שתף קטע נבחר

תקפוץ לפודיום? סיכוייה של קנייזבה בריו

אחרי שהתרגשנו ממדליית הארד של קופצת המשולשת באליפות אירופה באולם, זה הזמן לנתח את היריבות שיעמדו בינה לבין המדליה האולימפית. אבינעם פורת עושה סדר

כאשר חנה קנייזבה-מיננקו העתיקה את מגוריה לישראל בעקבות נישואיה לאתלט המקומי אנטולי מיננקו, סברנו שמדליית הזהב הכחול-לבן האולימפית ההיסטורית באתלטיקה, בדרך. הנתונים הראו זאת בבירור: היא סיימה במקום הרביעי באולימפיאדת לונדון לאחר שהפסידה את הארד רק בקפיצה האחרונה, בת 23 כשכל עתידה לפניה, יריבותיה מתבגרות. מאז עברו שנתיים להתאזרחותה, אנחנו כבר יודעים כי עניין הזכייה במדליה בריו 2016, הרבה יותר מסובך מהתמונה הוורודה שציירנו לעצמנו.

 

מתברר, כי יותר מעשר קופצות משולשת אחרות לוטשות עין למדליה. שלישיית הזוכות בלונדון – האלופה האולימפית, אולגה ריפאקובה מקזחסטן, סגניתה, קתרין איברגואן הקולומביאנית ומדליסטית הארד, אולגה סלאדוחה האוקראינית עדיין כאן, ובגדול.

 

נזכה לתמונה כזו גם בריו? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נזכה לתמונה כזו גם בריו?(צילום: gettyimages)

 

הן יותר מבוגרות אמנם, אך בשום פנים ואופן לא מבוגרות מדי, ובעיקר מנוסות יותר. אליהן התווספה ומתווספת בהדרגה שורת קופצות בעלות יומרה. חנה, שפסגת הישגיה עד כה בישראל הושגה השבוע עם הארד באליפות אירופה באולם בפראג, צריכה לקוות שתהיה בריאה וכשירה באופן מוחלט, ושיריבותיה לא תגענה לשיאן ביום הגמר הנתון בריו.

 

תוצאת השיא של קנייזבה-מיננקו, עדיין במדי אוקראינה, 14.71 מ', היא החמישית בטיבה מבין המועמדות הקיימות. אלא שהיא הושגה לפני שלוש שנים, ויריבותיה ידעו גם אחרי 2012 להשיג תוצאות טובות יותר. וגם אלו שמתחתיה, ממש לא רחוקות ממנה.

 

ניסינו לעקוב אחרי המאפיינים של יריבותיה. מצאנו שניים: הגיל שנע בין 27 ל-32, כלומר מנוסות יותר והיכולת לייצר קפיצות מצוינות למרחק. שהרי יכולת הקפיצה למרחק, היא המרכיב החשוב לקופצות המשולשת. יש גם שמצרפות לאוסף הישגיהן הצלחות בקפיצה לגובה כדי להציג כשרון אתלטי רב-גוני שמתנקז כולו ברגעים החשובים למקצוע הקפיצה במשולשת.

 

התעופפה ל-14.71 מ' בעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
התעופפה ל-14.71 מ' בעבר(צילום: AP)

 

התוצאות של קנייזבה-מיננקו בישראל לא רעות, אבל הן עדיין נמצאות מאחור בהשוואה ליריבות החזקות. שיאה בקפיצה למרחק 6.52 מ' (השיא הישראלי הנוכחי), בינוני בהשוואה לגדולות. כך גם השיא הישראלי במשולשת, התוצאה הטובה ביותר מאז עלתה ארצה, הוא 14.58 מ'. כלומר, היא בסביבה אבל בלי יתרון כלשהו. עד שחנה לא תנחת מעבר ל-14.80 מ', דבר אפשרי בהחלט ש"רק" צריך לממשו, יהיה קשה לה לחלום על מדליה, אלא אם יריבותיה יקרסו ביום האמת אחת אחרי השנייה.

 

לאחר שהסתפקה במדליית הכסף בלונדון, דווקא הקולומביאנית קתרין איברגואן היא כיום הקופצת במשולשת הטובה בתבל. לא רק שחלפה על פני גבול ה-15 מ', בדרך לנחיתה על 15.31 מ' (תוצאה הנופלת ב-19 ס"מ בלבד משיא העולם של האוקראינית, אינסה קרבץ, 15.50), אלא שהיא מציגה שתי תוצאות שמספרות בבהירות על יכולותיה. שיאה האישי בקפיצה לגובה 1.93 מ', ובקפיצה למרחק 6.73 מ'. היא גם אלופת העולם המכהנת ממוסקבה 2013, אלופת ליגת היהלום כמעט ללא תחרות. מי שינסה לחפש אותות ראשונים של עייפות החומר של בת ה-31, יתקשה בכך מאוד.

 

עוד שנה וחצי נותרה עד ריו, וקשה לקבוע במדויק באיזה מצב תהיינה האתלטיות. אנחנו מנסים להצביע על הסיכויים, לפי הכושר הנוכחי. ואגב, אל תצפו לתנודות מסחררות עד אז, אצל כל אחת מהן.

 

איברגואן. ממש לא נס ליחה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
איברגואן. ממש לא נס ליחה(צילום: gettyimages)

 

רבים מגלים עניין באלופה האולימפית, אולגה ריפאקובה מקזחסטן. בקשר אליה, הדברים פחות ברורים לנו, אבל יתכן שהכול נעשה לפי תכנונה בעצת מאמנה. ב-2013, שנה לאחר הזכייה בתהילה בלונדון בקפיצה מצוינת ל-14.98 מ', היא לקחה חופשת לידה, הביאה לאוויר העולם את קיריל, בנה השני, וחזרה רק אשתקד. תוצאתה ב-2014 הייתה בינונית, 14.37 מ', ולכן מסקרן מאוד מה תעשה הקיץ בהנחה שתהיה כשירה.

 

ריפאקובה רשמה בשיאה תוצאה נהדרת בקפיצה למרחק, 6.85 מ', השווה כשלעצמה גמר במרחק, ועוד שורת תוצאות המאפיינות את לוחמות הקרב-10. בקיצור, אתלטית מגוונת מאוד. האם תצליח לחזור לשיאה לקראת ריו? את הסימנים הראשונים אולי נראה באליפות העולם הקרובה בבייג'ינג.

 

יריבה שאי אפשר להתעלם ממנה היא האוקראינית אולגה סלאדוחה, שקנייזבה-מיננקו הייתה סגניתה לפני התאזרחותה בישראל. סלאדוחה (32) היא מה שמכנים "חופרת". לא אחת שמפציצה בהישגים מדהימים, אבל מתמידה בצורה נהדרת ובעלת יכולת לעמוד בלחצים. עובדה שלקחה מחנה קנייזבה-מיננקו את הארד בלונדון בקפיצה השישית, עובדה שהצליחה לזכות באליפות אירופה האחרונה בציריך עם 14.73 מ', למרות שלא נחשבה למועמדת העיקרית. הגיע הזמן שקנייזבה-מיננקו תנצח אותה בתחרות גדולה, השאלה אם זה יקרה כאשר היא תהיה בת 27 וסלאדוחה, ששיאה האישי 14.99 מ', כבר תהיה בת 33.

 

אולגה ריפאקובה. אתלטית מגוונת (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אולגה ריפאקובה. אתלטית מגוונת(צילום: gettyimages)

 

מי שנראית כמועמדת להתברג במיקום על הפודיום, היא הרוסיה אקטרינה קונבה (27). באליפות העולם במוסקבה הייתה שנייה רק לאיברגואן, מאז התקדמה ל-14.89, וכמעט תמיד היא מצליחה לייצר לפחות קפיצה מוצלחת אחת השוברת שוויון. קנייזבה-מיננקו שפתחה עם ממוצע מצוין בפראג, 14.49 מ', 14.48 מ' ו-14.46 מ', נאלצה לראות את קונבה נוחתת בניסיון השלישי על 14.69 מ', קובעת את הישג השנה באולם ומנצחת. קונבה תמיד בסביבה, למרות שאשתקד נאלצה להיכנע בציריך אחרי קרב מותח לסלאדוחה. אחת התכונות החשובות של קונבה: תוצאתה ב-60 מ', 7.39 שניות, טובה בהרבה מהאצנית המקצועית שלנו אולגה לנסקי, 7.48 שניות. הוסיפו לכך את התוצאה שלה במרחק, 6.82 מ' ותקבלו את הנוסחה של קונבה: מהירות אדירה שבעקבותיה באה לידי ביטוי יכולת הניתור. קשה לצפות מהרוסייה, קרת הרוח והמזג, שתבעט בדלי ברגעים המכריעים.

 

רשימת המועמדות כוללת גם את תגליות העונה הנוכחית. הבולגרייה גבריאלה פטרובה, 22, שהופיעה לפתע בשמי הקפיצה המשולשת, קבעה שיא אישי נהדר ל"רוקית", 14.55 מ', ואחר-כך לקחה בקפיצה השישית בפראג, 14.52 מ', את הכסף מקנייזבה-מיננקו. כלומר, צעירה אבל יודעת להתרכז. ישנה גם קריסטין גיריש הגרמנייה בת ה-24, שעד אשתקד עוד נמצאה בשיפולי הצמרת עם 14.31 מ', ובפראג נתנה את קפיצת-חייה, 14.46 מ', שגרמה לנו להחסיר פעימה. עוד 4 ס"מ והיינו נותרים בלי מדליה.

 

ולא שכחנו את קימברלי וויליאמס הג'מייקנית בת ה-27 שדורגה רביעית באליפות העולם, עוד קולומביאנית יוסיה אוירוטיה בת ה-29 שניתרה ל-14.58 מ', הקובנית מרבל גיי בת ה-32 שסיימה חמישית במוסקבה, הרוסייה אירינה גמאניוק ועוד קובנית, דילן אלקרנטרה בת ה-25. אני לא חותם שרשימת המועמדות כבר סגורה, כמעט 18 חודשים עד ריו הם הרבה זמן.

ומה בקשר לקנייזבה-מיננקו? כדי לממש את הפוטנציאל, ולקבל עידוד מכך ש"נאחס" המקום הרביעי הוסר בפראג, היא תצטרך לעבוד בפרך בהדרכת מאמנה אלכס מרמן. אין ספק, שכיום היא בשישייה הראשונה בעולם, ממש כפי שסיימה באליפות העולם במוסקבה.

 

גבריאלה פטרובה. לקחה לקנייזבה-מיננקו את הכסף בקפיצה האחרונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גבריאלה פטרובה. לקחה לקנייזבה-מיננקו את הכסף בקפיצה האחרונה(צילום: רויטרס)

 

השאלה היא איך תהיה ביום הנתון של הגמר האולימפי (ולפניו עדיין צריך לעבור בשלום את המוקדמות). אנחנו בונים על קנייזבה-מיננקו כתקווה האולימפית מספר 1 של המדינה באתלטיקה, אבל יודעים שיהיה קשה, ועוד איך קשה, בדרך למימוש המשימה. רק שנוכל לומר על המדליה המטפורית בינתיים: באה בייסורים, התקבלה באהבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חנה קנייזבה מיננקו
צילום: AFP
מומלצים