שתף קטע נבחר

אובמה: חושש משחיקת הדמוקרטיה בישראל

בראיון ל"האפינגטון פוסט" מביע נשיא ארה"ב דאגה מאזהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו ממצביעים ערבים שנוהרים לקלפיות. התבטאות זו, לדעת אובמה, "תעניק תחמושת לאלה שאינם מאמינים במדינה יהודית". אובמה אומר כי הוא מאמין לנתניהו שאמר שלא תקום מדינה פלסטינית בימי כהונתו

נשיא ארצות הברית ברק אובמה מביע חשש מפני פגיעה בדמוקרטיה הישראלית. בראיון ראשון לאחר הבחירות בישראל ל"האפינגטון פוסט" התייחס אתמול (שבת) אובמה בדאגה לקריאות של ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך ש"המצביעים הערבים מגיעים בכמויות אדירות לקלפי". לדברי אובמה, "רטוריקה שכזו מנוגדת לדבר הטוב ביותר במסורת של ישראל".

 

"אף שישראל נוסדה כבית יהודי היסטורי, הדמוקרטיה הישראלית הבטיחה לכל אחד במדינה יחס שווה והוגן. וזה מה שטוב בדמוקרטיה הישראלית. אם זה יאבד, לא זו בלבד שזה יעניק תחמושת לאלה שאינם מאמינים במדינה יהודית, אלא ישחוק גם את ערך הדמוקרטיה במדינה". דוברי הממשל האמריקני הסתייגו בימים האחרונים מהאמירות של נתניהו בישורת האחרונה לקמפיין הבחירות, אך זו הפעם הראשונה שהנשיא עצמו אומר את הדברים בקולו.

 

 

אובמה הוסיף שהוא ימשיך לשתף פעולה עם ממשלת ישראל במישור הצבאי והמודיעיני בלי קשר למחלוקות - לטובת ביטחון הישראלים והאמריקנים. בהתייחסו לאמירות של נתניהו על נסיגה מפתרון שתי המדינות הוא אמר: "אנחנו מאמינים לו שזה לא יקרה במהלך כהונתו כראש ממשלה, ולכן עלינו לבחון אילו אפשרויות אחרות זמינות כדי להבטיח שלא נראה מצב כאוטי באזור".

 

הוא סירב להשיב לשאלה אם ארצות הברית מתכוונת להמשיך לבלום ניסיונות להכרה במדינה פלסטינית במועצת הביטחון, וציין כי בשיחת הטלפון שניהל עם נתניהו ביום חמישי הוא אמר לו שארצות הברית ממשיכה להאמין ש"פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל לטווח הארוך אם אתה רוצה לשמור על מדינה יהודית ודמוקרטית. אמרתי לו שלאור דבריו לפני הבחירות יהיה קשה למצוא דרך במקום שבו אנשים באמת מאמינים שמשא ומתן איננו אפשרי".

 

אובמה הבהיר כי שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני עם ישראל ימשיך כדי להגן על העם בישראל. עם זאת, הנשיא הוסיף כי "מנקודת המבט האמריקנית לא ניתן להמשיך עוד בסטטוס קוו של הרחבת הבנייה בהתנחלויות. זה לא מתכון ליציבות באזור". הנשיא האמריקני ציין שהוא אינו רואה השפעה ממשית לתוצאות הבחירות בישראל על המשא ומתן עם איראן. בנושא זה אמר עוד כי איראן "עדיין לא עשתה את הוויתורים שבראות עינינו חיוניים להשגת ההסכם הסופי. אך הם כן התקדמו ולכן עדיין ישנה אפשרות" לחתימה על הסכם כזה.

 

אובמה התקשר ביום חמישי לראש הממשלה נתניהו ובירך אותו על ניצחונו בבחירות. הוא הבהיר בשיחה שארצות הברית נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות שבמסגרתו תזכה ישראל לביטחון "ולצדה מדינה פלסטינית ריבונית ובת-קיימא". אובמה ונתניהו הסכימו להמשיך בהתייעצויות על מגוון נושאים, כולל "בדרך הקשה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה הדגיש את החשיבות שארצות הברית מייחסת לשיתוף הפעולה הצבאי, הביטחוני והמודיעיני עם ישראל "שמשקף שותפות עמוקה ותמידית בין שתי המדינות". הוא גם אמר לנתניהו שממשלו "ממוקד בהשגת הסכם כולל עם איראן שימנע ממנה להשיג נשק גרעיני עם ערבויות לקהילה הבינלאומית שיבטיחו שתוכנית הגרעין שלה תהיה למטרות שלום".

 

עוד לפני השיחה עם הנשיא התראיין נתניהו לרשת NBC האמריקנית ואמר כי לארצות הברית אין בעלת ברית גדולה וטובה מישראל. לאחר שהצהיר בראיון בשבוע האחרון כי בתקופתו לא תקום מדינה פלסטינית, חזר בו מהדברים בראיון לאנדראה מיטשל. "לא שיניתי את המדיניות שלי ולא חזרתי מנאום בר-אילן משנת 2009 של קריאה למדינה פלסטינית מפורזת שתכיר במדינה היהודית".


פורסם לראשונה 21/03/2015 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה ונתניהו. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים