שתף קטע נבחר

"אני מצביעה למרצ ובעלי ליכודניק בדם"

היא שמאלנית והוא ימני, היא חילונית והוא מסורתי – איך מתמודדים זוגות בעלי דעות פוליטיות מנוגדות עם יום הבחירות המתקרב? כיצד מתווכחים בכבוד ומה אומרות המשפחות? כשהבחירות חודרות לחדר המיטות

כל אדם נאלץ לבצע בחירות רבות בחייו: פעם אחת (במקרה הטוב) לבחור בן או בת זוג לחיים, ופעם בארבע שנים (כלומר, כל שנתיים), ללכת להצביע בבחירות לכנסת. אבל מה קורה כשהבחירות הללו לא מסתדרות אחת עם השנייה או אפילו סותרות זו את זו? במדינה כמו שלנו בה יש כל כך הרבה סוגיות ועמדות פוליטיות שונות, כך שזה בלתי נמנע שייווצרו גם זוגות שמגיעים מהקצוות השונים של המפה הפוליטית. תפסתי כמה כאלה לשיחה כדי להבין איך מתמודדים עם השוני ואיך עוברים תקופה טעונה כמו תקופת הבחירות מבלי לסיים על מדרגות הרבנות.

 

עכשיו בערוץ יחסים:

אוטוטו בחירות ואשתי מאיימת להצביע נגדי

אל תתנו לויכוח פוליטי להרוס לכם את הקשר

 

"לפני אלון לא הכרתי כמעט ימנים"

מיכל (38) ואלון (44) מתל אביב נשואים כשנתיים. מיכל מתכוונת להצביע ל"מרצ" ואילו אלון מתכוון להעניק לביבי קדנציה נוספת. היא משחזרת את הרגע בו גילתה על דעותיו: "גיליתי על הדעות שלו ממש בהתחלה, כשהוא סיפר לי את תולדות חייו מכיוון שהוא היה פעיל פוליטי וחברתי בזמן ההתנתקות ומלחמת לבנון השנייה. אני, שמאלנית שהייתה תומכת מובהקת בתכנית ההתנתקות, לא הכרתי ימנים רבים לפני כן, בטח שלא פעילים פוליטיים משורות הימין, והפתיע אותי לגלות שאדם שאני תופשת כאינטליגנטי, משכיל, נאור ומקסים, יכול להחזיק בדעות שבעיני לפחות, עד אותו רגע נתפשו כחשוכות".

 

גם הם מנוגדים פוליטית. מירב ושליין (צילום: ענת מוסברג) (צילום: ענת מוסברג)
גם הם מנוגדים פוליטית. מירב ושליין(צילום: ענת מוסברג)

 

לדבריה בהתחלה היה קשה, אבל הם מצאו את הדרך להתגבר על זה ואפילו קיבלו שיעור בסובלנות: "בהתחלה היו בינינו מהמורות על רקע חילוקי דעות. הייתה לו נטייה לפצוח בנאומים חוצבי להבות על ישראל השלמה, על זכות העם היהודי ועל כל מיני דברים שלא הבנתי איך יוצאים לו מהפה. אני לא ממש מתחברת לזה ואני אמנם שמאלנית אבל די אדישה. אלו הדעות הפוליטיות שלי בלבד והן לא משפיעות על שום אספקט של חיי מלבד יום ההליכה לקלפי".

 

"בהתחלה הייתי מתעצבנת מזה עד שפשוט אמרתי לו שעדיף שלא נדבר על הדברים האלה, וכך היה. אנחנו לא מדברים על פוליטיקה בבית, ולפעמים, כשהוא שוכח ומדבר על זה בכל זאת, אני עוברת על הפיד בפייסבוק ומהנהנת עד שהוא מסיים. היחסים הללו בהחלט לימדו אותנו שיעור בסובלנות ובקבלת האחר. אנחנו עושים הפרדה בין האדם לבין דעותיו, ולומדים לכבד דעות - גם אם הן שונות מהדעות שלנו".

 

 

 

מיכל ממליצה לזוגות באותו המצב לנהל דיון תרבותי או לא לנהל אותו בכלל: "בתקופה כזאת חשוב לזכות שאתם לא אויבים אלא שני אנשים שאוהבים אחד את השני. זו יכולה להיות הזדמנות לדיון מפרה בנושא - בו כל אחד שוטח את משנתו ללא התלהמות, מתוך כבוד והערכה הדדיים. אבל אם אינכם מסוגלים לנהל דיון תרבותי - הימנעו מדיון בנושא".

 

"היא לא דיברה איתי יומיים כי אמרתי לה שהצבעתי לש"ס"

בניגוד גמור להרמוניה השוררת בין מיכל ואלון, אוהד (34) ואלונה (26) דווקא אוהבים להיכנס לויכוחים פוליטיים ולדבריהם זה מוסיף קצת עניין למשפחה. הם ביחד כבר תשע שנים מתוכן הם נשואים שש שנים, ויש להם שתי ילדות בנות שנתיים וארבע. מאז שהם מכירים הם בעלי דעות פוליטיות מנוגדות: בבחירות הקרובות אלונה מתכוונת להצביע ל"יש עתיד" בעוד אוהד מתכוון להצביע למפלגה דתית יותר, ועדיין מתלבט בין "יחד-העם איתנו" למפלגת ה"בית היהודי".

 

אוהד מספר שמאז שהכירו תמיד היו מנוגדים בדעותיהם: "הראש של אלונה ליברלי ושלי קצת יותר שמרן. יש גם נושאים רבים שאנחנו מסכימים עליהם. שנינו נגד כפייה דתית והקשר בין הדת למדינה כפי שהוא כיום, אבל לי חשוב יותר עניין הביטחון ולא לוותר על שטחים, והיא מצדה טוענת שזה לא חשוב, שזו רק אדמה ושכבר נשפך עליה יותר מידי דם. בנוסף, יש לה דעות מוצקות והיא יותר אוהבת להיכנס לוויכוחים פוליטיים, בעיקר עם גברים על כמה הפוליטיקה בישראל לא הוגנת".

 

אלונה מהנהנת בהסכמה: "מדינה ללא שוויון לנשים היא מבחינתי לא דמוקרטית, לא בעולם כזה אני רוצה לגדל את בנותיי". אוהד משחזר את הרגע בו סיפר לה שפעם אפילו הצביע לש"ס: "אחרי שנישאנו במהלך ירח הדבש שלנו, יצא ששוחחנו על פוליטיקה ואלונה שאלה אותי למי הצבעתי בעבר. בלי לחשוב יותר מדי על מה שאני עומד להגיד, סיפרתי שבפעם הראשונה שהצבעתי בחיי, הצבעתי לש"ס. היא הייתה ממש בשוק ולא דיברה איתי אחרי זה במשך יומיים! הסברתי לה שהייתי בן 18 ושלא באמת הבנתי בפוליטיקה אבל זה לא עזר, היא הורידה לי נקודות על זה ואני די בטוח שאם זה היה עולה בדייט הראשון שלנו היא הייתה חותכת".

 

אלונה מעידה שבארוחות משפחתיות אצל אוהד היא בהחלט במיעוט, אבל היא דווקא נהנית מזה: "אווו, צריך לשבת אתנו בארוחות משפחתיות בערב שישי - זאת אני לבד נגדו ונגד אבא והדודים שלו. אנחנו אוהבים להתווכח ויכולים להתווכח לאורך שעות. אני קוראת המון היסטוריה כך שאני תמיד אוהבת לתת להם הוכחות היסטוריות לכל מיני תהליכים מדיניים ולהוכיח להם עובדתית את הטענות שלי. זה נחמד ומוסיף קצת אקשן במשפחה. בסופו של כל ויכוח, אנחנו אולי מרימים את הטונים אבל בסוף נשארים משפחה ומסכימים שלא להסכים".

 

 

 

"אם היא הייתה מצביעה מרצ, כנראה שלא היינו יחד"

גם טלי (31) וגלעד (33) מכירים היטב את הניגוד בין העמדה הפוליטית שלהם לדעה של בן הזוג ושל משפחתו. המשפחות שלהם מנוגדות ובארוחות המשפחתיות בהחלט מרגישים הבדל. טלי מספרת: "בצד שלי, רוב המשפחה הם מרכז-שמאל ואז הוא נמצא במיעוט, ואילו בצד שלו כולם ימניים ואז אני במיעוט".

 

כצפוי, גם הם ממשיכים כל אחד בעמדה עמה הוא הגיע מהבית. בבחירות הקרובות גלעד מתכוון להצביע למפלגת "הבית היהודי" בעוד טלי עדיין מתלבטת בין "יש עתיד" ל"מחנה הציוני". השניים כבר יחד 10 שנים, מתוכן הם נשואים חמש שנים, ולדבריה ההבדלים מתבטאים גם בחיי היומיום: "שנינו ציונים אוהבי ארץ ישראל, אבל ההבדלים המהותיים בינינו הם בעיקר בהקשר הדתי. גלעד מגיע מרקע יותר מסורתי ואילו ואני חילונית יותר, אך אנחנו משתדלים לכבד ולהסתדר. למשל, מאז שאנחנו יחד התחלתי לעשות קידוש ולשמור על בית כשר, דברים שלא הייתי עושה לפני כן".

 

"האמת שגם מבחינה פוליטית הוא משך אותי יותר ימינה עם השנים. פעם הייתי שמאלנית יותר בדעותיי ומאז שאני אתו אני קצת נוטה ימינה יותר. אין מה לעשות, בן הזוג משפיע עליך". הדרך שלהם להתגבר על זה היא פשוט להימנע מדיונים פוליטיים: "בכל מקרה, אנחנו משתדלים לא לפתוח דיונים פוליטיים כי אנחנו לא כל כך אוהבים להתעסק בזה. אנחנו משתדלים שהפוליטיקה לא תתפוס מקום מרכזי בחיינו ואני מאמינה שלא צריך להיות קיצוני בשום דבר. אם הוא היה מצביע לש"ס למשל, כנראה שהייתי מנסה להוריד אותו מזה כי זה קצת קיצוני מדי בשבילי".

 

גלעד לעומתה, מעיד שגם הוא לא היה מקבל בשמחה דעה קיצונית יותר משלו. "אם היא הייתה מצביעה למרצ אני לא חושב שהייתי יכול להסתדר איתה, כי קרוב לוודאי שהיו בינינו גם הבדלים יותר מהותיים ואני לא חושב שאני יכול להכיל אדם כזה בבית. בעיני היה לנו סיכוי פחות טוב להצליח ככה".

 

   <<< כל העדכונים - בפייסבוק של ערוץ יחסים >>>

 

"אני לא מחבבת את ביבי והוא הולך להצביע לו"

יניב גור אריה (38) ושרית ריבש (35) הכירו במקום העבודה לפני שנים, כשעוד היו נשואים לבני זוג אחרים. לפני כשנה, אחרי ששניהם כבר התגרשו, הם התחילו יחד את פרק ב' של חייהם. בבחירות הקרובות שרית מתכוונת להצביע ל"מרצ" בעוד יניב מתכוון להצביע ל"ליכוד". שרית מספרת: "הכרתי את דעותיו מהבחירות הקודמות וזה לא היה הפתעה. למרות זאת, בהתחלת הקשר היינו מתווכחים על הנושא הרבה. זה שיגע אותי כי מעבר לזה שאני שמאלנית בדעותיי, אני גם לא מחבבת את ביבי באופן אישי.

 

"הוא מצביע לביבי ואני שמאלנית בדעותיי" (צילום: שרית ריבש) (צילום: שרית ריבש)
"הוא מצביע לביבי ואני שמאלנית בדעותיי"(צילום: שרית ריבש)

 

"אחרי כמה ויכוחים שהיו ראינו שזה לוקח למקומות לא טובים והבנו שצריך לקבל את השוני. החלטנו פשוט להימנע מזה כי ראינו שאף אחד לא משתכנע לכיוון של השני. אני יודעת שהוא בן אדם חכם, רגיש ומבין וזה מה שחשוב לי". יניב מסביר: "אני חושב שדעתי היא נכונה אבל שהיא לא היחידה. אני מבין שלאנשים יש רעיונות אחרים ואמונות אחרות ואני לגמרי חי עם זה בשלום. בטח כשמדובר בשרית שאני מכיר אותה ויודע שהיא מונעת מאותו רצון שיהיה פה טוב, היא פשוט חושבת על דרכים אחרים לעשות זאת".

 

יניב בעצמו גדל במשפחה בה הוריו היו מנוגדים פוליטית, ואולי דווקא זה מה שעוזר לו להיות סובלני כל כך: "הצד שלי די מאפיין את העם בישראל. גם ההורים שלי מנוגדים פוליטית. אחות אחת שלי מבציעה למרצ, אחת מתנדנדת ואני בכלל מבציע לליכוד. אנחנו איזשהו מיקרוקוסמוס של המדינה ואנחנו רגילים לזה שיש ניגוד".

 

הרמוניה זוגית למרות חילוקי הדעות. שרית ויניב (צילום: שרית ריבש) (צילום: שרית ריבש)
הרמוניה זוגית למרות חילוקי הדעות. שרית ויניב(צילום: שרית ריבש)

 

 

יניב מדגיש שמה שחשוב זה הכבוד והסובלנות, ושכולנו צריכים ללמוד לקבל דעות שונות: "אני מקווה בשביל המדינה שכמו בזוגיות שלנו, אנשים עם דעות שונות יוכלו לחיות בסובלנות אחד לשני לעבוד יחד לקדם את המטרות. הכי חשוב שנדע לכבד זה את זו. במקום להתעסק בעשייה חיובית אנחנו הורסים את זה עם שיח שהופך למכוער ואלים. זה לא בוגר ואני לא אוהב את זה. ההבניה של השיח הציבורי בעיניי יותר חשובה ממי יבחר. החוכמה היא לדעת להסתדר עם הבן אדם השני ולא לשכנע אותו לנסות להיות כמוך".

 

שיהיה לכולנו בהצלחה גם בבחירות וגם בזוגיות. שבת שלום!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרית ריבש
למדו לקבל את השוני. שרית ויניב
צילום: שרית ריבש
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים