שתף קטע נבחר

מחקר ענק: שבץ וקרישי דם מהגלולות לגיל המעבר

ממצאים מעשרות אלפי מטופלות מגלים שהגלולות לגיל המעבר, שאמורות להגן בפני מחלות לב, עושות בדיוק את ההיפך ומגבירות את הסיכון לשבץ מוחי ולקרישי דם קטלניים. מומחה ישראלי: הסכנה ידועה, על נשים עם רקע משפחתי בעייתי לוותר על הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר

אם הרופא המליץ על גלולות לגיל המעבר, כדאי לחשוב פעמיים: מחקר רחב היקף שכלל עשרות אלפי נשים, מגלה כי הגלולות שאמורות להגן בפני מחלות לב וכלי דם, מעלות את הסיכון להיווצרות של קרישי דם ולשבץ מוחי.

 

קראו עוד:

גלולות לגיל המעבר = סיכון מוגבר לסרטן השחלות

מה יעיל: טיפול טבעי או הורמונלי לגיל המעבר

עושים סדר: הורמונים לגיל המעבר - לקחת או לא

 

הממצאים נאספו ע"י ארגון Chochrane, איגוד בינלאומי ללא מטרת רווח הכולל מעל 30 אלף מתנדבים ב-120 ארצות. ארגון זה מפרסם ממצאים מתוך מחקרים קליניים. החוקרים אספו נתונים ממחקרים שכללו מעל 40 אלף נשים הנוטלות גלולות לגיל המעבר.

 

הממצאים הראו כי הגלולות מגינות בפני מחלות לב רק בקרב נשים שהחלו ליטול גלולות לפני גיל 60, ובעיקר אצל אלו שהחלו ליטול אותן מיד עם הפסקת הווסת.

 

עוד נמצא, כי הגלולות הגבירו את הסיכון להיווצרות קרישי דם, דוגמת "פקקת ורידים עמוקה", מצב מסכן חיים, בו נוצר קריש בוורידים בפלג הגוף התחתון. קריש זה מתנתק ממקומו ועלול לחסום כלי דם מרכזי בריאות ובמוח ולגרום למותו של החולה. המחקרים הראו גם סיכון מוגבר ללקות בשבץ.

 

על פי ממצאי החוקרים, בהשוואה לנשים באותו גיל שאינן מטופלות בגלולות, מתוך אלף נשים מתחת לגיל 60, שיתחילו טיפול בגלולות גיל המעבר וימשיכו ליטול

אותן במשך שבע שנים, יהיו חמישה מקרים נוספים של קרישי דם, וארבעה מקרים נוספים של שבץ מוחי.

 

מנגד, נמצא כי קיים אפקט מגן בפני מחלות לב אצל הנשים המטופלות, כאשר ניתן לצפות לשמונה  מקרים פחות של מחלות לב.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר הנרי בורדמן, אמר כי הממצאים דורשים תשומת לב קפדנית מצד הרופאים והמטופלות: "מדובר בנושא בריאותי מורכב. לטיפול יש יתרון לחלק מהנשים, אבל אצל אחרות הוא עלול להיות מסוכן. על הנשים להיות מודעות לסיכונים מהגלולות לגיל המעבר, ולהיוועץ ביתרונות ובסכנות עם הרופא".

  

 

איגוד רופאי המשפחה כבר הזהיר מהגלולות

מחקרים קודמים מצאו כי הסיכון ללקות בהתקף לב בקרב נשים הנוטלות את הגלולות גבוה ב-70%ומעלה, ביחס לאלה שלא נטלו את הגלולות. מחקרים אחרים קשרו בין השימוש בגלולות גיל המעבר לבין סיכון מוגבר ללקות גם בסרטן שד, דמנציה ושבץ מוחי.

 

בשנת 2010 הוציא איגוד רופאי המשפחה אזהרה מפני השימוש בגלולות, לאור ממצאי עבר שהראו כי נשים שקיבלו טיפול הורמונלי לגיל המעבר חלו יותר בסרטן שד. דיווחים קודמים גם הם קשרו את נטילת הגלולות לסיכון מוגבר לשבץ מוחי, והתקפי לב.

 

מחקר נוסף, שנערך בשנת 2004, בקרב נשים שעברו כריתת רחם וטופלו רק באסטרוגן, הופסק טרם סיום המחקר, בשל עליה של 39% בשיעור השבץ המוחי ועליה של 12% בשיעור הנשים שסבלו ממחלת לב.

 

האיגוד ציין כי אין מחקר המעיד על משך הטיפול והמינון הבטוחים לשימוש, וכי "כל ההמלצות הניתנות היום על ידי גופים רפואיים שונים מהווים השערות, ואין להן ביסוס עובדתי במחקרים מבוקרים גדולים".

 

בהתאם לכך ,המליץ האיגוד להימנע עד כמה שניתן ממתן טיפול הורמונלי חלופי, אלא במקרה של תופעות קשות ובלתי נסבלות, אז יש לשקול טיפול הורמונלי לזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר המשיג הקלה בתלונות.

 

בישראל מרגיעים: "לא רושמים אוטומטית את הטיפול לנשים"

מהסקרים עולה כי כ-15% מהנשים בישראל נוטלות הורמונים לגיל המעבר המכונים HRT. הגלולות המקובלות משלבות את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון ואמורות להקל על תסמיני גיל המעבר עם הפסקת הווסת. בין היתר משפרת הגלולה תסמינים של גלי חום, יובש בנרתיק ומצבי רוח.

 

"אין ויכוח על הסכנה מהטיפול החלופי לגיל המעבר" אומר פרופ' אמנון להד, רכז רפואה מונעת באיגוד רופאי המשפחה, "התוצאות אינן מפתיעות ותוצאות דומות נראו גם במחקרים קודמים, גם הגינקולוגים לא נותנים כבר את הטיפול הזה לרוב הנשים, אלא לנשים שהפגיעה באיכות החיים שלהם כה גדולה שעולה על הסכנות".

 

פרופ' ברי קפלן, יו"ר האגודה לגיל המעבר ומומחה לגינקולוגיה, אומר בתגובה: "המינונים הקיימים היום הם כרבע מהמינונים שהיו מקובלים בעבר, כאשר פורסמו מרבית המחקרים. ככל שהמינון יורד, כך יורד גם הסיכון לקרישי דם.

 

"עם זאת, הסכנה ידועה, ולכן נשים שבמשפחה שלהם אבא, אימא או סבתא שעברו אירוע של קרישי דם או שבץ מוחי, לא יכולות להיות תחת הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר. בכל מקרה הייתי ממליץ לנשים המטופלות ב-HRT, לפנות מיד לרופא בכל מקרה של רגישות בשרירי הרגליים, העלולה להיות סימן מקדים לקריש דם".

 

"בשנים האחרונות ישנה התפקחות בנושא הטיפול בגלולות לגיל המעבר ואנחנו כבר לא רושמים אותם אוטומטית למטופלות" אומר ל-ynet פרופ' שלמה וינקר, יו"ר איגוד רופאי המשפחה בישראל, "הסיכונים לקרישי דם ושבץ מוחי ידועים כבר שנים וזו עובדה שכל אישה שמבקשת את הטיפול צריכה לדעת".

 

"היד שלנו לא קלה על ההדק בכל הנוגע למתן הגלולות ההורמונליות, בניגוד לגישה בעבר שדגלה לתת לכולן את הגלולות. ההנחיה שלנו לכל הרופאים היא לשקול בכובד ראש את מתן הגלולות, לדון עם האישה בסימפטומים האינדיבידואליים ולהציג בפניה את הסיכונים הידועים".

   





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלולות HRT. קרישי דם קטלניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים