הוא אלוף פיקוד מרכז היוצא ניצן אלון ועל הכוחות בשטח מפקד תא"ל נדב פדן, מפקד אוגדת הפלדה. הכוחות מתרגלים פיזור הפגנות, התמודדות עם פיגועי טרור ובכלל זה ניסיונות לחטיפת חיילים ואזרחים ישראלים, תקיפת יישובים ירי על רכבים בצירי התנועה ופיגועי תופת. עשרות אלפי לוחמים, בסדיר ומילואים אמורים להגיע לשטחי פיקוד מרכז באתרעה של שעות, להצטייד באמצעים לפיזור הפגנות, במיגון וגם בנשק חם ייעודי – כמו רובי צלפים בקוטר קטן – ולהיכנס במסות לנקודות החיכוך כדי להשיג ארבעה מטרות טקטיות:

 

1. להרתיע בעזרת יתרון כמותי בכל נקודת חיכוך את המתפרעים. לחנוק את התבערה בעיקר באמצעים לפיזור הפגנות ובשיטות פעולה לא קטלניות אחרות.

 

2. למנוע מצבים שבהם כוחות קטנים של צה"ל מתמודדים עם אלפי מתפרעים ונאלצים לירות אש חיה ולהרוג בקרב המתפרעים כדי להגן על עצמם. ברור לגמרי שכל הרוג גורם להתלקחות חמורה יותר.

 

3. להגן על היישובים היהודים ביהודה ושומרון מפני המונים שעלולים להסתער לעברם. צה"ל ימנע מהם מלהגיע לגדרות.

 

4. למנוע זליגה של ההתקוממות העממית הגדולה לשטח ישראל. לשם כך, כאמור, יצטרך צה"ל להביא במהירות, למעשה להזניק כוחות סדירים גדולים לגדה וגם לגייס

במהירות אלפי חיילי מילואים ולהכניסם לפעולה.

 

את כל זה מתרגלים עכשיו בתרגיל הפתע, שהוא חסר תקדים בהיקפו. עצם ביצועו אמור להזכיר לפלסטינים, וגם להנהגתם, שאבו מאזן בראשה, לא רק שצה"ל מוכן שהעניינים יצאו משליטה, אלה גם איזה תוצאות נוראות עלולות להיות לדבר כזה לשני הצדדים.

 

על פי הוראת הרטמכ"ל החדש גדי איזנקוט, צה"ל צריך להיות בכוננות להתלקחות כזאת בשטחים, החל מעוד כמה שבועות, בתחילת האביב. איזנקוט המנוסה, שהפיק במלואם את לקחי "צוק איתן", אינו משאיר כעת דבר ליד המקרה. הוא רוצה ועושה שהכוחות יהיו מוכנים כבר מעכשיו. כך, אם יש ליקויים ביכולת יוכלו להזניק מהר לפיקוד מרכז את כל הכוחות שמיועדים לקחת חלק בביצוע תוכנית החירום המטכ"לית, ואם יתגלו פגמים במוכנות ובכשירות הכוחות לבצע את המשימות שנועדו להם ניתן לתקן מיד ולשפר. זאת כדי שמוכנות והכוננות בעוד כמה שבועות תהיה לא רק על הנייר אלא ניתנת למימוש מיידי בלוח זמנים קצרצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מנגנוני הביטחון הפלסטינים לא יעצרו אותם
צילום: AFP
מומלצים