שתף קטע נבחר

השקיה לטווח ארוך - איך לטפל נכון בגינה

כמה מים צריך כל צמח? מתי כדאי להשקות ובמה אסור להשתמש. לכבוד יום המים הבינלאומי ובפתח האביב - קבלו טיפים מהמקצוענים איך לטפח ולשמור על הגינה שלכם ירוקה מתמיד

לכל צמח יש את מידת ההשקיה המדויקת שלו, וגם היא משתנה בהתאם למיקומו בגינה ולכמות השמש שהוא נחשף אליה. השקיה עודפת או השקיית חסר יכולים להרוס את הגינה שלכם. לפני שמתחילה העונה החמה קבלו כמה טיפים על השקיה נכונה, וגם כמה אזהרות.

 

עוד בנושא:

כיצד להכין את הגינה לקיץ הישראלי

לפני תביעה: גישור מול בעל המקצוע

מחירון עבודות גינון

 

מידת ההשקיה תלויה לא רק בסוג הצמח, אלא גם במיקומו  

אפי בלה מבלה גינון מקדים ואומר: "לא ניתן לומר בדיוק מהי מידת ההשקיה המדויקת עבור כל צמח מפני שמאוד משנה מהו מיקומו בגינה והאם הוא מקבל שמש ישירה או לא".

 

יעקב שניאור מאנש"י אחזקה מוסיף : "צריך לזכור שהאינטרס של המשתלות הוא למכור צמחים, ועדיף להתייעץ עם בעל מקצוע לגבי מידת ההשקיה. אמנם במשתלות מחלקים המלצות בשפע, אבל צריך לקחת אותן בעירבון מוגבל. האינטרס של גנן טוב אמור לסייע ללקוח שלו להשקות את הגינה בצורה אופטימלית".

 

מבחינת כמות הפעמים בשבוע, הוסיף שניאור, "הרי שאם מדובר בהשקיית צמחים השתולים באדמה, נדרש להשקותם 3 פעמים בשבוע, למשך חצי שעה בכל פעם. אם מדובר בצמחים השתולים בעציצים, נדרש להשקות אותם כל יום, אך למשך 7-5 דקות.

 בימי הקיץ החמים נדרש להשקותם אפילו פעמיים ביום למשך מספר דקות. לגבי דשא, הרי שאם הדשא איכותי מספיק להשקותו אחת לשבוע, ובתנאים מסוימים גם אחת לעשרה ימים".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "אם אתם נעזרים בגנן לאחזקת הגינה, בחצר הפרטית או של הבניין המשותף תשאלו כמה שיותר. איך נכון לטפל בצמחים, מתי להשקות, איך וכמה. בעל המקצוע צריך לעמוד לרשותכם, גם אם בחרתם לטפל בגינה לבד ניתן להתקשר לגנן שביצע את הקמת הגינה ולהתייעץ עימו".

 

העדיפו טפטפות - חסכוני ומדויק יותר לצמחים 

שניאור: "אני כל הזמן נתקל באנשים שחושבים שכדאי להם לחסוך כסף ואומרים שהם יזכרו להשקות את הגינה בעצמם, ובפועל שוכחים. צריך להבין שלא באמת מדובר בחיסכון. מספיקים שלושה ימי חמסין בקיץ בשביל לגרום לחלק מהצמחים נזק בלתי הפיך. שלא לדבר על ההוצאה המיותרת על מים. ברגע שמפעילים טפטפות ההשקיה לא סובלים מחוסר השקיה או מהשקית יתר. ניתן גם לכוון את המחשב ל-3:00 לפנות בוקר, שזו השעה האופטימלית להשקיה, בייחוד בימות הקיץ החמים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בלה: "המחשב מאוד יעיל, פוטר את הצורך בדאגה מיותרת לגינה, מאפשר לצאת לחופשה בנחת, ודואג שהצמחים יקבלו לאורך כל השנה את כמות המים המדויקת להם, שהיא משתנה מצמח לצמח. קשה מאוד להגיע לתוצאות טובות בהשקיה ידנית. גם למי שיש מרפסת עם עציצים בגינה משתלם להשקיע פעם אחת במערכת השקיה, ולא להחליף בכל כמה חודשים את הצמחים כי הם נבלו".

 

להשקות רק עד שעה 7:00 בבוקר

סיבה נוספת שלא מומלץ להשקות בשעות הערב, היא הנזק שיכול להיגרם לצמחים. שניאור: "כשמשקים בערב יש יותר אופציה למחלות, לבקטריות ולחלזונות. בערב הלחות יותר גבוהה והמזיקים מתרבים יותר מהר.

 בנוסף, הצמח זקוק לרטיבות שתאפשר לו לשרוד את השמש החמה במשך היום. בערב, הלחות מסיעת לו ממילא".

 

כמה זה עולה? שניאור: "העלות של הטפטפות היא דווקא זולה. צינור של 100 מטר יכול לעלות 200 שקל. מה שמייקר את כל הסיפור הוא מחשב ההשקיה. מחשב איכותי עולה כ-1,500 שקל, וכדאי להשקיע בו. חשוב שמי שיתקין אותו יהיה בעל מקצוע שיודע להרכיב פילטרים, כדי שהמחשב יעבוד ללא תקלות. מבחינת סוג המחשב להשקיה, הרי שאפשר בהחלט לסמוך על המותגים הישראלים שהם יותר איכותיים מהאמריקנים. צריך לזכור שהישראלים מאוד מתקדמים מבחינת טכנולוגית ההשקיה שלהם, והאמריקנים משתמשים בידע ישראלי".

 

היזהרו מהמדשנת

ישנו טרנד של הוספת מדשנת למערכת ההשקיה. שניאור: "בעניין הזה אני בין הבודדים שמתנגדים למדשנת סמוך לבית מגורים. היא מכניסה דשן לתוך מערכת ההשקיה, והסכנה איתה היא שהחומרים יכולים להגיע גם למערכת השתייה של הבית. אני מאוד מתנגד לפתרון הזה. חשוב לזכור שהוא הומצא לגידולים חקלאיים ולא לאזורי השקיה ליד בתי מגורים. זה אכן עושה נפלאות לגינה והיא נראית הרבה יותר טוב, אבל זה מאוד מסוכן, ושווה להמשיך עם דישון ידני ולא לקחת את הסיכון. אמנם קיים בשוק מכשיר שמונע זרימה אחורה של המים, אבל הוא מאוד יקר (2,500 שקל ומעלה) וכמעט אף אחד מבעלי המקצוע לא מתקין אותו ממילא".

 

מי שלא מתכוון להתקין מערכת השקיה אוטומטית, ולא סומך על עצמו שיעמוד בדרישות ההשקיה הקפדניות, יכול מראש לבחור בצמחים שמסתדרים לבד.

 בלה: "אמנם אין צמח שיכול לשרוד ללא השקיה, אבל צמחים כמו גרניום, פיתוניות וחרציות מצריכים פחות דיוק בהשקיה, והם צמחים חזקים מאוד ששורדים גם בשמש ישירה. לגבי צמחים הנמצאים בצל רוב הזמן, הרי שהביגוניות והבושמתים לא צורכים הרבה מים ומחזיקוים מעמד בצל".

 

ואם אתם ממש לא סומכים על עצמכם, לכו על קקטוסים. שניאור: "זה צמח שלא דורש הרבה השקיה. פעם בשבוע וכמות מאוד קטנה של מים. הוא אוהב שמש, ויש קקטוסים שיש להם פריחה מהממת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים