שתף קטע נבחר

שימור בתים בתל-אביב. צפו

כיצד פסל משחזר במדויק תבליט בחזית בניין, איך נראה חלון בן 100 שנה, ומה זה קרניז? ביקור במבנים לשימור בעיר העברית הראשונה

בשנים האחרונות מתרחבת מגמת שימור המבנים בישראל בכלל ובתל-אביב בפרט. מלאכת השימור כוללת עבודות הנדסאיות מסובכות, כמו תליית המעטפת המקורית וחפירת חניון או בור מתחתיה, וכן עבודות עדינות לשיחזור מדויק של עיטורים בחזית ובפנים הבניין. ביקרנו בכמה מבנים לשימור, כדי לראות מקרוב כיצד זה מתבצע.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

צפו: כך מתבצע שימור בתל-אביב  

 

שבלונה מפלדה על מסילה

אחד האלמנטים האדריכליים הזוכים לטיפול מדויק במלאכת השימור הם התבליטים - אשר מופיעים בקירות המעטפת של מבנים רבים לשימור. לדברי צבי פוקס, בעלי חברת צ.פ המבצעת עבודות שימור במבנים רבים בתל-אביב, "בכל בניין לשימור יש תיק תיעוד, ובו יש ציורים וצילומים בקנה מידה שניתן לשחזור. אנחנו משחזרים אחד לאחד את התבליטים בצורה המדויקת ביותר שניתן לבצע". בנוסף, נעזרים אנשי השימור בחלקים מהתבליטים המקוריים הנמצאים בשטח. שחזור התבליט מתבצע באמצעות הנחת מלט על הקיר, וגילוף הצורה הרצויה על ידי פסל אומן.

 

אלמנט בולט נוסף הוא "הקרניז" אשר נמתח לאורך הבניין או מעל ומתחת לפתחים וחלונות. הקרניזים עשויים מאותו מלט המשמש להכנת התבליטים. האמנים מניחים את החומר, ומושכים אותו לאורך הקירות בצורה הרצויה - באמצעות שבלונה מפלדה הנעה על גבי מסילה.

 

ברבים מהמבנים לשימור נשמרת רק המעטפת המקורית, בעוד שפנים הבניין נבנה מחדש. כדי לחפור מתחת למבנים מרתף או חניון, מנותקת המעטפת מיסודותיה המקוריים ונתלית באוויר על גבי יסודות חדשים. התלייה מתבצעת באמצעות החדרת קלונסאות לעומק האדמה, והנחה של קורות פלדה על כלונסאות אלה - התומכים במעטפת הישנה.

 

עד כמה מייקר השימור את עבודות השיפוץ? לדברי פוקס, "עלות השימור גבוהה לפחות ב-50 אחוז מבניין רגיל - וזה בהערכה גסה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים