שתף קטע נבחר

מנהיג "הפלג הליטאי הירושלמי" מחרים את הבחירות

מכה ליהדות התורה ולגוש הימין: הרב שעומד בראש הפלג שעמו נמנים כ-30 אלף מצביעים פוטנציאליים החליט להימנע מהצבעה. החשש: גריעת מנדט

הרב שמואל אוירבך, המנהיג את "הפלג הליטאי הירושלמי" בציבור החרדי, החליט שלא להשתתף בבחירות לכנסת ה-20. בראשית השבוע הודיע הרב כי לא ייתן את קולו ליהדות התורה - לראשונה מאז שנוסדה - והבוקר (יום ג') דיווח ביטאונו, "הפלס", כי החליט שלא יצביע כלל.

 

מחרים. הרב אוירבך (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
מחרים. הרב אוירבך(צילום: אחיה ראב"ד)

עם זאת, אוירבך נמנע מהוראה מפורשת לחסידיו אם להצביע למפלגה חרדית אחרת או לנהוג כמותו. על פי הערכות שונות, אנשי "הפלג הירושלמי" מהווים 35-25 אלף קולות, העשויים לגרוע מנדט ליהדות התורה, אך לא פחות משמעותי מכך - לגוש הימין כולו.

 

זהו שיא חדש במאבק תנועת "בני תורה", המהווה אופוזיציה לזרם המרכזי של הליטאים, נגד המפלגה החרדית - המסרבת להכיר בה ולהעניק לה ייצוג ברשימה לכנסת. בכינוס שהיא ערכה בתחילת השבוע בהיכל "פיס ארנה" בירושלים, בהשתתפות כ-8,000 איש, תקף מנהיגה את יהדות התורה, וקבע: "מי שמסייע להם – מסייע לידי עוברי עבירה".

 

במאמר המערכת של "הפלס" הוסבר כי השתתפות הציבור החרדי בבחירות נועדה רק להכריז על היבדלות מהמדינה החילונית ודרישת "שלטון תורה בלבד", אך מפלגות המגזר כיום אינן מבטאות מסר זה – ולכן אין טעם בהצבעה כלל. "המטרה העיקרית של הבחירות בדרך כלל (...) – אין אפשרות לממשה בבחירות הללו", נכתב.

 

"יהדות התורה והשבת" היא סיעה משותפת לאגודת ישראל החסידית (בראשות ח"כ יעקב ליצמן) ולדגל התורה הליטאית (ח"כ משה גפני). מאז פטירת המנהיג הרוחני של "דגל", הרב יוסף שלום אלישיב, לפני כשלוש שנים – קמה בה קבוצה שבסיסה בירושלים, המערערת על מנהיגותו של יורשו, הרב אהרון לייב שטיינמן, בטענה כי הוא פשרן מדי, ומכתירה על עצמה תחתיו את הרב אוירבך הקנאי-בדלני.

 

בבחירות 2013 הצביעו אנשי "הפלג הירושלמי" עבור המפלגה החרדית, אך בבחירות המקומיות בסוף אותה שנה כבר דרשו לעצמם ייצוג בדגל התורה, ומשלא נענו, פרשו ממנה והקימו רשימות עצמאיות בכמה ערים. בירושלים אף החליטו לתמוך בראש העיר ניר ברקת ולא במועמד ש"ס ויהדות התורה, משה ליאון – ובכך העמידו תרומה לא מבוטלת לבחירתו.

 

בשנתיים האחרונות בידל עצמו הרב אוירבך מהזרם החרדי המרכזי בעיקר באמצעות מאבק קנאי חסר פשרות ב"חוק הגיוס". הוא התנגד לכל משא ומתן בין נציגי המגזר ל"וועדת שקד" לשוויון בנטל, התנגד לגישתם הפרגמטית, והורה לתלמידי הישיבות שלא להתייצב כלל בלשכות הגיוס – אף לא לשם דחיית שירות. בעקבות כך נעצרו כמה מהם, וב"פלג הירושלמי" ערכו הפגנות מחאה סוערות בכל הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הרב אוירבך
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים